Radionica Grrrl power – Feminizam i umjetnost

U subotu, 26. studenog u 11 sati započinje šestodijelni ciklus radionica Grrrl power, namijenjen srednjoškolkama i mladim djevojkama koje žele razviti kritičke vještine i razumijevanje suvremene medijske umjetnosti. Radinice se održavaju u DKC Šesnaestica kroz tri vikenda – 26. & 27. studenog, 3. & 4. prosinca te 10. & 11. prosinca od 11 do 15 sati. Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

Na radionici Grrrl power u organizaciji Studija Pangolin usmjerenoj na srednjoškolke i mlade djevojke razvijat će se kritičke vještine i razumijevanje suvremene medijske umjetnosti kroz upoznavanje s idejama, formama i procesima iz područja feminizma. Na radionici koja se održava već šestu godinu postavljat ćemo pitanja, istraživati temu i kritički joj pristupiti – gledati, slušati i čitati primjere, povezivati s umjetničkim, povijesnim i osobnim kontekstom. Kroz dijalog i interakciju, približit ćemo se umjetničkim medijskim izričajima i uz stručnu pomoć ohrabriti se za grupne ili individualne produkcije.

Ove godine grupa će imati priliku baviti se temom glasa koju ćemo istraživati u medijima zvuka i pisma. Bavit ćemo se pitanjima individualnog i kolektivnog glasa koji je istovremeno i sredstvo izražavanja, ali i politički alat. Samostalno i grupno ćemo eksperimentirati s načinima snimanja, izvođenja i digitalnog procesuiranja glasa, proučavat ćemo primjere na temu i improvizirati s vlastitim materijalima. Upoznat ćemo se s osnovama korištenja opreme za snimanje zvuka, mikrofonima i softverom za obradu zvuka koji će nam omogućiti da produciramo vlastite spoken word, glazbene ili pjesničke materijale.

Radionica će se pod vodstvom Vide Guzmić i Nike Pećarine uz podršku Karle Kostadinovski održati u Šesnaestici (Ozaljska 16) u 6 termina – subotom i nedjeljom (26. & 27. sudenog, 3. & 4. prosinca, 10. & 11. prosinca) od 11 do 15 sati, s uključenom pauzom za obrok (osiguran u sklopu radionice). Sudjelovanje je besplatno, a prijave su obavezne putem maila na kostadinovski.karla@gmail.com.

BIOGRAFIJE

Vida Guzmić (r. 1986), 2012. magistrira (Summa cum laude) na Novim medijima (ALU Zagreb). Završila je Obrazovni program Ženskih studija i edukacijski program Kustoske platforme te WHW akademiju. Bila je rezidentica na V2_Institute for unstable media u Rotterdamu, KulturKontakt Austria u Beču i Ashkal Alwan u Beirutu. Izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu od 2009. Članica je kolektiva Zvukospjevi, a u Pangolinu radi kao suradnica na projektima, osmišljava i vodi radionice za djecu i mlade (“Grrrl power”, “Drugi film u susjedstvu”, “Spoken word”) te razvija vlastite projekte.

Nika Pećarina (r. 1992.) živi, radi i uči u Zagrebu. Završio je diplomski studij Novih medija (ALU Zagreb). Bavi se audiovizualnim i izvedbenim umjetnostima, keramikom i poezijom. Obraća pažnju na spolnost, predmetnost i pretvorbu tvari, tj. odnos rada i prirode, zatim razlikovnost medija i njihove učinke, mjeru, oblik i vidljivo, glatkoću, nježnost i maleno. Tijekom studija sudjelovao je u radu i volontirao za neprofitne organizacije, inicijative i projekte u poljima kulture i medija, te ljudskih i manjinskih prava. Izlagao je, izvodio i imao projekcije radova u RH i inozemstvu.

Karla Kostadinovski (r. 1996) prvostupnica je kroatistike i češkog jezika i književnosti na FFZG-u. Od 2019. radi kao Social Media Manager Kulture SC i asistentica u PR-u Teatra &TD. Radila je kao voditeljica i glavna urednica kulturnih emisija na Radio Studentu, voditeljica društvenih mreža i dio marketinškog tima nakladničke kuće Fraktura, u prodaji i marketingu HNK u Zagrebu te je osnovala kazališni podcast Foajer. Vodila je radionicu podcasta “Klikni s kulturom” Teatra Tirena.


Povezano