Objavljeno

Ko se boji žena još? Osmi mart nije Valentinovo. Flowers won’t do.

Pisale smo o Doručku i tekstilnim radnicama. Upravo je njihovom inicijativom, početkom 20. stoljeća u Americi, započela ozbiljnija politička borba žena za ravnopravnost. U međuvremenu je Dan žena na zapadu dobio komunistički predznak i prestao se slaviti, a u zemljama Istočnog bloka (uključujući i SFRJ) – degradirali su ga u dan cvijeća. Drugi val feminizma pobrinuo se da se ta greška donekle ispravi. Ali samo na zapadu.

Na prostoru bivše Jugoslavije, nakon završetka Drugog svjetskog rata, zdušno se, kako Renata Jambrešić Kirin kaže, radilo na redomestifikaciji žena jer su, od seksualno i politički potentnih partizanki koje su ravnopravno učestvovale u borbi, društveno prihvatljivije bile majke palih heroja. Ideju pasivne, apolitične žene, komunisti su tako naslijedili od svojih političkih protivnika i klasnih neprijatelja, a ovu su opet, nakon raspada Jugoslavije, nastavile razvijati političke opcije koje su tim raspadom nastale. Karanfil ne samo da nagrađuje tu pasivnost već je i njezin simbol: tko još ozbiljno shvaća cvijeće? A tekstilne radnice? Njih 30.000?

Prošlo je, dakle, više od stotinu godina – a štrajk tekstilnih radnica kao da se nije ni dogodio. I dalje se borimo s istim problemima nezaposlenosti, potplaćenosti, diskriminacije i seksizma. Imajući to u vidu, predlažemo da za ovaj 8. mart darujete drugačije. Možda knjigu Renate Jambrešić Kirin Dom i svijet (Centar za ženske studije, 2008), zatim, knjigu Mime Simić Otporna na Hollywood: ogledi iz dekonstrukcije tvornice snova (Hrvatski filmski savez, 2009.) i Veliku bilježnicu Agote Kristof (Novela, 2009).

Možete i kupiti neki domaći tekstilni odjevni predmet, time ćete jednoj ženi osigurati radno mjesto. Ali vjerojatno najbolji poklon koji neovisno o prigodi možete nekom bliskom, a posebice ženama oko sebe pokloniti je da ih podržite da dođu do mogućnosti i vremena da se bave stvarima kojima se uistinu žele i baviti.

Naravno, mi nismo jedine koji prelaže drugačije slavlje. Libela donosi pregled današnjih događanja, a između ostalog večeras možete prisustvovati nastavku Festivala kratkopričašica koji će se održati u prostorijama Centra za ženske studije, s početkom u 18h. Poslije možete otići na osmomartovski žur u Močvaru. Koncert We live longer! počinje u 21h. i bez obzira kad svirka završava, time 8. mart ne prestaje. Dan žena traje puno, puno duže nego što bi to neki željeli. Traje već godinama i nema cvijeća koje to može promijeniti!


Povezano