Objavljeno

Kritike učinile svoje: ”LEGO” i ”Barbie” uveli dugoočekivane promjene

Lego je napokon odlučio poslušati zahtjeve osoba s invaliditetom i aktivista/kinja koji već dugo zagovaraju da ovaj popularni brand poradi na raznolikosti, te je u svoju novu kolekciju figurica uključio figuricu mladića koji se nalazi u  invalidskim kolicima.

Nova figurnica primijećena je na sajmovima igračaka u Nurnbergu i Londonu te je dio novog Legovog seta ”Fun in the Park”. Set će se u prodaji naći ovoga ljeta, a pretpostavlja se da  uključuje i psa vodiča.

”Ovo je prilično važan događaj, iako je riječ o maloj igrački”, izjavila je Rebecca Atkinson, suosnivačica kampanje ”ToyLikeMe” koja svojim djelovanjem stvara pritisak na proizvođače igračaka da budi inkluzivniji pri stvaranju novih proizvoda. Kampanja je u prosincu 2015. godine pokrenula peticiju na stranici Chane.org kako bi Lego u prodaju uvrstio set igračaka koji predstavlja djecu s invaliditetom te su uspjeli skupiti preko 20 tisuća potpisa.

”Nisam sigurna da oni uopće shvaćaju što su ovime napravili. Za velik i obožavan brend kao što je LEGO, ovaj potez govori djeci s poteškoćama da brend stoji iza njih, da su i ona dio kulturnog mainstreama”, komentirala je Atkinson.

Iako je prije postojao set koji je bio namijenjen djeci predškolskog uzrasta u kojem se nalazila figura starijeg čovjeka u kolicima, ovo je prvi LEGO set koji sadržava figuricu mlađe osobe u kolicima.

Potez ka raznolikosti napravio je i popularni brend ”Barbie”.

Otkako se ”Barbie” lutka pojavila na tržištu, proizvođači su primili velik broj kritika na račun njezinog izgleda, a u prilog im ne ide niti činjenica da su 1963. godine uz ”Barbie” u prodaju stavili i knjigu How to lose weight. Nakon dugogodišnjih negativnih kritika, čelnici brenda odlučili su da je vrijeme za preokret.

”Uzbuđeni smo što doslovno mijenjamo lice brenda – nove lutke realnije predstavljaju svijet u kojem se mlade djevojke nalaze. Različiti tipovi tijela, boja kože i stil, dopuštaju mladim djevojkama da pronađu lutku koja im najbolje odgovara”, izjavila je Evelyn Mazzocco, potpredsjednica i menadžerica ”Barbie” brenda.

Ovakav potez stigao je kao odlična vijest i za glasnogovornicu kampanje ‘Be Real’, Liam Preston, koja kaže kako je bilo i vrijeme da kompanije prihvate odgovornost za slike koje projeciraju na djevojke i mladiće. ”Imamo istraživanja koja pokazuju da su djevojčice u dobi pet godina zabrinute zbog svog izgleda i težine… Kamo god se okrenuli, mladi ljudi su bombardirani slikama fotošopiranih žena nerealnog i nezdravog izgleda, to za nas predstavlja veliki problem”, izjavila je Preston.

Smatrajući kako bi se ova promjena trebala uvesti i u kolekciju Kenova, na shopping stranici ”Lyst” osvanuo je rad umjetnika Jamieja Phillipsa koji je kreirao različite tipove Kena. [M.S.]


Povezano