One Billion Rising u Rijeci

14. veljače ispred Radia Rijeke na Korzu, održala se akcija One Billion Rising. Svrha ove akcije, u organizaciji Udruge PaRiter i SOS Rijeka – Centra za nenasilje i ljudska prava, je da se kroz pjesmu i ples ukaže na globalni problem nasilja nad ženama.

Ples je predvodila Plesna Grupa Flame, nastupio je zbor VINS, a čitala su se i svjedočanstva žena iz akcije #prekinimošutnju.

Ovogodišnjom kampanjom One Billion Rising – RISING: FROM A CAMPAIGN, TO A WAY OF LIFE željelo se ukazati na važnost kontinuiranog rada na sprječavanju nasilja nad ženama koje nadilazi manifestacije i obilježavanja na specifične dane i datume i postaje svakodnevnom borbom za život slobodan od nasilja.

Od 2012. godine kada je kampanja pokrenuta, žene su se solidarizirale i ova kampanja, kao i mnoge druge sa sličnim ciljem, donijele su određene pomake. Međutim, izazovi s kojima se suočavamo postaju sve veći te je stoga važno u fokus staviti kontinuiranu i svakodnevnu borbu, ne samo protiv seksualnog i fizičkog nasilja, već i sistemskog nasilja u ekonomskoj, ekološkoj, društveno-kulturnoj i ideološkoj sferi.

Link na Facebook događaj možete naći ovdje.


Povezano