Objavljeno

Voxova selekcija najzanimljivijih izlagačica ovogodišnjeg artOmata

Foto: Nina Đurđević

Na ovogodišnjem artOmatu koji se u Hrvatskom domu likovnih umjetnika održava od 17. do 23. prosinca predstavlja se više od 70 selektiranih i pozvanih autora i autorica koje djeluju u rasponu od vizualnih i primijenjenih umjetnosti do dizajna.

Voditeljica artOmata Ivana Čuljak kazala nam je kako se s obzirom na prošlogodišnju pauzu u svakom pogledu osjeća sve veći interes, što je vidljivo po broju prijava koje su pristigle na natječaj za izlaganje, ali i po posjećenosti koja je na samom otvaranju bila iznimno visoka.

„Primijetila sam velik broj posjetitelja različite životne dobi, čak i posjetitelja koji nisu nužno vezani uz umjetničku i dizajnersku scenu, što ukazuje da artOmat počinje zahvaćati širu publiku. Ovo je osmo izdanje artOmata, pa je to zapravo djelomično i za očekivati.“

Čuljak nam je objasnila kako posjetitelji/ce ne dolaze samo na sajam, već prate i program. Ovo se godine na programu nalazi artOmat Spotlights, odnosno serija razgovora sa selektiranim umjetnicima/ama i dizajnerima/cama koji/e se predstavljaju u okviru prodajno-izložbenog programa. Spotlights je tu da publici pruži razumijevanje nevidljive pozadine koja stoji iza rada i finalnog proizvoda te približi kreativne procese autora/ica tijekom nastajanja njihovih radova.

„Primjerice, jučer je dizajnerica Nina Bačun razgovarala s akademskim restauratorom Lovrom Krizmanom koji stoji iza ateljea Mala Arta, a koji se već niz godina bavi oblikovanjem uporabnih premeta od keramike. Bilo je dosita zanimljiv čuti ‘iskustva iz prve ruke’ kao i pobliže se upoznati s procesom rada, tehnikama i problemima s kojima se autor susreće u svom radu ili nakon što je predmet dovršen. Bit će zanimljivo čuti ostale autore, a naročito fotografkinju Slavku Pavić s kojom će razgovarati kustosica i fotografkinja Marina Paulenka.“

Osim razgovora s umjetnicima, večeras je na programu stručna tura koja pored povijesno umjetničkih ‘epizoda’ uključuje i posjet studijima suvremenih umjetnika/ca koji/e se nalaze u okolici Meštrovićevog paviljona. U subotu posjetitelje/ce pored razgovora s umjetnicima/ama očekuju četiri kreativne radionice te razgovor o umjetničkoj knjizi i izdavaštvu u umjetnosti na primjeru izdavačk edjelatnosti dizajnerskog kolektiva OAZA, uz gosta Klaudija Štefančića, kustosa i urednika edicije aBook. 

Nakon dnevnih razgovora i radionica, od 20 do 23 sata nastupa večernji program uz DJ-a Pep Jogard iz Adriatic Coastinga, a tada kod nekih izlagača/ica nastupaju Low Love Prices. Nedelja je zadnja prilika za kupnju poklona, a ujedno i jedina prilika da sve što kupite kreativno zamotate u omotne papire ArtOmata uz pomoć dizajnerice Valentine Sunek.

Znatiželjne kakve jesmo, odlučile smo i same malo prošetati artOmatom te izdvojiti nekoliko izlagačica zbog čijih su nas radova zasvrbjeli novčanici.

Prvo što nam je zapelo za oko bio je maleni kutak kojeg je uredila akademska slikarica Ivana Ognjanovac. U dva kofera i na komadu zida Ivana je izložila seriju vezova pod nazivom ‘Školica za nebo’.


