Radionice o radu s LGBTIQ+ osobama i osobama starije životne dobi

Vizual: Eva Badanjak

U sklopu projekta Centri zajednice, koji provode Zaklada Zajednički put, Vestigium i K-zona, održavaju se dvije edukacije posvećene radu u zajednici s ranjivim skupinama.

I) Edukacija o radu s LGBTIQ+ osobama

Datum: petak, 24. veljače 2023.

Lokacija: Šesnaestica, Ozaljska 16/II

Trajanje: 3,5 sata

Voditeljice edukacije: Emina Hermann i Anja Mihajlović

Emina Herman na projektima ‘LGBT ravnopravnost na radnom mjestu’ i ‘Radnopravnost svima!’ zaposlena je kao voditeljica programa za zajednicu te edukatorica. Anja Mihalović pravna je savjetnica i zagovarateljica ljudskih prava zaposlena u K-zoni, gdje djeluje kao kreatorica edu modula i edukatorica te pružateljica besplatne pravne pomoći.

Cilj treninga: podizanje svijesti o stereotipima i predrasudama prema LGBTIQ+ osobama i drugim marginaliziranim skupinama te izazovima s kojima se te osobe susreću u Hrvatskoj

Kratki opis treninga: Na edukaciji podizanja svijesti o stereotipima i predrasudama te izazovima s kojima se LGBTIQ+ osobe suočavaju u Hrvatskoj pričat ćemo o terminologiji, statusu prava LGBTIQ+ osoba te načinu na koji možemo stvoriti LGBTIQ+ uključivu atmosferu prilikom kreiranja i provođenja programa za zajednicu. Kroz niz participativnih vježbi, sudionici_e će se upoznati s relevantnim pojmovima i temama u području temeljnih ljudskih prava, specifičnih potreba LGBTIQ+ osoba, različitosti rodnih i spolnih identiteta te mehanizama društvenog uključivanja. Trening je koncipiran tako da potiče sudionike_ce na suradničku kulturu, aktivno promišljanje i zajedničko kreiranje sigurnog i prijateljskog radnog okruženja za LGBTIQ+ osobe. Trening također uključuje prikazivanje dokumentarnog filma „Ja bi’ da to imam doma“, koji gledateljima/cama približava specifičnosti iskustava života LGBTIQ+ zajednice u Hrvatskoj.

Prijave na edukaciju do 23.2. u podne na mail: emina@voxfeminae.net


II) Edukacija o radu s osobama starije životne dobi

Datum: ponedjeljak, 27. veljače i ponedjeljak, 6. ožujka 2023.

Termini i lokacije: 27. veljače 16.00 – 18.30 – online, 6. ožujka 15.30 – 18.00 – Zaklada Zajednički put, Ulica Kralja Zvonimira 17/II

Trajanje: svaki termin 2,5 sata

Voditeljice: Ines Vrban, Marina Zeman

Opis edukacije: Edukacija je namijenjena predstavnicama i predstavnicima organizacija koje pružaju podršku u zajednici te koje se u svojem radu susreću i s osobama starije životne dobi, a da pritom one nisu njihova primarna ciljana skupina. Edukacijom će polaznici steći osnovan uvid općenito u procese starenja, potom u važne aspekte rada sa starijima kao i u učestale stereotipe i predrasude koje se o starijima gaje u društvu.

Tijekom 2 segmenta edukacije (izlaganje i radionički rad) pokrit će se teme:

  • Karakteristike osoba starije dobi
  • Promjene povezane sa starenjem
  • Specifičnosti komunikacije sa starijima
  • Kako očuvati osjećaj dostojanstva starijih pri radu s njima.

Prijave na edukaciju do 24.2. u podne na mail: marina@zajednickiput.hr


Povezano