Neda Novosel: Od ideala revolucionarka – šetnja posvećena Mariji Jurić Zagorki | WoW Program

Marija Jurić Zagorka prva je naša profesionalna novinarka, poznatija među publikom kao književnica; a bila je i dramatičarka, društvena i politička radnica, humanitarka i dobrotvorka, istraživačica, feministkinja i aktivistkinja.

Za života odlučno je zastupala vlastite ideale čiju je cijenu mnogokad skupo platila. Iako od suvremenika iz „tabora protivnika“ obilježena etiketom šund literature za kravarice, njezina mreža pristaša bila je vrlo značajna, a mnogobrojna publika (i izvan naših granica) biva i ostaje njezinim svjetionikom i dokazom megapopularnosti. Zagorka je publiku učila društveno-političku povijest Hrvatske, pogotovo Zagreba, a dio publike je uz Zagorku učio i čitati. Borila se za ženska radnička prava i pravo glasa, obrazovanje, razotkrivanje neznanih junakinja, pravednije društvo. Borbena u nastupu, britka na jeziku i papiru, nije ostajala dužna negativnim kritičarima i napadima.

Zagorka je uz talent i stalan rad slijedila ideale neprestane socijalne i političke angažiranosti, nepotkupljivosti, upornosti, borbenosti za pravedno i slobodno društvo u kojem žene i muškarci jednako razvijaju svoje sposobnosti kao aktivni građani. Osim što je ona od ideala revolucionarka, takve nam je i junakinje ostavila u romanima, iako je opterećena etiketom šund literature za kravarice podcjenjivala svoj književni rad.

Razotkrivanje neznanih junakinja u povijesti i u aktualnom vremenu kroz njezin časopis ‘Hrvatica’ upozorava na „nevidljivo“ djelovanje žena u javnom životu. S obzirom na društveno-politički kontekst Zagorka na javnu pozornicu stupa s budućom intelektualnom elitom koja će biti glavnina mreže njezinih pristaša, pritom zanemarujući društveno prihvatljive obrasce i propisane ženske uloge.

Na ovom događaju prošetat ćemo osmišljenom rutom kroz šest donjogradskih poznatih i manje poznatih lokacija, na potezu od Gundulićeve do Glavnog željezničkog kolodvora; te proći zanimljivostima Zagorkina života i stvaralaštva/rada koje ju smještaju u krug strašnih žena.

Prijave za sudjelovanje u šetnji šaljite na festival@voxfeminae.net!


Neda Novosel (Zabok, 1990.) na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2015. godine završila je paralelne studije sociologije i kroatologije znanstvenoga smjera. Godinu kasnije upisuje i završava obrazovni program Centra za ženske studije. Marija Jurić Zagorka, njezin život i rad, tema su kojom se kontinuirano bavi od srednjoškolskih dana. Samostalna je istraživačica i suradnica Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, članica Gornjogradskih coprnica te članica ‘Čuvarica vremena’ kao dijela udruge Propeler. Sudjeluje u vođenjima Memorijalne sobe, u ciklusima predavanja o Mariji Jurić Zagorki te na književno-znanstvenim skupovima u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke. Dosad održana predavanja nose naslove: ‘Šund literatura za kravarice’, ‘Zagorka i Matoš: “I prije nje su naše ženske piskarale za novine”’, ‘Grička vještica’ Marije Jurić Zagorke u kontekstu stare periodike (u čast stogodišnjici praizvedbe Gričke vještice)’, ‘U Zagorkinoj mreži’, ‘Za Zagorku – prst gore!’ te ‘Sa »Vješticom Gričkom« jezovita posta, pa se na nju osu mnoga muška zloba’.


Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.

Naslovna ilustracija: Nataša Rašović za društvenu igru ‘Fierce Women’


Povezano