Objavljeno

Vox Feminae Festival prikazuje „Sve što želimo“, film o mladim ženama u potrazi za realizacijom

Film „Nemirne (Sve što želimo)“ redateljice Beatrice Möller, priča je o tri protagonistice, mlade žene u tridesetim godinama i njihovoj individualnoj potrazi za „pravim smjerom“ u životu. Kako se suočiti sa unutarnjim nemirom koji se javlja u osobnoj borbi da se usklade posao, veze i obitelj?  Kroz brze kadrove i trenutne bljeskove fragmenata njihove svakodnevnice pratimo različite putanje i promjene koje doživljavaju.

Globalizacija nam je priskrbila niz izbora, nerijetko lako dostupnih. No s druge strane, realizacija tih mogućnosti rezultira uzdrmanim temeljima vrijednosti koje su nekada bile izvor sigurnost. Rodne uloge i način života ranijih generacija žena ne zadovoljavaju apetite njihovih kćeri. Nove generacije ne znaju za granice i stegu pod teretom stereotipa već odvažno prihvaćaju izbore slobode.

Mona, podrijetlom Palestinka, u dobi od šesnaest godina s obitelji dolazi u Njemačku. Različita kultura, dodir dvaju religija i vlastiti identitet često su u konfliktu. Njezina potraga za pravim životnim putem obilježena je sukobom sa roditeljima, posebice strogim ocem Muslimanom koji ima specifična očekivanja za svoju kćer. Tijekom snimanja dokumentarca Mona dobiva dijagnozu koja posve mijenja njezin život i prioritete i zasjenjuje njezine strahove da „nešto propušta u životu.“

Glumica Marie-Sarah uvijek je u pokretu. Iako je dvadeset i deveti put kako je promijenila adresu stanovanja i dalje ne pronalazi utočište, „mjesto za sebe“. Teži ideji da živi više života odjednom zbog čega se bori sa profesionalnom i financijskom nesigurnošću.

Upoznajemo i Claudiu, rastrgnutu između ostvarenja vlastitih snova i njezine odanosti prema majci i potrebi da donosi razborite odluke. Dok izlazi na kraj sa brigama vezanim uz posao i kritikama roditelja, nakon dvije godine soliranja upoznaje muškarca s kojim ostaje trudna. Prioriteti se mijenjaju.

Redateljica je film „Sve što želimo“ implementirala i vlastitu perspektivu. Ova 32-godišnjakinja  projekt  je započela u 28 godini i sama na životnoj prekretnici, a ponajprije radi njezinog stvaralačkog interesa koji je oduvijek bio usmjeren društvu i socijalnoj osviještenosti. Beatricin redateljski debi iz 2003. „Omulaule means black“ o ljudima koji se nakon pada komunizma i proglašenja nezavisnosti države Nambije vraćaju u svoju zemlju kao potpuni stranci, slijedili su dokumentarci: „Shalom Salam“ (o Srednjeistočnom konfliktu kroz oči izraelske i palestinske djece) i „Shosholoza Express“  o životima osam Afrikanaca i intergeneracijskom jazu naroda afričkog podrijetla. Za svoj rad stekla je niz priznanja od strane “Medija bez ograničenja“ i „Berlinskog festivala“ uz brojna druga priznanja struke. Trenutno radi na tri projekta o životima željezničara, muslimana i radnika pivovare. Socijalni aspekt i „seciranje“ stanja društva njezina su specijalnost.

Möller u fokus teme stavlja suočavanje žena u kasnim dvadesetima i ranim tridesetima sa činjenicom da se nalaze u situaciji u kojoj ne znaju koji je njihov idući korak. Refleksije i trenuci nedoumica ono su što određuje njihov životni put. 

Istaknuta sekvenca filma je konfrontacija s majkama, generacijom koja je navršila tridesete u braku sa bar jednim djetetom pod skutima, kućom, autom i jasnom perspektivom i ona je rezultat neshvaćanja. U očima ranijih generacija, tri nezavisne žene zastranile su svojim životnim stilom. Mlade žene rođene su u zapadnom društvu, „generaciji obilja“, one grizu na sve strane u borbi za uspjehom i on ih kao krajnji rezultat uistinu i usrećuje.  Da bi u današnjem društvu „preživjele“, ne moraju biti u braku, ne treba im muškarac.

Majke protagonistica, pak, donose perspektivu života u kojem nije bitno da li su sretne i da rade ono što ih usrećuje. Ne uz odgoj djece, posao i brigu o mužu. Stoga su osupnute činjenicom da uz nevjerojatnu slobodu koja je dostupna novim generacijama, nerijetko i dalje među njima vlada osjećaj nespokoja i nesreće. Razlog tome nije subjektivan, on leži u promjeni svjetske ekonomije i činjenici koju su akterice počele zamjećivati još za vrijeme studija: ne čekaju ih sigurni poslovi i karijere. Poteže se pitanje, koji je onda značaj svega? Pitaju se i razmišljaju: ako ne odgajaju djecu, ne kuhaju, ne čiste i ne peru kao njihove majke, a ni ne rade i nemaju karijeru, gdje su i koje je njihovo mjesto u svijetu. Beskrajna sloboda i mogućnosti koje su se na prvi pogled činile idealne i ostvarive, nažalost nisu prava refleksija društva današnjice.

„Sve što želimo“ o generacijskim promjenama progovara na način da nam ne daje konkretne odgovore, već opisuje neke od problema i pitanja s kojima se susreću suvremene žene, pozivajući nas, publiku, da se uključi u razmišljanje o životnim pitanjima. Tri žene nas vode kroz svoju svakodnevnicu i omogućavaju nam da izbliza dobijemo uvid u njihove osobne sumnje i brige. One su visokoobrazovne, s iznimnim potencijalom i sposobnošću za uspjeh. Ipak, možemo svjedočiti njihovim nesigurnostima i osjetljivošću zbog pritiska i predrasuda društva, te konstantnoj potrebi da opravdaju svoje odabire, posebice kada je njihov odabir da žive van društveno očekivane, tradicionalne zajednice nuklearne obitelji.

„Završile smo studije, vidjele svijet, radile, zabavljale se, zaljubljivale. Imamo slobodu o kakvoj naše majke mogu samo sanjati. No unatoč svemu tome, često se osjećamo izgubljeno i uznemireno jer osjećamo pritisak da svu slobodu koja nam je na raspolaganju u potpunosti i iskusimo. No, koliko možemo podnositi takav nemiran životni stil? Kada ćemo i imati prave odabire? I kako ćemo znati da je nešto „pravo“ i da ipak neće naići nešto bolje. Ono što ovu generaciju žena povezuje osjećaj je nemira.”

„Sve što želimo“ dokumentarac je o našoj generaciji, našim pitanjima i dvojbama. O ostvarenju pravih izbora, našem stavu prema životu. U dvije i pol godine praćenja protagonistica, redateljica je bila suučesnicom njihovih svakodnevnih života i pokušaja da pronađu svoje mjesto pod suncem. U njihovoj potjeri za samoostvarenjem titraju između želje da pronađu mir i straha da će to prerano učiniti.

Film „Sve što želimo“ bit će prikazan u četvrtak, 22. studenog u 17 sati u kinu Europa u statusu izvan natjecateljske konkurencije.


Povezano