Objavljeno

Vrijeme gikuša

Ako ste se možda pitale tko su to gikuše, odgovor je vrlo jednostavan. Sve smo mi gikuše. Ili ćete možda reći da nemate doma računalo? Da još uvijek razgovarate samo s fiksne linije? Da glazbu slušate samo s kaseta i eventualno vinilnih ploča? Da nikad niste pogledali ni jednu epizodu Zvjezdanih staza? Da ne brijete po internetu? Pa kako onda ovo čitate?

Pomirimo se s istinom. Živimo u vrijeme kojim vladaju gikovi i gikuše. Ali to je, zapravo, i dobro. Nekad prezrena, marginalizirana i marginalna društvena skupina, gikovi i gikuše danas su postali potpuno mainstream, i zajedno sa sobom ponijeli su i neke prilično pametne osobine. Gikovi su, naime, oduvijek bili skloni prtljanju u sve i svašta, po principu uradi sam. Recikliranje im nije strano, a cjeloživotno obrazovanje podrazumijeva se samo po sebi. Sve su to osobine koje se danas smatraju povoljnima i poželjnima u svakome. Da ni ne govorimo kako je snalaženje u tehnologiji – nekad određujuća osobina gikova i gikuša – danas neophodno za golo preživljavanje.

No, dok srednjostrujaški mediji sve više prostora posvećuju muškim gikovima (zapanjujuće, znam), gikuše se još uvijek u mnogome moraju boriti za svoj prostor, i tehnološke igračke koje će ih veseliti a da pri tome ne budu ružičaste. Kad i uspijemo napraviti neki korak, obično je relativno malen. Ali nema veze, mi gikuše imamo strpljenja, i prokrčujemo si puteve na svoj način.

Kad može Barbie…

Tako smo ga prokrčile i do najsrednjestrujaškije ženske ikone koje postoji – Barbie lutke. Da, vjerovale ili ne, najnovija, 125. Barbie po redu bit će ni manje ni više nego – računalna inženjerka. A do toga nije došlo slučajno, već upravo angažmanom gikuša: kompanija koja izrađuje Barbike, Mattel, organizirala je, naime, on-line glasanje publike, tražeći koja će karijera zadesiti tu polujubilarnu, 125. inkarnaciju Barbie, pozivajući ljude na sudjelovanje putem Barbiene Facebook stranice i Twittera.

Žene koje se bave tehnologijom udružile su se, potičući i druge žene da se uključe, i uspjele su izglasati upravo računalno inženjerstvo kao 125. karijeru popularne lutke. Kompjuterašica Barbie dizajnirana je u suradnji s Udruženjem inženjerki, te je tako opremljena odgovarajućim tehnološkim igračkama: notebookom (koji je, nažalost, još uvijek ružičast, ali bar na svom ekranu ima binarni kod, a ne LOLmačke i jednoroge), kao i smartphoneom s bluetooth slušalicom.

Možda to i ne djeluje kao neki velik i važan korak, ali ipak je bitan napredak u odnosu na onu ozloglašenu Barbie iz 1992. (!) godine, koja je izgovarala rečenicu “Matematika je teška.”

Sada će, kaže Nora Lin, predsjednica Udruženja inženjerki, “sve djevojčice koje svoju budućnost zamišljaju kroz Barbie naučiti da su inženjerke – kao i djevojke – slobodne istraživati beskrajne mogućnosti, ograničene samo njihovom maštom. Kao računalna injženjerka, Barbie će pokazati djevojčicama da žene mogu svoje zamisli pretvoriti u stvarnost koja ima izravan i pozitivan utjecaj na svakodnevne živote ljudi.”

Prema tome, ne brinite. Sve smo mi gikuše.
I kao takve, osvojit ćemo svijet.


Povezano