Objavljeno

Poljakinje plesale na ulicama Varšave za legalan pobačaj

Foto: Katarzyna Pierzchała

Zahtjev za legalizacijom pobačaja, kao i antifašistički i klimatski slogani orili su se ulicama Varšave na Dan žena. Inicijativa Ženski štrajk, najpoznatija po “crnim prosvjedima” diljem Poljske, organizirala je ulični disko pod nazivom #DiscoLegal.

#DiscoLegal dio je kampanje za legalan, siguran i besplatan pobačaj koju je Ženski štrajk započeo 1. ožujka. Plakati s natpisom Legalna aborcja teraz (Legalni pobačaj sada) postavljeni su u 14 gradova diljem Poljske. Aktivistkinje su naglasile: “Ne samo legalan pobačaj, nego legalan pobačaj SADA! Opravdanje da ne može sada jer ima važnijih problema ne drži vodu.”

Dvije zastupnice u poljskom parlamentu, članice Nove ljevice (Lewica), Anna Maria Żukowska i Katarzyna Kotula, planiraju podnijeti parlamentu prijedlog zakona o legalizaciji pobačaja koji će uključiti ne samo pravo na pobačaj, već i pristup spolnom odgoju i kontracepciji.

Prisjetimo se, Poljska je jedina od rijetkih europskih zemalja u kojima je pobačaj zabranjen, osim u slučaju ugroze života trudnice, silovanja ili malformacije fetusa. Aktivistkinje procjenjuju da Poljakinje godišnje obave oko 120 000 pobačaja u nesigurnim uvjetima ili u inozemstvu.


Povezano