Jasna Jasna Žmak: Strašne lezbe | WoW program

Predavanje će se baviti nevidljivom poviješću lezbijske književnosti odnosno dinamikama koje su tijekom povijesti uvjetovale produkciju i recepciju lezbijskih motiva i identiteta u književnom polju.

Iako posljednjih godina dolazi do značajne afirmacije navedenih elemenata, čak i u lokalnom kontekstu, povijesno su oni bili marginalizirani, skrivani, ušutkivani. Naravno, ova je tema neizostavno vezana i uz šire problemsko polje lezbijskog identiteta i načine njegova postojanja u širem društvenom polju. Ispitujući modalitete povijesne (ne)vidljivosti lezbijskog književnog stvaralaštva i njegovu poziciju unutar institucionalnih okvira, te analizirajući njegov odnos naspram tzv. ženske književnosti, predavanje će trasirati različite literarne oblike manifestiranja lezbijstva, dotičući se i recentnih filmskih i TV adaptacija.

On-line predavanju moći će se prisustvovati putem Zoom webinara, 12. svibnja, u 18h na ovoj poveznici:

https://zoom.us/j/99439752358


Jasna Jasna Žmak je dramaturginja, spisateljica i scenaristica. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje trenutno radi kao docentica. Objavila je nekoliko knjiga, između ostalih i knjigu eseja One stvari – eseji o ženskoj seksualnosti (Fraktura, 2020).


Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.

Povezano