Mjesec ponosa 2021.

Foto: Luka Pešun / Zagreb Pride

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) obilježen je podizanjem zastava duginih boja na zagrebačkim ulicama i trgovima, čime je ujedno započeo Mjesec ponosa, kulturno-politički program koji se već tradicionalno održava u periodu prije Povorke ponosa. U nastavku saznajte što vas sve očekuje!

20.5.2021. / 13:00 online

Djetinjstvo raznolikosti: dobrim praksama protiv diskriminacije i nasilja

LGBTIQ djeca i mladi sve su više i ranije out, i bili su najbrojniji_e na prošlogodišnjoj Povorci ponosa. Zagreb Pride zato organizira seminar o dobrim praksama koje doprinose izgradnji sigurnijeg i podržavajućeg okružja za rodno nenormativnu i ostalu LGBTIQ djecu i mlade.

Prijave: https://tinyurl.com/yck5y6pv

22.5.2021. / 19:00 @ Močvara

Eurosong finale s House of Flamingo

Iako iduće godine natjecanje za najbolju pjesmu Eurovizije nepravedno nećemo ugostiti u Zagrebu, finalnu večer drugog najvažnijeg svibanjskog izbora ipak ćemo pratiti, i to uz stručno vodstvo Colinde Evangeliste i Entity iz House of Flamingo.

25.5.2021.

Filmska večer @ Kino Kinoteka

  • 18:00 “So Pretty”, 84’, dir. Jessie Jeffrey Dunn Rovinelli, 2019.

Debitantski dugometražni film “So Pretty” redateljice Jessie Jeffrey Dunn Rovinelli suvremena je adaptacija romana “So Schön” njemačkog gej komunista Ronalda M. Schernikaua. Zapadni Berlin 1980. u filmu je zamijenjen  New Yorkom 2018. gdje susrećemo i pratimo zajednicu trans i genderqueer umjetnika_ca i aktivista_ica u pokušajima izgradnje utopije, otpora i ljubavi. Žanrovski na razmeđu igranog i dokumentarnog filma, “So Pretty” je filmsko istraživanje femme identiteta, trans estetike te odnosa politike, umjetnosti i svakodnevice.

  • 20:00 “Rebel Dykes”, 82’, dir. Harri Shanahan, Sîan Williams, 2021.

Od prosvjeda protiv Tatcherice, preko zalaganja za ženska reproduktivna i radnička prava te  podizanja svijesti o AIDS-u, do skvotanja, fanzina i BDSM lezbijskih partija – dokumentarni film “Rebel Dykes” kombinacijom arhivskih snimki, animacije i intervjua s aktivistima_icama, daje insajderski uvid u londonsku lezbijsku umjetničku i aktivističku scenu 1980-ih.

29.5.2021. / 17:30 @ Urania

Franko Dota: Pismo Kire Crnogorskog iz Skopja – prvi jugoslavenski gej aktivistički glas

Negdje u kasnim 1950-ima skopski odvjetnik Kiro Crnogorski iz tiska je doznao da se u Beogradu, u jugoslavenskom saveznom ministarstvu pravosuđa, radi na reformi kaznenog prava. Kao pravniku bilo mu je jasno da je to prilika za, danas bismo rekli, „zagovaračku akciju“ pa je sročio pismo naslovivši ga na nadležnog ministra. I to ne bi bilo vrijedno naše ni ministrove posebne pažnje da Crnogorski nije predložio nužnost dekriminalizacije homoseksualnosti. Svoje je argumente utemeljio na tadašnjim progresivnim pravnim teorijama o seksualnosti, potom na postulatima europskog homofilnog pokreta, ali i na pripovijesti o vlastitom životu. Više od pedeset godina kasnije u Skopju se još uvijek može čuti izraz „kirče-pederče“.

2.6.2021. / 18:30 @ 16ica

Mario Kikaš: Ružičasta linija u našem dvorištu: LGBT+ prava i globalni odnosi

Promjena paradigme u društvenim znanostima i u međunarodnim odnosima dovela je do toga da su nacije-države izgubile svoj analitički i metodološki primat. Iako su nacije-države i dalje primarni nositelji pravne subjektivnosti u međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima, teorija i prakse sve više stavlja naglasak na ulogu međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva, društvenih pokreta, subnacionalnih regija, lokalnih zajednica. LGBTQ+ zajednica, razina prava i sigurnosti LGBTQ+ osoba možda je i najbolji pokazatelj isprepletenosti svih ovih teritorijalnih razina koje stvaraju svoju kartografiju onkraj postojećih. Ovo predavanje će ukazati na nedostatke spomenutog pristupa i razgovarati o teritorijama koje stvara specifično LGBTQ+ iskustvo van zadatih granica i njihovih ograničenja.

4.6.2021. 18:30 @ 16ica

Natalija Iva Stepanović: Autanje, odrastanje, kruzanje – hrvatska gej i lezbijska književnost

Iako je suvremena hrvatska queer proza nastala relativno nedavno, početkom 2000-ih, iznimno je raznolika. Natalija Iva Stepanović će u svom predavanju, nakon kratkog povijesnog uvoda, predstaviti najvažnije autore i autorice te žanrove pomoću kojih možemo pristupiti njihovim tekstovima: coming of age priče, vrlo popularne u hrvatskoj književnosti, te razne queer žanrove prisutne na Zapadu. Posebno će se usmjeriti na preklapanja roda i klase koja oblikuju formativna gej iskustva poput izlaska iz ormara, bavljenja umjetničkim profesijama, te migracije na Zapad.

9.6.2021. / 18:00 @ Booksa u parku

The Spun Tarot

The Spun Tarot predstavlja suvremeni zaokret Rider-Waite-Smith tarota, najraširenijega tarot špila u svijetu. Ovaj se špil odmiče od religijske i heteronormativne ikonografije tradicionalnog tarota, kao i od uvriježenog čitanja koje počiva na tumačenju femininih i maskulinih energija te se umjesto toga fokusira na rodne i seksualne varijantnosti svojstvene kvir iskustvu. Autor i illustrator: Toni Zadravec.

11.6.2021. / 20:00 @ Booksa u parku

tribina Kako je sve počelo?

Ususret 20. Povorci ponosa LGBTIQ osoba, zajednice i obitelji razgovaramo s aktivistima_cama koji_e su sudjelovali_e u organizaciji prvog hrvatskog prajda koji je u napetoj atmosferi prepunoj nasilja i uvreda održan 29. lipnja 2002. godine pod geslom “Iskorak KONTRA predrasuda”.

Više informacija pronađite na stranici Zagreb Pridea.


Povezano