Foto: Nina Đurđević

„Radovi iz ove serije nastali su tako što sam proučavala svoje dječje crteže i naučila ih kopirati, a cijeli rukopis i crteže kopirala sam preko folija i kombinirala ih s nekim motivima koje danas obrađujem. U tom procesu stvorila sam neke nove priče i kombinacije i onda ih prenijela na platno i izvezla ih.“

Nedaleko od Ivane smjestile su se Željka Haric i Iva Mišković i njihov brend ‘List’. Željka i Iva objasnile su nam kako same stvaraju uzorke na tkaninama, a zatim od tih tkanina izrađuju proizvode za uređenje doma i modne dodatke.


Foto: Nina Đurđević

„Od proizvoda za uređenje doma kao naš bestseller ističu se platnene posude koje su jednako vizualno privlačne i funkcionalne, jer ih se može koristiti na različite načine, bilo u spavaćoj ili dnevnoj sobi, kupaonici ili kuhinji.“

Sanja Rotter je produkt dizajnerica iz Zagreba koja stoji iza brenda ‘woodoir‘, a bavi se proizvodnjom predmeta od drveta. Sanja nam kaže kako je posebno za artOmat pripremila asortiman nakita i češljeva od drveta. Koristi različite vrste drveta, ali misli da je najspecifičnije drvo koje koristi Abonos, odnosno fosilni hrast. Riječ je o drvu koje može biti staro čak i do osam tisuća godina. Sanju možete pronaći u kutku kraj brenda ‘Močvarni hrast‘, koji također predstavlja proizvode od drveta, poput zdjela ili okvira s ogledalima, a drvo pokušava prikazati u najoriginalnijem obliku.

Foto: Nina Đurđević

U kutku kojim dominiraju zeleno-smeđe nijanse dočekali su nas Marina Andrijašević i Luka Vlahović, objasnivši nam kako je riječ o proizvodima kojima je jedini zajednički nazivnik taj da uveseljavaju ljude.

Foto: Nina Đurđević

„Ovdje se mogu vidjeti tri mala različita brenda, jedan su Biljkoborci, drugi je Plixarije i treći je B točka, a svaki se bavi određenim stvarima. Biljkoborci se bave setovima za sadnju, na primjer mala čašica puna zemlje s ekološkim sjemenom koje se zasadi. Pazimo da je to uvijek dobra vrsta sjemena. Plixarije se bave malim igračkama i nekim simpatičnim sitnicama. U B točki možete pronaći zgodne teglice za biljke, bilo da su betonske ili papirnate, ali uvijek su u pitanju rukotvorine,“ kazao je Luka.

„Huškamo ljude da se malo bave tim proizvodima. Ako kupe čašicu zemlje moraju sve sami posaditi i zalijevati, a ako kupe 3D božikovinu moraju se sjesti i sami je složiti. U principu volimo tlačiti svoje kupce,“ objasnila nam je kroz smijeh Marina.

Sanja Stojković dočekala nas je u kutku koji je the place za sve one koji/e si žele osigurati unikatni odjevni predmet ili pak torbu. Sanja se na artOmatu predstavila s tekstilnim proizvodima na kojima se nalaze šarene ilustracije, koje sama priprema i zatim sitotiska na tekstil. U svojem asortimanu nudi kimona, majice, duge majice, tunike i torbe s različitim uzorcima.

Foto: Nina Đurđević

Vrijedi spomenuti i kako na ovogodišnjem izdanju artOmata na poziv voditeljice Ivane Čuljak izlažu i naše Strašne žene, zabavna, edukativna i inspirativna društvena igru koja za cilj ima razbijanje rodnih stereotipa i predrasuda o sposobnostima, interesima i postignućima žena. Društvena igra Strašne žene na zabavan način ističe postignuća žena koje djevojčicama i ženama mogu biti inspiracija u njihovom vlastitom poslovnom životu, kao i pri odabiru zanimanja i školovanja.

Izbor je zaista velik, a na artOmatu ćete sasvim sigurno pronaći nešto čime ćete uveseliti svoje bližnje, ali i sebe. Stoga iskoristite priliku i prošećite do HDLU-a, popričajte s umjetnicama i umjetnicima ili se i sami/e okušajte u stvaranju na nekoj od artOmatovih radionica!

Autorica fotografija je Nina Đurđević. 


Povezano