Filmom o transrodnoj ženi „Jedna čudesna žena“ večeras započinje15. izdanje HRFF-a

Petnaesti Human Rights Film Festival započinje večeras u kinu Europa u 20 sati uz čileanski film Jedna čudesna žena (Una mujer fantastica) Sebastiana Lelioa, triler u čijem je fokusu trasnrodna žena, a koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij te nagradu Teddy koja se dodjeljuje filmu koji na najbolji promiče LGBT tematiku.

Pored nominacije za Zlatnog medvjeda na istom festivalu, Jedna čudesna žena odabrana je kao čileanski kandidat za nagradu Oscar. Riječ je o suosjećajnom portretu snažne, kompleksne, iskrene trasnrodne žene čije žalovanje za izgubljenim ljubavnikom na svakom koraku prekidaju i ometaju institucionalne i individualne predrasude; redatelj je kreirao snažno filmsko svjedočenje o svakodnevnim preprekama s kojima se suočavaju transrodne osobe.

Festival će u Zagrebu trajati do 10. prosinca, a filmski program uključuje četrdesetak dokumentarnih i igranih filmova koji će biti prikazani u kinu Europa te Multimedijalnom centru Studentskog centra. Riječko izdanje festivala održat će se od 7. do 10. prosinca 2017. u Art-kinu Croatia.

Povodom održavanja festivala, nekoliko autora i autorica uskoro stiže u Zagreb kako bi publici osobno predstavili svoja ostvarenja. Od međunarodnih gostiju u Zagreb – u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu stižu redatelj i producentica filma S mladenkine strane, Antonio Augugliaro i Gina Bruno. Riječ je o dokumentarcu s elementima fikcije,  a u fokusu je skupina Palestinaca i Sirijaca koji bježeći od rata u Siriji stiže u Europu. Kako bi dovršili svoje putovanje u Švedsku, uz pomoć palestinskog pjesnika i talijanskog novinara, lažiraju vjenčanje. Tako na četverodnevnom putovanju dugom tri tisuće kilometara prelaze pola Europe uz prisjećanje na pogibeljno putovanje do Lampeduse, na rat i poginule prijatelje. Film je u Veneciji osvojio nagradu FEDIC za režiju, nagradu Mreže za ljudska prava te nagradu Sorriso Diverso, a prikazan je i u službenoj selekciji Hot Docs Festivala.

Patrik Hermansson autor je koji stiže iz Švedske preko Velike Britanije, a na festivalu će predstaviti dokumentarni film Moja godina u Kekistanu. Hermansson je kao student iz Londona proveo 13 mjeseci inflitrirajući se u sam vrh tzv. „alt-right“ pokreta kao Erik, razočarani Šveđanin koji je došao u London inspiriran Brexitom, bježeći od liberalne pristranosti švedskih sveučilišta. „Alt-right“ pokret dobio je na vidljivosti nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a, a naročito nakon događaja u Charlottesvilleu, ali to je i dalje nepoznata, česta i podcijenjena snaga čiji je jedan od slogana „Moramo osigurati egzistenciju naših ljudi i budućnost za bijelu djecu“. Patrik je javno, ali i tajno snimao osobe koji žele deportirati Židove i Muslimane, koji pričaju o ubijanju „lijevih“ protivnika te se nalazio s osobama koje se hvale direktnim vezama s Trumpovom administracijom. Provodio je vrijeme na „alt-right“ privatnim okupljanjima te razgovarao u privatnoj atmosferi s prominentnim osobama pokreta.

Što se domaćih filmova tiče, dva će domaća naslova imati svoju svjetsku premijeru upravo na festivalu – eksperimentalni dokumentarac Vremenske bombe Gorana Sergeja Pristaša/BADco. i kratkometražni dokumentarac Dobri domaćini Andreja Korovljeva. Spomenuti autori osobno će predstaviti filmove, a među gostima je i Robert Tomić Zuber čiji se film Život od milijun dolara, premijerno prokazan ljetos u Puli, biti prikazan u suradnji sa zakladom Solidarna u sklopu programa Pristup zdravlju – pravo ili milost? Potonji film prati slučaj velike humanitarne akcije u koju se uključila cijela Hrvatska s ciljem prikupljanja novca za liječenje malene Nore Šitum, da bi se tim novcem potom koristila udruga Hrabro dijete iz Nove Gradiške.

Ovogodišnje izdanje Human Rights Film Festivala donosi i izuzetno bogat popratni program koji uključuje niz diskusija u organizaciji niza ljudsko-pravaških organizacija: između ostalog međunarodnu konferenciju o tzv. neliberalnim demokracijama u Europi s tridesetak izlagača, među kojima su i Žarko Puhovski, Vesna Pusić i Jadranka Kosor; tribine o politizaciji obrazovanja i obrazovanju kao javnoj politici, o vjerničkom aktivizmu u Hrvatskoj danas kao i o migrantskim organizacijama i njihovim iskustvima u državama članicama EU (Njemačka, Švedska i RH) te forum o konceptu i praksama otpora nasilju. A kao i prethodnih godina, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske tradicionalno će 10. Prosinca obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava s fokusom na dvije iznimno aktualne teme: suzbijanje govora mržnje na Internetu i Integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo.

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine s ciljem promicanja kulture ljudskih prava, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.


Povezano