Objavljeno

Performansi za svačiji ukus: od dječjih igara do sluzavih čudovišta

Milijana Babic, 3. smjena

Ganz nove Perforacije, festival izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa održava se od 6. do 11. listopada na 15-ak različitih lokacija u Zagrebu. U okviru festivalskih programa održat će se i Noć performansa 17. listopada te post-festum program 11. i 12. studenog.

U nastavku izdvajamo iz programa izvedbe koje su nam posebno zapele za oko!

~ Koraljka Begović, Jasna Jasna Žmak: Playing reality ~

utorak, 6.10. u 20h, Zagrebački plesni centar

Uzimajući dječje igre kao ishodišni istraživački materijal, ova plesna predstava nastaje na sjecištu igre i izvedbe, zaigranosti i plesa, igrivosti i performativnosti. Autorski tim kroz proces rada bio je s jedne strane posvećen koreografskoj analizi formalnih aspekata pojedinih igara, njihovih varijacija, iznimaka i pravila, a s druge se strane bavio uplivom u afektivni svijet dječjih igara i atmosfere u kojoj se one odvijaju, preispitujući pritom neprestano reperkusije njihove transformacije u izvedbeni odnosno plesni materijal.

Pantomima, skrivač, twister, gumi-gumi, pokvareni telefon, graničar, skakavac i brojne druge, često zaboravljene, ponekad izmišljene igre tako su postale plodno tlo za konstruiranje modularne matrice koja funkcionira kao neka vrsta igrače mašine koja u dinamičnom flowu pred publiku dovodi kratke, ponekad bljeskovite, ponekad neprepoznatljive, sekvence sagrađene od apstrahiranih elemenata pojedinih igara.

Playing reality (foto: Jelena Janković)

~ Zrinka Užbinec: Eksplodirana sluz ~

subota, 10.10. u 19:30, CZK Novi Zagreb

U predstavi se pojavljuje glava koja gleda svoju stražnjicu izdaleka, jedan veliki trbuh, malene svjetleće oči opasnog pogleda, zatvorena usta koja grizu, a ponekad proizvode neugodne zvukove i poneki neupotrebljivi nokat. Uočava se također kratki ples za imaginarnu mačku te noga robota koja udara zrak.

Eksplodirana sluz je koreografski pokušaj sastavljanja čudovišta. Nadahnut je isječcima fotomontaža i sastavlja se od eksplodiranih dijelova plesa i pokreta te gesti, slika i značenja. Ples Eksplodirane sluzi nastaje iz želje da se koreografski izazove normativna i jednoslojna percepcija tijela, pritom se zauzimajući za monstruozno, tijelo “između”, tijelo eksplodirajuće mašine.

Eksplodirana sluz (foto: Marko Pejović)

~ Feminalz: Tehnoburleska Kradljivci slika ~

subota, 10.10. u 21:30, Zagrebački plesni centar

Ovo je nijema komedija tijela koja se izruguje krutosti društvenih uloga. Nekritički prisvaja, kopira i priljepljuje si ženstvenost, muškost, obiteljske odnose, mačizam i ostale degenerirane društvene uloge koje se nepravedno smatraju normativnima. Kad se Kradljivci slika potpuno razotkriju i uklone svoje društvene halje sloj za slojem, oni ne pronalaze bit, već dolaze do spoznaje da je bit zapravo ništavilo, a izvedene travestije opijum koji život čini podnošljivim.

Ta zabavna igra preoblačenja i njihovo ponašanje rezultat je ogromnog seksualnog i tjelesnog oslobođenja od društvenih spona. Zadovoljni eklektičnom bukom medijskih slika, oni rastežu popularne snimke i grizu ih do nezapamćenih oblika koji izazivaju provalu smijeha ili očaja. Kradljivci slika ne tragaju za značenjem, već za užitkom. Jer užitak je hedonističko laštilo kojim premazuju svakodnevne predmete i pretvaraju ih u nešto neobično.

Feminalz (foto: Nada Žgank)

~ Vedrana Klepica: Keinberg ~

ned-pon, 11.-12.11. u 20h, Teatar EXIT

Predstava kroz izvedbeni i vizualni jezik istražuje ponavljajuće principe kasnog kapitalizma u kojem sami sistemi koji su osnova izgradnje jedne ekonomske zajednice, kroz nedovoljnu kontrolu, postaju razlozi njezinog raspadanja.

~ Noć performansa ~

17.10. cijeli dan

Sudjeluju: Milijana Babić i Centar za ženske studije Rijeka, 3. smjena; Nina Kurtela, Znakulturizacija; Petra Mrša, Lateks, najlon, ljubav i grad; Vlasta Delimar i Milan Božić, Tišina živih skulptura u tišini oštećenih kuća; Vladimir Novak, Parametri; name, Ping-pong; Selma Banich, Milovanje; Antonio Grgić, Spomenik koji svira; Rajna Racz i Marin Živković, Dok nas kultura ne rastavi; Nika Bokić, Bezopasni zagrljaji / Noli me tangere.


Ulaz je slobodan u sklopu inicijative „Umjetnost dostupna svima“. Radi poštivanja epidemioloških mjera, svoju ulaznicu rezervirajte na: shorturl.at/eOP26

Više informacija o programu pronađite na mrežnim stranicama https://thisisadominoproject.org/.


Povezano