Objavljeno

Nora Krstulović i Vedran Peternel: predstava o orgazmu

‘Kako je moguće da društvo u kojem živimo seksom prodaje sve, od zubne paste do lokomotive, a da istovremeno nije u stanju prihvatiti zdravstveni odgoj?’, pitaju se autori predstave ‘Šuma, drvo, skoro, skroz’, nastale prema knjizi Nin Andrews ‘Book of Orgasms’. Predstavu ‘Šuma, drvo, skoro, skroz’, režirali su Nora Krstulović i Vedran Peternel, koji potpisuje i glazbu.

‘Znate li da riječ orgazam dolazi od grčkog οργασμός, orgasmos, a zapravo znači – dozreti? Je li zadovoljstvo pitanje fiziologije ili pak povjerenja?’ Tim i sličnim pitanjima, kroz kolaž glazbe, plesa i začudnih dramskih situacija, bavi se predstava nastala prema kultnoj knjizi zbirke pjesama u prozi američke underground autorice Nin Andrews, ‘Book of Orgasms’, za koju kritičari tvrde da je nalik na kombinaciju rukopisa Swifta, Borghesa i Buñela.

Takav je predložak kolektivu SKROZ poslužio kao polazište višemjesečnog laboratorijskog istraživanja sa sedmeročlanim glumačkim ansamblom Studija KUBUS, ovogodišnjeg laureata Nagrade Hrvatskog centra za dramski odgoj.

‘Za nas je predstava prvenstveno o pitanjima slobode, ljubavi i povjerenja. O orgazmu se u javnim prostorima ne priča, kao što se otvoreno ne priča ni o seksualnosti iako je seks svugdje; njime se prodaje sve, od zubne paste do lokomotive, čak se i bankarski krediti prodaju seksualiziranim reklamama. Nedavna zbivanja i rasprave o zdravstvenom odgoju u školama donekle su pojasnile što je u pitanju, naime kao društvo uspjeli smo istržiti prostor intime, ali ljudi su zbunjeniji no ikad pitanjima prostora slobode’, kazala je redateljica Nora Krstulović.

U nekoliko scena autori se dotiču pedofilije u crkvenim redovima te negativne prezentacije seksualnosti, dogmatizirane u brojnim institucijama. S obzirom na nedavni skandal zbog uklanjanja Gavellinog plakata za predstavu ‘Fine mrtve djevojke’ i kontroverzi oko uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, pitali smo autoricu očekuju li negativne reakcije dijela javnosti zbog progovaranja o ‘delikatnoj i često prešućivanoj temi’.

Svako kazalište koje ne korespondira sa životom meni je nezanimljivo, nepotrebno i dekorativno. Raditi predstavu o toj temi, a zatvarati oči pred stvarima koje su dio naše svakodnevice, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu, bilo bi besmisleno. Ne zanimaju nas reakcije institucija’, zaključila je Krstulović.

Uz sam rad na predstavi, autori su pripremili interaktivni dio projekta. Naime kroz društvene platforme Facebook i Twitter pružit će priliku publici da kontinuirano prati njihov rad, glumačke probe i cjelokupan razvoj priče te da sudjeluje svojim komentarima i prenošenjem vlastitih iskustava o pitanjima prezentiranim u predstavi.

Nezavisna ansambl produkcija realizirana je isključivo sredstvima producenata pa predstava nastaje u koprodukciji kolektiva SKROZ i Studija Kubus, kojem će to ujedno biti prva profesionalna produkcija za odraslu publiku, a uz partnersku suradnju s MCUK-om Travno. Autor oblikovanja svjetla je Saša Fistrić, autorice vizualnog identiteta predstave su Klasja Habjan i Zita Nakić Vojnović, a igraju Ines Cokarić, Ivica Gunjača, Zvonko Hrabar, Sanja Mataga, Vedran Peternel, Adriana Šnajder i Šime Zanze.

Raspored predstava možete pronaći ovdje.

Izvor: Tportal


Povezano