Zagreb Book Festival: Vrli novi svijet

U ponedjeljak, 20. svibnja, počinje Zagreb Book Festival. Održava se u prostorima Muzeja za umjetnost i obrt, a traje do 25. svibnja 2019. godine.

Zagreb Book Festival je međunarodni književni festival čija se ideja i sadržaj maksimalno usmjeravaju na isticanje važne uloge književnosti i umjetnosti u razvijenom društvu. Susret i zbližavanje pisaca i spisateljica, umjetnika/ca i njihove publike služi inspiraciji, poticanju kvalitetne diskusije kao i kreiranju novih vrijednosti.

Peti po redu ZBF s temom „Vrli novi svijet“, fokus smješta na razvoj modernog čovjeka i njegove okoline kroz različite aspekte. Paradoksalna težnja za uspostavom idealnog društva koristi mehanizme umjetne sreće i užitka, a posljedično pretvara čovjeka u atrofiranog pojedinca. Nepravednost u raspodjeli resursa potiče sve veću polarizaciju blagostanja i siromaštva stvarajući dehumanizirajuće uvjete pogubne za opći ljudski napredak.Takav pojedinac preživljava osuđen na negativne emocije otuđenosti, depresije i nezadovoljstva.

Tijekom šest festivalskih dana održat će se pet panel-diskusija, sedamnaest promocija knjiga, dva okrugla stola, dva predavanja i radionice te jedan storytelling. Također, u programu sudjeluje osamdesetak domaćih i stranih književnika/ica, umjetnika/ica, stručnjaka/inja iz psihologije, obrazovanja i novinarstva.

Festivalske panel-diskusije usmjerene su na pitanja i odgovore o čovjeku današnjice, potrebama za sreću, uvjetima i mogućnostima te novoj generaciji milenijalca i njihovoj viziji svijeta. Prva takva u nizu, naslova ”Stvar je u tome da ljudi budu sretni – čovjek današnjice” održava se u ponedjeljak, a sudionici su Arnon Grunberg, Marek Šindelka i Robert Torre. Moderatorica je Morana Kasapović.

Također, u panel-diskusijama zastupljene su i teme budućnosti znanosti,umjetnosti i religije te uzroci i posljedice migrantske krize predstavljene kroz oči pojedinca. Diskusije se održavaju svakim danom, a više detalja o svakoj pronađite na službenim stranicama festivala.

Prijepodnevni termini namijenjeni su dječjoj književnostii napretku njihovog književnog obrazovanja, a održava se niz promocija knjiga za djecu i okruglih stolova s naglaskom na važnost čitanja od malih nogu.

Neki od sudionika/ica su: Carl – Johan Ehrlin, Mladen Kopjar, Željka Horvat – Vukelja, Anita Peti-Stantić, Vendi Vernić, Dubravka Težak, Nada Mihaljević, Jasminka Tihi – Stepanić i drugi.

Tako u četvrtak, u 12h program otvara promocija knjige „Hrabri Moris- Tjedan naglavačke“ autora Carl-Johan Ehrlina. Slikovnica koja djecu, ali i roditelje, uči kako se nositi s negativnim osjećajima čežnje, boli i straha.

S druge strane, predzadnji dan festivala, u 17h, najmlađi posjetitelji/ice mogu čuti više o uspjesima hrvatskih žena kroz povijest na promociji knjige „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“, autorice Tatjane Barat.

Predvečernji termini festivala ispunjeni su promocijama novih knjiga domaćih i stranih autora.

Tako nam drugi dan festivala donosi dvije promocije knjiga s aktualnim temama – Marek Šindelka s romanom „Zamor materijala“ u 18h te Arnon Grunberg s naslovom „Tirza“ u 19h.

„Zamor materijala“ je prvi češki roman u čijem se središtu nalazi problem migrantske krize u Europi i univerzalne teme otuđenosti, gubitka doma, ali i vlastitog identiteta. Šindelka naglašava trenutno stanje u kojem se migrante nerijetko svodi na neprijatelje, radnu snagu ili potrošni materijal.

