Vodič za događanja kojima se ove godine obilježava IDAHOT u Zagrebu i Rijeci

U utorak 17. svibnja obilježava se IDAHOT, Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, u sklopu kojega će diljem svijeta biti održana razna događanja s ciljem podizanja vidljivosti LGBT osoba. Donosimo vam evente koji će se održati u Zagrebu i Rijeci.

***ZAGREB***

U Zagrebu će se IDAHOT obilježiti na tri različite lokacije, a koja od njih vam je najinteresantnija, najbolje ćete procijeniti sami/e (iako se ne odvijaju u isto vrijeme, pa postoji dobra šansa da posjetite i sve tri).

Od 17 sati u Medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj (Preradovićeva 5, Zagreb) Régis Schlagdenhauffen i Franko Dota održat će predavanje na temu ‘Biti homoseksualan u 20. stoljeću’.

Régis Schlagdenhauffen je docent na Školi za visoke studije društvenih znanosti u Parizu i redovni profesor na katedri za sociološku povijest seksualnih kategorija. Godine 2009. je obranio doktorsku disertaciju pod naslovom ‘Komemoracija žrtvama nacizma’ te objavio više članaka i djela na tu temu. Istraživanja koja trenutno vodi ponajprije se odnose na način kojim u Europi institucije, društvene grupe i pojedinci kategoriziraju seksualnu praksu te seksualni čin i identitet. 2015. godine je u Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja organizirao simpozij ‘Biti homoseksualan u Europi u vrijeme Drugog svjetskog rata’.

Franko Dota priprema doktorsku disertaciju na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a vezano uz homoseksualnost u vrijeme socijalističke Jugoslavije. Autor je djela ‘Zaraćeno poraće: konfliktni i konkurentski narativi o stradavanju i iseljavanju Talijana Istre’ (Srednja Europa, Zagreb, 2010). Aktivist je u hrvatskom LGBT pokretu i jedan od osnivača Zagreb Pride-a.

Više informacija o ovom predavanju možete potražiti na stranicama Francuskog instituta.

Od 19 sati u prostoru Bookse (Martićeva 14d) održat će se jubilarno petnaesto izdanje Roze hipnoze u organizaciji Zagreb Pridea na kojemu će se razgovarati o prostorima unutar kojih se članovi/ce LGBTIQ zajednice osjećaju sigurno u Hrvatskoj te o problemima najugroženijih pojedinaca i pojedinki kao i opciji otvaranja sigurne kuće za takve članove i članice zajednice.

Na Rozoj hipnozi će govoriti Nina Čulović iz Inicijative AUT, Nikola Zdunić iz Zagreb Pridea, Gabrijela Ivanov iz Udruge K-Zona (Voxfeminae), Monika Melnjak iz riječke Udruge LORI te Zoran Dominiković iz Iskoraka. Tribinu moderiraju Iva Tomečić (CroL) i Marko Jurčić (Zagreb Pride).

Više informacija o tribini i detaljnim pitanjima o kojima će se raspravljati potražite na facebook stranici eventa.

U 20:45 sati u MM centru (Savska 25, Zagreb) održat će se otvorenje AUT-ove konferencije u sklopu kojega će posjetitelji/ce moći pogledati Prvo pa žensko kazališnu minijaturu koju su pripremili/e student/ce Akademije dramske umjetnosti, nakon koje će uslijediti projekcija nagrađivanog austrijskog burlesknog filma Femme Brutal.

Prvo pa žensko je tragikomična kazališna minijatura o otkrivanju vlastitog identiteta i opstanku u krutoj tradicionalnoj okolini. U središtu priče je Ana, djevojka koja potječe iz patrijarhalne sredine jasno postavljenih obrazaca ponašanja, zbog kojih sve teže balansira između očekivanja svoje sredine i vlastita identiteta. Predstava tematizira činjenicu da smo konstituirani društvenim svijetom kojeg nikad nismo odabrali, pokušavajući prokazati besmisao slijepog štovanja tradicije koje nas može dovesti do kontradiktornosti u vlastitim uvjerenjima.

Austrijski dokumentarac Femme Brutal donosi priču o kvir izvedbenom kolektivu Club Burlesque Brutal. Burleska kao izvedbena forma ima povlašteno (queer) mjesto među drugim umjetničkim i zabavnim oblicima, a ovaj dokumentarac odlično dočarava zašto je tome tako.

Više informacija o predstavi i projekciji filma možete potražiti na facebook stranici eventa.

*** RIJEKA ***

U utorak, 17. svibnja 2016. u Galeriji Filodrammatice (Korzo 28/1) s početkom u 19 sati održat će se panel Moj život u prosTRANStvu na kojem će sudjelovati Sanja Stanojević, predsjednica udruge TransParent – udruge za roditelje transrodne djece, Gorana Birovljević, psihologinja te same trans osobe Luna Sardelić iz Zagreba i Alek i Marin iz Rijeke.

Ovo je prvi puta da će građani i građanke Rijeke imati mogućnost čuti više o poziciji samih roditelja trans osoba, a posebnost panela ogleda se i u gostovanju samih trans osoba koje će na hrabar i otvoren način progovoriti o svojoj svakodnevici, odnosima u obitelji, pravnim poteškoćama s kojima se suočavaju te pitanjima vezanim uz tijelo i identitet.

U četvrtak, 19. svibnja 2016., na Filozofskom fakultetu, Odsjek za psihologiju (uč. F-301) od 17.00 do 20.00 sati održat će se Živa biblioteka.

U Živoj biblioteci knjige su ljudi, koji sa „čitateljima/icama“ ulaze u osobni dijalog i odgovaraju na pitanja čitatelja/ica. Posjetitelji/ice mogu birati između različitih „živih knjiga“, kojima je zajedničko to što pripadaju ranjivim ili marginaliziranim skupinama s kojima većina nas nije imala priliku porazgovarati ili ih upoznati. Neki od „naslova“ su: lezbijka, gej, Romkinja, Srpkinja, majka djeteta s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom, transrodna osoba, beskućnica, žena s iskustvom kućnog poroda, anarhist.

Sam Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obilježit će se četvrtu godinu zaredom tradicionalnim isticanjem zastave duginih boja na zgradi Grada Rijeke, Korzo 16, u utorak 17. svibnja 2016.

Povezano