Egle Oddo: Pet kratkih priča

Izložba Pet kratkih priča Egle Oddo u Galeriji Miroslav Kraljević nastavak je suradnje započete 2019. godine kada je umjetnica boravila na rezidenciji na recikliranom imanju ZMAG u Vukomeriću.

Njeno gostovanje dio je šireg projekta osmišljenog u suradnji s udrugom ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa), a počiva na umjetničkom promišljanju načela permakulture kao modela kreiranja održivih, fleksibilnih i produktivnih kultura kroz opservaciju prirodnih sistema. Zadnje dvije godine suradnja je usmjerena na promociju ekološke proizvodnje sjemena u svrhu očuvanja genetske raznolikosti biljaka. ZMAG je 2018. pokrenuo Društvenu banku sjemena kao neformalnu i lokalno upravljanu institucija u vlasništvu svojih članova, otvorenu za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače. Glavne aktivnosti su očuvanje i uzgoj domaćih sjemena, koji će biti spašeni, dijeljeni, reproducirani i preneseni na buduće generacije.

Praksa indijske aktivistice Vandane Shive predstavlja bitnu okosnicu projekta jer ona ističe ulogu žene kao čuvarice sjemena i proizvođačice hrane, ali i kao znanstvenice, aktivistice. Žene su posvećene obnovi prehrambenog sustava koji je bolje usklađen s ekološkim procesima, brinu za ljudsko zdravlje i globalnu društvenu pravdu. Istraživanje se zapravo temelji primarno na ženskom kolektivnom radu koji pokriva različite elemente projekta pa se dodatno osvještava bitnost Shivinog pristupa.

Prvo umrežavanje umjetnica u projekt Društvene banke sjemena bila je suradnja s umjetničkim kolektivom Ljubavnice 2017. godine, a u drugoj fazi u projekt se uključuje talijanska umjetnica Egle Oddo. Njen umjetnički rad realizira se u dijalogu s lokalnom zajednicom, botaničarima te aktivistima za zaštitu okoliša.

Izložba Pet kratkih priča u formi nelinearnog narativa predstavlja njeno transdisciplinarno istraživanja usredotočeno na biljno sjeme. U istraživanju se poseban naglašava aktivistička komponentna koja se manifestira kao serija performansa – direktnih ali suptilnih intervencija u svakodnevni okoliš grada. Sjeme se infiltrira u raznolike zelene površine, od zapuštenih i nevidljivih do onih reprezentativnih. Rezultati intervencija su nepredvidljivi i prepušteni lokalnoj biosferi.

Istovremeno, promatrajući živote znanstvenika i aktivista uključenih u očuvanje sjemena, Oddo je osmislila pet fiktivnih likova koji imaju zajedničku sudbinu: uspostaviti komunikaciju između ljudi i biljaka. Vodeći se bitnošću taktilnog iskustva likovi se oživljuju kroz specifične predmete koji progovaraju o njihovoj praksi i pristupu prirodnom okolišu. Odabrani predmeti su ujedno i fragmenti njihovog mogućeg postojanja, a svjedoče i o njihovim fikcijski isprepletenim životnim pričama i događajima. Izložba odaje počast predanom, i često pionirskom, radu na zaštiti lokalnih sjemena starih i ugroženih sorti. Jednako tako pet ispričanih priča se mogu sagledati i kao pet prijevoda raznolikih individualnih strategija očuvanja okoliša zasnovanih na bezrezervnom poštivanju i suživotu s prirodom.

Kustosica izložbe: Lea Vene

Izložba je otvorena do 12.12.2020., a posjetiti je možete u radnom vremenu GMK (uto-pet: 14-20h; sub: 10-15h).

Lokacije i datumi:

  • 12.11.2020. otvorenje izložbe Pet kratkih priča u GMK
  • 13.11.2020. serija performansa (Martićeva ulica i oko HDLU)
  • 14.11.2020. online okrugli stol u ZMAG-u (više informacija uskoro)

Program je podložan izmjenama zbog izvanredne zdravstvene situacije.


Povezano