Izložba “Jutros sam stala” u Splitu

Foto: SKC Rijeka

Mreža “4. smjena – nevidljivi rad” koju čine organizacije civilnog društva i visokoobrazovna ustanova, a čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca provodi kampanju #JutrosSamStala kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“.

Cilj kampanje #JutrosSamStala je osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim“ i koji većinom obavljaju žene. U sklopu kampanje smo na društvenim mrežama pitale žene da objave svoja iskustva o neplaćenom kućanskom radu s heštegom #JutrosSamStala. S obzirom na to da taj posao većinom obavljaju žene – u čak 83% slučajeva, zapitale smo se što bi se dogodilo da žene na trenutak jednostavno prestanu s kućanskim poslovima. Dobile smo puno povratnih informacija i iskustva žena koje su podijelile s nama neravnopravnost u udjelu kućanskih poslova i problem mentalnog rada koji je veoma iscrpljujući, a jako malo se priča o njemu.

Domine – organizacija za promicanje ženskih prava i Hrvatska udruga poslovnih žena Krug (Split) kao članice Mreže “4. smjena – nevidljivi rad” povodom Dana žena organizira otvaranje izložbe na Ekonomskom fakultetu u Splitu (Fiskovića 3, Studentski restoran, Ekonomski fakultet u Splitu), u srijedu 08.03.2022. u 14:00 sati.

Izložba uključuje autentične priče žena o neplaćenom kućanskom radu.

Kampanja je dio projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene”, čija je nositeljica udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. Projekt traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu i sljedećim županijama: Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji. Cilj projekta je razvijanje i predlaganje adekvatnih javnih politika koje bi doprinijele usklađivanju privatnog i poslovnog života građana i građanki Republike Hrvatske putem osnaživanja partnerstva organizacija civilnog društva uključenih u Mrežu, međusektorske suradnje s visokoobrazovnom ustanova te jedinicama lokalne i regionalne samouprave kroz učinkovit socijalni dijalog. Partneri na projektu i članice Mreže su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko – srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga “HERA” Križevci, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga “IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske. Vrijednost projekta je 3.599.941,69 HRK, od čega se iz državnog proračuna RH financira 15%, a iz Europskog socijalnog fonda 85% (3.059.950,44 HRK) u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Posrednička tijela su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.


Povezano