ArtOmat je ponovno u gradu!

Osmo izdanje artOmat-a, nekonvencionalnog umjetničkog sajma, održat će od 17. do 23. prosinca u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Nakon jedne godine pauze artOmat se vraća u dosad najboljem sajamskom izdanju. Više od 70 selektiranih autora/ica, među kojima je nekoliko i pozvanih autora/ica, predstavit će najnovije radove u području umjetnosti i dizajna.

Otvorenje artOmata najavljeno je za ponedjeljak, 17. prosinca u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu s početkom u 20 sati.

Izrazito raznovrsna lista izlagača/ica uključuje suvremenu produkciju umjetnika/ca i dizajnera/ica koji djeluju u rasponu od vizualnih i primijenjenih umjetnosti do dizajna, među kojima se nalaze proizvodi s obrtničkom tradicijom dužom više od 80 godina.

Na jednom mjestu predstavit će se više od 70 selektiranih i pozvanih autora/ica. Izrazito raznovrsna lista izlagača/ica uključuje suvremenu produkciju umjetnika/ca i dizajnera koji djeluju u rasponu od vizualnih i primijenjenih umjetnosti do dizajna, među kojima se nalaze proizvodi s obrtničkom tradicijom dužom više od 80 godina.

Zastupljeno je nekoliko umjetnika/ca koji se bave oblikovanjem keramike, ove danas vrlo popularne grane primijenjene umjetnosti, poput ateljea Mala Arta koji izrađuje keramičke zdjelice tanke kao papir. Predstavljaju se projekti koji u nekoliko aspekata integriraju ekologiju i održivi razvoj, među kojima je projekt Tikvan, koji istražuje mogućnosti prenamjene tikve u uporabni svakodnevni predmet, ali i proizvod Ekoteka koji spaja društveno odgovoran dizajn i okoliš.

Nekoliko dizajnera/ica i primijenjenih umjetnika/ca prezentiraju kontinuitet rijetkih obiteljskih obrta u suvremenoj dizajnerskoj interpretaciji. Dizajnerski studio Dezen Dezen revitalizira tradicijske uzorke starog obiteljskog obrta za proizvodnju marama i odjevnih predmeta, dok MHerzmansky Studio, čija je djelatnost upisana u Registar preventivno zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, izradom modernih cvjetnih kugli predstavlja kontinuitet obiteljskog obrta aranžera cvjeća.

Izdvajaju se i autorice koje su posvećene izradi nakita poput branda The All, filigranskog nakita Lyra i umjetničkog nakita OvoNijeNakit. Dizajnerica Sanja Rotter i ove godine upotpunjuje ponudu artOmata s ručno rađenim uporabnim predmetima nastalih od drva starog tisuću godina. Njezin brend Woodoir predstavlja rijedak lokalan primjer ženskog pristupa dizajnu i obradi drva.

Pitanja rodne jednakosti, tolerancije i uključivosti integrirana su u proizvod istoimenog društvenog poduzeća Strašne žene. Radi se o društvenoj igri koja igrom promiče i slavi doprinos žena društvu, a koju će posjetitelji moći kupiti i odmah zamotati u omotni papir s vizualom 8. artOmat-a.

Dizajneri Šesnić i Turković, koji za sebe kažu da su ozbiljan studio koji voli neozbiljan humor predstavit će liniju proizvoda SH&T, dok će modna dizajnerica Ana Marija Ricov predstaviti najnoviju kolekciju zimskih kaputa osmišljenih u tzv. color – block stilu.

Svoje umjetničke radove predstavljaju i HDLU članovi/ce, poput umjetnika Nikice Jurkovića, koji izlaže grafike, u tehnici litografije pod nazivom Sustav apstraktnih elemenata te umjetnica Vida Meić, koja izlaže grafike iz ciklusa Atlas Mrlja. U sklopu POP-UP sudjelovanja, predstavit će se Slavka Pavić čiji je rad sada već kultan, a njene fotografije posjetitelji će ovom prilikom moći i kupiti. Njenim sudjelovanjem kao pozvane autorice, organizatori/ce nastoje poticati međugeneracijski kontakt te afirmirati umjetnike/ce starije životne dobi pružanjem prostora za prezentaciju postojećih i novonastalih radova unutar sajamskog programa.

Kao dio popratnog programa ove godine posjetitelje/ice pozivamo na sudjelovanje u seriji razgovora s izlagačima/cama pod nazivom artOmat Spotlights. U sklopu tog programa razgovora, koje će voditi kustosi/ce, umjetnici/e i dizajneri/ce, posjetitelje/ice želimo pobliže upoznati s različitim umjetničkim i dizajnerskim praksama te radom odabranih izlagača/ica.

Izložbeni umjetnički program ovog puta se preoblikuje i koncipira kao artOmat Walk stručno vodstvo. Ova umjetnička tura obuhvatit će suvremene i povijesne umjetničke teme, studio posjete i razgovore sa suvremenim umjetnicima koji su u neposrednoj okolici Meštrovićevog paviljona.

Prostor kreativnih radionica, nezaobilazan dio artOmata, zamišljen je kao jednodnevno događanje prema principu sudjelovanja Jump-In! Na rasporedu su raznovrsne radionice koje prenose rijetke umjetničke tehnike i vještine.

Glazbeni program na dan otvaranja upotpunit će DJ P.D.Ricco, a dan nakon DJ MeniGaga, koji bira hitove iz kućnog jukeboxa s originalnih singlica. Svakim danom glazbu bira PDV-e, a u subotu, kao uvod prije izlaska, tu je DJ Pepi Jogarde iz Adriatic Coastinga.

Zahvaljujući stručnom selekcijskom pristupu u kreiranju liste izlagača, artOmat se uzastopce potvrđuje kao značajna i konkurentna umjetnička platforma za promociju, prodaju i kupnju kvalitetnih i originalnih proizvoda te božićnih poklona.

Ulaz na artOmat i sve programe te radionice je besplatan. Točan raspored svih događanja provjerite na službenom webu.

Povezano