Poziv na edukaciju za novinare/ke o izvještavanju o LGBT pitanjima

Centar za građanske inicijative Poreč, u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, poziva novinarke i novinare na sudjelovanje na jednodnevnoj edukaciji o medijskom izvještavanju o LGBT-pitanjima. Cilj edukacije, koja će se 13., 28. i 29. svibnja te 12. lipnja održati u Zagrebu, Osijeku, Šibeniku i Puli, je podići svijest o fenomenu homofobije, transfobije i bifobije u medijima.

Svibanj i lipanj mjeseci su u kojima se u Hrvatskoj često izvještava o LGBT-temama. Veću medijsku vidljivost LGBT-osobe zasigurno dobivaju prilikom izvještavanja o IDAHOT-u, Međunarodnom danu borbe protiv homo/bi/transfobije, koji se diljem svijeta obilježava 17. svibnja. Medijski prostor LGBT-osobama češće se daje i prilikom lipanjskih Povorki ponosa u Zagrebu i Splitu. Mediji imaju veliku ulogu u oblikovanju javnog mnijenja te mogu izravno ili neizravno utjecati na (re)produkciju predrasuda i stereotipa o LGBT-osobama, a način izvještavanja može pridonijeti porastu ili smanjenju govora mržnje, tolerancije i diskriminacije.

Edukacija u organizaciji Centra za građanske inicijative Poreč je radioničkog tipa, a teme koje će se obrađivati su LGBT-terminologija, predrasude i stereotipi, upotreba prikladnog jezika, govor mržnje/diskriminacija/zločin iz mržnje, osnovne smjernice u komunikaciji te primjeri dobre prakse. Svi/e sudionici/e dobit će potvrdu o sudjelovanju na edukaciji, kao i Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBT-pitanjima.

Edukacija se održava u sklopu projekta E.T.Ho.S – Uklanjanje transfobnih, bifobnih i homofobnih stereotipa kroz bolji prikaz u medijima kojeg je nositelj Family and Childcare Center – KMOP iz Grčke u partnerstvu s organizacijama: Centar za građanske inicijative Poreč (Hrvatska), Color Youth – Athens LGBTQ Youth Community (Grčka) i Lithuanian Gay League – LGL (Litva). Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, a financira ga Europska Unija u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu EU-a, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Datumi održavanja:


Zagreb
– 13. svibnja, Klub – mala dvorana Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2 
Osijek – 28. svibnja, dvorana Volonterskog centra Osijek, Ulica Stjepana Radića 16 
Šibenik – 29. svibnja, prostor HND-ovog ogranka u Šibensko-kninskoj županiji, Božidara Petranovića 16 
Pula – 12. lipnja, Dnevni boravak Društvenog centra Rojc, Ulica Ljudevita Gaja 3 

Prijave se primaju ovdje najkasnije do 10. svibnja 2019. za edukaciju u Zagrebu, do 24. svibnja 2019. za edukacije u Osijeku i Šibeniku te do 7. lipnja 2019. za edukaciju u Puli.


Povezano