Izložba fotografija ‘Mlade žene mijenjaju svijet’

Mlade žene mijenjaju svijet! naziv je virtualne izložbe fotografija postavljene na web stranici Libela. Izložba prikazuje način na koje su mlade žene mijenjale društvo u kojem žive, odnosno dokumentira sudjelovanje mladih žena u društvenom i političkom životu.

Fotografije prikazuju različite akcije provedene od travnja do listopada ove godine kojima je cilj bio promovirati rodnu ravnopravnost.

Mlade žene, studentice i članice nevladinih organizacija oformile su nekoliko inicijativa koje su upozoravale na različite društvene probleme kao što su seksizam u jeziku, nasilje u adolescentskim vezama, prvo žene na izbor i (ne)dostupnost prekida trudnoće, ali su se bavile i pitanjima kao što su ženska seksualnost i stereotipne rodne uloge i zanimanja.

Inicijativa ‘Operi jezik’ provela je ulične akcije kojima je nastojala raskrinkati seksizam i stereotipe u jeziku. Inicijativa ‘Gdje je ovdje ljubav’ usmjerila se na problem nasilja u adolescentskim vezama pa je kroz različite akcije informirala, educirala i senzibilizirala mlade o problemu nasilja u vezama. Cilj inicijative ‘Znaj znanje’ bio je svim zainteresiranima kroz web i Facebook stranicu osigurati točne, relevantne i nepristrane informacije o prekidu trudnoće i pravu žene na izbor kao jednom od osnovnih ljudskih prava.

Provedene akcije uključivale su i radionicu o ženskoj seksualnosti kojom se nastojalo potaknuti propitivanje stavova o seksualnosti i uloge seksualnosti u životima mladih žena. Druga radionica odnosila se na predrasude i stereotipe vezane uz izbor zanimanja i bila je namijenjena djeci predškolske dobi.

Projekt “Mlade žene mijenjaju svijet!” provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i njime želimo osnažiti mlade žene za aktivno sudjelovanje u društvu i promociju rodne ravnopravnosti.

Izložbu možete pogledati ovdje.


Povezano