Pride Ride 2020.

Prva polovica godine bila je dosta dramatična. Doživjele smo i preživjeli virus, potres, rušenje katedrale dinamitom. Estradne su “zvijezde” dobile medijski prostor i pokušale pokrenuti bunu oko obaveznog cjepiva, “miroljubive” političarke ne poznaju zakon o zločinu iz mržnje i podupiru silovanje žena i djece nacionalnih manjina, a “pjevači” pod krinkama “političara” samo i isključivo svoje vole, vole najviše. Pratile smo objave stožera, držali se preporuka. Ostanite doma, izađite ako je toplo. Ajde ipak ostanite doma, ali izađite ako je potres. Možete u dućan nedjeljom, e sad ipak ne možete, sad opet malo možete i slično. Sve smo poslušno pratile.

Sad, kada većina stanovništva napokon zna da se ruke s vremena na vrijeme trebaju i oprati, a dio je državnih institucija uspio odbaciti pisaće mašine i faks uređaje te postavio dio poslovanja online, vidimo da su čuda moguća. Iz tog razloga osjećamo golemu nadu i odgovornost da nešto trebamo poduzeti i da ne smijemo dozvoliti da ostanemo nevidljivi.

U jeku predizbornih kampanja koje nas ignoriraju, inertnih zastupnika krovnih organizacija koje bi trebale čuvati prava LGBTIQ+ osoba bilo je poprilično lako izgubiti nadu u to da i dalje imamo svoj glas i svoje mjesto u hrvatskom društvu. Kao zadnja cigla na vrhu ove razrušene hrpe građevinskog materijala, svakako je činjenica da smo ove godine ostali bez Prajda u mjesecu ponosa.

No, ne očajavajte! Inicijativa “Ponosni Zagreb” 4.7. organizira prvi zagrebački “Pride Ride”, prosvjednu vožnju kojom ćemo pokazati kako i dalje postojimo, kako ulice ovog razrušenog grada i dalje pripadaju i nama i da smo tu da svojim šarenim glasovima, smijehom i postojanjem ukrasimo grad u kojem živimo, stvaramo i volimo! Izvucite svoje bicikle, romobile, kolica, tricikle i monocikle, role ili vlastite nožice (ako ne stignete na Hrelić u nabavu) i priključite se najšarenijoj i najtoplijoj prosvjednoj vožnji. Osjetite slobodu i zajedništvo dok vam vjetar vijori kose, perike i ćelave glave! “Pride Ride” je ovdje kako bi pokazao da ne trebate slijepo slijediti neke druge ljude, već da je moć i snaga da se borite za sebe i svoje bližnje u vašim rukama.

Stoga nam se 4.7. pridružite kod Mimare u 17:30 sati, zajašite svoje bicikle, romobile, jednoroge ili zmajeve i priključite se masi koja će svima koji nas opresiraju pokazati da nejdemo nigdje! Potičemo vas da svoje međunožne ljubimce ukrasite šarenim zastavicama, balonima i sličnim rekvizitima koje možete. Vodite li pse ili djecu sa sobom, pazite da se ne isprepliću o nečije kotače, ma koliko vam to u tom trenu izgledalo primamljivo.

Nakon “Pride Ridea” svi zainteresirane moći će se nastaviti družiti i zabavljati na prvom “Ponosnom Partyju” u prostorima AKC Medika.


Povezano