Objavljeno

Žene koje su mogle inspirirati likove Igre prijestolja

Kažu da i najbolja maštarija u sebi ima zrnce istine pa tako ni Igra prijestolja nije izuzetak. Autor popularne sage, George R.R. Martin, priznaje da mu je za inspiraciju u ponekim dijelovima poslužio povijesni građanski rat, poznat kao Ratovi dviju ruža (15. stoljeće, Engleska) no bilo kakve druge poveznice negira.

Ipak, u Timeu primjećuju da poneki likovi iz serije podsjećaju na stvarne povijesne ličnosti, a osobito žene. Pročitajte o kojim ženama se radi.

1. Margareta Anžuvinska/Cersei Lannister

Da su se poznavale, Cersei Lannister i Margareta Anžuvinska vjerojatno bi postale najbolje (ne)prijateljice. Obje su se udale kao mlade djevojke radi osiguranja političkog saveza: Cersei je sklopila brak s Robertom Baratheonom te ujedinila kuće Lannister i Baratheon, dok je brak Margarete s Henrikom VI. osigurao mir između Engleske i Francuske.

Obje su vladale kada njihovi muževi nisu mogli. Cersei je vladala u Kraljevom Grudobranu dok bi Robert išao u lov i spavao s drugim ženama, a Margareta je vladala u Engleskoj kada je Henrik VI. poludio.

Također, borile su se protiv glasina o legitimnosti svoje djece. Naime, mnogi su nagađali (s pravom) da su Cerseina djeca zapravo Jamieva, a drugi su širili glasine da Margaretin sin Edward nije bio sin Henrika VI. Sinovi su im poznati kao nasilnici, Joffrey kao sadist, a Edward kao “onaj koji ne priča, već samo siječe glave i vodi ratove”, te su oba doživjela strašnu smrt.

Najveća sličnost? Cersei je Lannister, a Margareta je bila Lancaster.

2. Ana Boleyn/Talisa Stark

Talisa Stark i Ana Boleyn razarale su brakove, koji su razarali carstva. Robb Stark je trebao oženiti jednu od kćeri Waldera Freya u zamjenu za njegovu odanost, no pregazio je to obećanje oženivši Talisu zbog ljubavi, što je rezultiralo umorstvom Robba, Talise i Catelyn Stark na Crvenoj svadbi.

Ana Boleyn je zavela Henrika VIII. dok je bio oženjen za Katarinu Aragonsku, zbog čega je odcijepio Englesku od Katoličke crkve kako bi mogao poništiti brak. Borba oko toga je li Engleska katolička ili protestantska dovela je do stoljeća krvoprolića.

3. Kraljica Marija I./Melisandre

Melisandre, kao i kraljica Marija I nisu prezale od spaljivanja ljudi koji se nisu slagali s njihovom religijom. U 4. sezoni serije, Melisandre je spalila tri člana Stannisova kućanstva jer su odbili uništiti svoje bogove umjesto da štuju Boga svijetla.

U 1550-oj godini, Kraljica Marija I. ili ‘Krvava Marija’ je spalila tisuće engleskih protestanata koji nisu htjeli prijeći na katoličanstvo.

4. Kraljica Elizabeta I./Daenerys Targaryen

Ono što je zajedničko Daenerys Targaryen i kraljici Elizabeti I. je da su obje bile dobro naoružane (zmajevima i mornaricom) dame željne moći.

Međutim, obje su čvrsto odlučile da se ne žele udati ne bi li održale i proširile svoju vladavinu. Daenerys želi preuzeti Željezno prijestolje, a Elizabeta je htjela proširiti utjecaj Engleske.

Također, obje su morale kazniti svog najbližeg savjetnika zbog izdaje. Daenerys je protjerala Joraha Mormonta nakon što je otkrila da ju je prvobitno špijunirao, a Elizabeta je dala pogubiti svog savjetnika Roberta Devereuxa, grofa od Essexa, nakon što je pokušao podignuti pobunu.

5. Ivana Orleanska/Brienne od Tartha

Brienne od Tartha i Ivana Orleanska dijele neke temeljne sličnosti i stil. Obje su opsesivno odane i obje su vrsne ratnice.

Brienne je isprva dala svoju zakletvu mačem Renlyju Baratheonu, potom Catelyn Stark i na kraju Jamieju Lannisteru − toliko je predana svome pozivu da je svoj mač nazvala “Oathkeeper”.

Ivana Orleanska je bila “poslana od anđela” da svoj život posveti neokrunjenom kralju Francuske Karlu VII., kojem je donijela pobjedu u bitci za Orleans prije nego što su ju Englezi spalili na lomači zbog hereze.


Povezano