Objavljeno

15 kul vještica

Vještice su već dugo simboli ženske energije i moći, pobune protiv patrijarhata, ženskog zajedništva i jedinstva s prirodom. Za pomoć su ih tražilie mnogie, a osobito onie kojie su se osjećalie odbačeno i marginalizirano u svojim zajednicama. 

Portal Autostraddle je sastavio popis 15 slavnih vještica koje se se hrabro suprotstavile mračnim silama.

Willow, Buffy ubojica vampira

Serija Buffy, ubojica vampira i njena glavna junakinja već su kultno mjesto povijesti televizije. No, i Buffyna najbolja prijateljica zaslužuje pozornost. Willow je queer vještica koja zna kako isprašiti negativce, a usto je zaista najbolja prijateljica koju svaka tinejdžerka želi.

Gloria, Orange is the New Black

Prije nego što je uhićena, Gloria je uz pomoć svoje tete radila kao curadera, odnosno vrsta šamanke. Sada kada vodi kuhinju u zatvoru koristi svoja znanja i vještine kako bi pomogla drugim zatvorenicama – bilo da izrađuje svijeću kako bi zaštitila Maritzinu bebu ili pomogla Normi da se obračuna s Vee pomoću jaja, začina, ulja i pseće dlake.

Baba Jaga

Baba Jaga je matrijarh vještica Istočne Europe i izvor dobrog dijela istočno europskog folklora. Živi u kući krcatoj kokošjim nožicama i muhama koje zuje naokolo, a ima i ogroman mužar i tučak.

The Bell Witch

U 19. je stoljeću jedna obitelj iz Tenesseeja proganjana ženskim duhom, poltergeistom ili ih je opsjedala vještica po imenu Kate Batts. Što god da se zapravo dogodilo, nije ni bitno. Bez priče o ‘vještici iz zvonika’ ne bi bilo ni The Blair Witch Projecta niti An American Hauntinga, a vjerojatno ni velike većine filmova i serija s tematikom vještica i poltergeista.

Elphaba

Poznatija kao ‘zla vještica sa Zapada’, Elphaba je jedna od najpoznatijih vještica u popularnoj kulturi. Svi smo se u nju zaljubili kada je postala zvijezda mjuzikla Wicked, gdje je pokazala da uz velike ambicije ima i veliko srce.

Misty Day

Misty Day, fantastična ‘močvarna vještica’ iz serije American Horror Story: Coven, pokazala je da se može zadržati predivna duša, usprkos svom zlu sa koje vas zadesi.

Vještice iz web serije MisSpelled

 Ako još niste otkrili ovu web seriju, požurite i pogledajte. Radi se o pet prijateljica vještica koje zajedno otkrivaju svoje moći, ali i život općenito.

Nancy, The Craft

Tko nije htio biti Nancy? Ili bio zaljubljen u nju? Možda nije uvijek ugodna i ne pobjeđuje na kraju filma, ali upravo takva je savršena.

Sabrina mala vještica

Iako je većina poznaje po istoimenoj seriji gdje ju je glumila fantastična Melissa Joan Hart, zaista morate pogledati stripove u kojima se ovaj lik pojavljuje. Počnite s nedavnim izdanjem stripa Afterlife With Archie ili s njezinim samostalnim izdanjem Chilling Adventures of Sabrina.

Ursula

Prilično je teško ne navijati za Ursulu kada gledate Malu sirenu. Ona može mijenjati oblik svog tijela, a većinu vremena odabire biti punašna. Spremna je pomoći svojoj nećakinji da ostvari svoje snove i otiđe na spoj, a zna i važnost govora tijela.

Kiki

Kiki je nezavisna vještica iz animiranog filma Kiki’s Delivery Service koja se preselila u novi grad i leti na svojoj metli dostavljajući stvari svojim sugrađanima. <3

Tituba

Suđenja vješticama u Salemu su najpoznatiji slučajevi Američkog vještičarenja. Tituba je pokrenula cijelu priču. Bila je ropkinja i prva osoba koja je optužena za vještičarenje. Navodno je i priznala da je ‘pjevala Vražju knjigu’, ‘letjela po zraku na motki’ i još nek nedjela, no usprkos svemu je u konačnici oslobođena.

Hermione Granger

Ni jedan popis sjajnih vještica ne bi bio potpun bez Hermione, vjerne prijateljice Harryja i Rona kroz sve knjige o Harryju Potteru i vjerojatno najsposobnije učenice u Hogwartsu. A nemojte zaboraviti ni onu scenu kada je udarila Draca Malfoya ravno u facu. Fenomenalno!

Prill iz web stripa Witchy

Prill nije čak ni glavni lik u novijem web stripu Witchy, no zaista je divna. Ne samo što je trans vještica nebijele rase, nego savršeno zna tko je i što želi i uvijek kaže ono što misli.

Sestre Sanderson

Tri sestre iz klasika Hocus Pocus moraju biti na ovom popisu. Kathy Najimy, Sarah Jessica Parker i Bette Midler jednostavno su neodoljive. Duhovite, snažne i u savršenoj mjeri zastrašujuće. Nema boljeg nego kad Winifred Sanderson zapjeva “I Put a Spell On You”.


Povezano