„Tirza“ autora Arnona Grunberga obračunava se s očinskom ljubavi, prividom i uljuđenom ksenofobijom. U prikazu uobičajenih europskih građanskih života pokazuju se nezreli međuljudski odnosi, a pritom se otvaraju i globalna pitanja sraza kulture i svjetova.

U srijedu, 22. svibnja, u 19h održava se promocija knjige „Ovako evo svršava svijet“ gošće festivala Marie Ksiluri. Riječ je o neobično komponiranom introspektivnom romanu. Životi antagonista neočekivano se povezuju otkrivajući tako njihove karaktere, dileme, traume i oprečne životne okoline. Standardni pokušaji samostalnog života mladih junaka nakon diplome i borbe s osobnim preprekama stvaraju priču o fenomenu sjećanja, zaborava i fragilnosti ljudskih odnosa.

Nakon promocije knjige, autorica sudjeluje i na panel-diskusiji „Na mladima svijet ostaje – milenijalci“. Uz moderatora Marka Pogačara, sudjeluje Luce i Sven Popović.

Večernji termin četvrtog dana festivala rezerviran je za promociju djela domaće spisateljice Martine Vidaić. U 19h kroz razgovor s autoricom, Anom Brnardić i Borisom Postnikovom predstavlja se roman s naslovom „Anatomija štakora“. Nakon hvaljenih pjesničkih zbirki, autorica piše prozu o neprilagođenim ljudima, zaključanim traumama, skrivenim pričama, strahovima i nelagodi. Moderatorica razgovora je Antonela Marušić.

Nakon promocije održava se pretposljednja festivalska panel-diskusija u 20h naziva „Kraljevstvo Božje i nacionalizam“na temu istoimene knjige fra Drage Bojića. Knjiga sadrži gotovo četrdeset autorovih eseja, komentara i razgovora u kojima poziva na etičke vrijednosti čovječanstva čiji su temelji vječni i neovisni o društvenim ili političkim promjenama. Fra Bojić piše o slabosti crkvenih institucija, zloupotrebi povjerenja vjernika kao i krivim srastanjem svjetovne i crkvene vlasti. Sudionici panela su Viktor Ivančić i Zoran Grozdanov, a moderator Nebojša Zelič.

Zadnji dan festivala, 25. svibnja, donosi promociju knjige Maryam Madjidi u 19h. Prvijenac naslova „Marx i lutka“ predstavlja poetični autobiografski roman koji prikazuje život između dvije kulture i dva jezika. Autorica progovara o vlastitim korijenima, bremenu i načinu socijalizacije, ali i oružju za masovno zavođenje.

Uz promociju, Maryam Madjiji sudjeluje i na panel-diskusiji dan ranije, u 20h pod nazivom „Odakle dolaziš – život na granici“. Drugi sudionici su Tvrtko Barun i Navid Kermani uz moderatoricu Maju Sever.

Navid Kermani, osim sudjelovanja u spomenutom panelu, isti dan, u 18h, predstavlja svoj politički putopis „Izvanredno stanje: Putovanje u uznemireni svijet“. Put po rubu kriznog pojasa islamskog svijeta deskriptivno se sučeljava s europskim granicama, a probleme svjetske politike približava oku čitatelja/ice.

Ideja aktualnosti ovog festivala uklopljena je i u poseban program posvećen Europskim parlamentarnim izborima pod nazivom „Oblačno sa zvijezdama“. Stoga će u petak, u 18h, Ivana Dragičević, Boris Rašeta i Domagoj Zovak razmijeniti svoje dojmove o hrvatskoj i europskoj budućnosti.

Cijeli tjedan festivalskih događanja završava se 25. svibnja, u 20h, u klubu Vinyl sa formom storytellinga na temu „Tell me the future“. Svoju priču i viziju s posjetiteljima/icama dijele Tanja Mravak, Mima Simić i Borna Sor.

U sklopu festivala bit će dostupno preko 2000 naslova u velikoj festivalskoj knjižari po prigodnim cijenama. Festivalska knjižara na 700 m2 sadržavat će naslove dvadesetak hrvatskih nakladnika.

Detaljan program dostupan je na službenim stranicama festivala kao i informacije o stranim i domaćim gostima.


Povezano