Mihaela Marija Perković i Milena Benini: Strašne žene (n)i spekulativna fikcija | WoW program

‘Strašne žene (n)i spekulativna fikcija’ dotiče niz trenutaka u starijoj i recentnijoj povijesti spekulativne fikcije na svjetskoj i domaćoj razini koji su zanimljivi i ključni za rodnu ravnopravnost.

Nastavno na javni razgovor o legendarnoj Ursuli K. Le Guin na pozornici Vox Feminae Festivala 2018. godine, Milena Benini i Mihaela Marija Perković pokušat će raspakirati ne samo život, rad i utjecaj klasičnih, najpoznatijih SF autorica – poput Joanne Russ ili James Tiptree, Jr. – već će se dotaknuti i manje poznatih, suvremenih i nesuvremenih žanrovskih autorica poput Olympe de Gouges, Justine Larbalestier, Anne Leckie, Sarah Gailey i Charlie Jane Anderson kojima će biti posvećen i poseban program u online ili offline Šesnaestici, jer feministički SF nisu samo Ursula K. Le Guin i Margaret Atwood.

Online predavanje održat će se preko Zoom webinara, te ga je moguće pratiti putem web browsera i pametnih telefona u utorak, 5. svibnja, u 18h na ovom linku:

https://zoom.us/j/91465352145.


Autorice programa pišu spekulativnu fikciju, pohađale su Ženske studije, diplomirale engleski, prevodile knjige i stripove, bile blogerice, mame, feministe, voditeljice radionice, spisateljice, istraživačice, predavačice, urednice, voditeljice tribina…i još mnogo toga. Ukratko, rade svašta, najradije čitaju, i o tome pričaju, a duži popis zanimljivih stvari i starih dužnosti potražite www.milena-benini.com i na www.rantalica.com i onih manje zanimljivih na LinkedInu.

Milenu Benini posebno zanimaju spekulativna fikcija, kao žanr koji zamišlja što je moguće, te ljubić, kao izrazito ženski i prezreni žanr. Diplomirala je komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu, a prvu je priču objavila u časopisu Sirius kad joj je bilo 14 godina. Završila je i višegodišnje obrazovanje na Centru za ženske studije u Zagrebu. Bavi se teorijom i praksom književnosti, uglavnom žanrovske, kao i prevođenjem i uređivanjem. Dobitnica je više nagrada, uglavnom za beletristiku, te po jedne za prijevod i teorijsko djelo.

Mihaela Marija Perković je 2012. godine organizirala Eurocon (europsku konvenciju znanstvene fantastike) u Zagrebu, dobitnica je nagrade Europskog društva za znanstvenu fantastiku za najboljeg promotora SF-a u Europi za 2014. godinu te nagrade “Dr. Oton Kučera”; kao najbolja volonterka u tehničkoj kulturi u Hrvatskoj u 2014. godini. Kratke priče objavljuje u hrvatskim mainstream i žanrovskim publikacijama. Njezina priča Završni ispit prevedena je na poljski i engleski jezik te je jedna od priča objavljenih u trojezičnoj antologiji hrvatske SF fikcije, Bella Proxima.

Autorice su sudjelovale na VFF-u 2018. uz predavanje o Ursuli K. Le Guin.
Foto: Nina Đurđević

Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.

Povezano