Leonida Kovač: Strašne žene sve u 16! – Edita Schubert | WoW Program

Na obljetnicu rođenja Edite Schubert, i u godini u kojoj obilježavamo 20. obljetnicu njenog preranog odlaska, VFF u suradnji s Leonidom Kovač donosi vam online predavanje o ovoj nezaobilaznoj umjetnici prošlog stoljeća.

Opus Edite Schubert (Virovitica, 17. 06. 1947. – Zagreb, 25. 07. 2001.) nezaobilazno je, štoviše i ključno mjesto u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća. Njezino tridesetogodišnje umjetničko djelovanje obilježeno je neprestanim istraživanjima različitih umjetničkih medija, koja su redovito rezultirala otkrićima posve originalnih tehnologija izvedbe radova, a susljedno tome i invencijama novog umjetničkog jezika.

Predavanje će biti realizirano putem video zapisa na Vox Feminae FB pageu.


Leonida Kovač je povjesničarka i teoretičarka umjetnosti, kustosica, te profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Od sredine 1980-ih intenzivno se bavi feminističkom dekonstrukcijom heteronormativnih diskursa, s fokusom na režime reprezentacije, odnosno strukturalno nasilje u diskursu (o) umjetnosti i u vizualnoj kulturi.

Koncipirala je i realizirala tridesetak autorskih izložbi, među kojima su osobito važne izložbe Nan Hoover, Dube Sambolec, Katarzyne Kozyra, Orshi Drozdik, Dorothy Cross, Rite Duffy, Naste Rojc i Edite Schubert.  Bila je povjerenica i kustosica hrvatskog paviljona na Bijenalu suvremene umjetnosti u São Paulu (2002.) i na Bijenalu u Veneciji (2003.) gdje je izložbom Uzorci vidljivosti predstavila serije autoportreta Ane Opalić.

Od 2002. – 2005. bila je izabrana potpredsjednica Međunarodne udruge kritičara umjetnosti – AICA.


Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.

Povezano