Objavljeno

Barbie ispada iz mode ili Neka nova Barbie

“I’m a Barbie girl, in the Barbie world
Life in plastic, it’s fantastic!”

Zadnjih godina plastični, šljokičasti svijet opasno se smanjuje sudeći po rezultatima prodaje Barbie lutke i njezinih dodataka. Djevojčice su se okrenule lutkama i igračkama koje obećavaju drugačije svjetove, različite od rozo obojenih kuća, automobila, odjeće i cipela, piše The Guardian.

U vrijeme dolaska na police Barbie je bila jedna od rijetkih ‘odraslih’ lutki. Većina drugih lutaka imala je dječju formu. Napravljena je po uzoru na njemačku lutku Bild Lilli koja je prvotno bila namijenjena odraslima, ali postala je popularna i među djecom. Već kada je prva Barbie puštena je u prodaju, 1959. godine, bilo je negodovanja roditelja zbog njezinih naglašenih ženskih atributa.

Njezina figura i težina nisu se mnogo izmijenile unatoč tome što je proslavila 55. rođendan i unatoč tome što je prosječna žena u današnje vrijeme nekoliko centimetara veća. Međutim, ono što se promijenilo u Barbie svijetu njezine su uloge, pa se danas mogu nabaviti i Barbie poslovna žena, veterinarka, nogometašica, pekarica, a dizajner Jim Rodda osmislio je i modele 3D oklopa kojima možete svoju lutku pretvoriti i u srednjovjekovnu ratnicu.

Barbie lutka je prilično mrska osviještenim ženama jer simbolizira objektivizaciju žena, no pri tome se zaboravlja da je lista karijera kojima se bavila od svog ‘rođenja’ prilično dugačka i impresivna pa tako u svom životopisu navodi i da je bila i business executive (1960), astronautkinja (1963), kirurginja (1973), UNICEF-ova diplomatkinja (1990), pilotkinja (1994), CEO (1999), višestruka predsjednička kandidatkinja (1992, 2004, 2008, 2012), te zadnjih godina, u skladu s trendovima u poslovanju, i programerka (2010).

Bilo bi interesantno saznati zašto su sve ove genijalne iteracije pale u zaborav, a Barbie se pretvorila u rozi svijet koji vrišti s polica trgovina. Međutim, unatoč širokom izboru karijera, koje bi i mogle biti nešto pozitivno čemu će djevojčice težiti, izgled Barbie lutke i stereotipna roza boja koja ju prati u stopu i dalje su upitni, upozorava Lucy Rock za The Guardian.

Ipak, slabljenju interesa za Barbie lutkama zasigurno ne pridonose samo uloge koje igra, već i sve brži prelazak s fizičkih igračaka na virtualne. Igre su se premjestile na unaprijed programirane dječje laptope i konzole koje tjeraju djecu da se kreću u unaprijed zadanim okvirima i svjetovima, gdje ne postoji mogućnost da jednostavno uzmete svoju ‘barbiku’, ošišate ju i obojite joj kosu flomasterom, a kasnije ju i odvedete na ručak s prijateljima T-Rexom i plastičnim kaubojem.


Povezano