Noćni marš u Rijeci

Već preko 100 godina, 8. mart se obilježava kao dan posvećen ženskoj borbi za slobodu, ravnopravnost, jednakost, solidarnost, pravičnost i poštovanje. Ne cvijeću, ne bombonijerama, ne materijalističkim i konzumerističkim romantičnim mazanjem očiju, već ženskoj borbi za to da nas se napokon shvati kao sposobna, autonomna i cjelovita ljudska bića.

Protekla godina nam je pokazala kako to i dalje nismo postigle. Pokazala nam je kako nas sustav i društvo i dalje tretiraju kao niža i podređena bića kojima je u genima zapisano da šute i služe. I to nam je pokazala kroz najočitiji primjer – odnos zdravstvenog sustava prema ženama i nedostatnost zdravstvene i sustavne brige za našu dobrobit kada postanemo žrtve nasilja.

Ove godine marširamo kako bi glasno ustale protiv ovakvog tretmana. Želimo da nas se čuje, da nas se primijeti i da nas se prestane sustavno zanemarivati i zastrašivati. Ne pristajemo na kompromise, a još manje da postanemo predmet političkih cjenkanja. Mi smo tu i nećemo stati dokle god su naša prava i naši životi ugroženi!

Zato vas pozivamo da marširate zajedno s nama od Konta prema Jadranskom trgu da proslavimo stoljetnu borbu za bolje, ljepše i pravednije društvo. Vrijeme je za promjene! Vrijeme je za otpor!

Kratak program će se održati na Jadranskom trgu gdje ćemo poslušati naše govornice i naše zahtjeve za ovogodišnji 8. mart i još jednom zajedno glasno tražiti jednaka prava za sve!
Nakon toga, pridružite nam se na osmomartovskom koncertu u Palachu: Osmi Mart – koncert za Dan Žena.

Za život bez nasilja! Jednaka prava i mogućnosti za sve! Živjela jednakost i sloboda! Živio osmi mart!


Povezano