Objavljeno

Mlade dizajnerice osvojile Dan D

Dodjelom nagrada za najbolje izlagače/ice s D-izložbe, u dvorištu stare vojne bolnice u Vlaškoj, u nedjelju zatvoreno 6. izdanje međunarodnog festivala dizajna Dan D, a iznimno nam je drago što su sve nagrade pripale mladim dizajnericama.

Iz vrlo raznolikog i osebujnog programa Dana-D posjetiteljima su se nudili sadržaji poput putujuće izložbe Young Balkan Designers 2015. (predstavlja produkt-dizajnerske i modne uratke 27 autora iz 7 zemalja Balkana), tematske izložbe Arhiv dizajna, D – market – prodajnu izložbu hrvatskog i regionalnog dizajna, potom sedam izložbi dizajnerskih fakulteta iz Hrvatske te Slovenije i BiH te brojne druge aktivnosti, poput predavanja i radionica.

“Izložba mladih dizajnera D-izložba ove godine predstavila je niz kvalitetnih projekata, između kojih nagrađeni radovi pokazuju visoku razinu istraživačkog rada i tendenciju da projekti u dizajnu imaju širi društveni i politički značaj”, izjavila je Ivana Borovnjak, programska direktorica festivala te predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva.

Prvu nagradu osvojila je dizajnerica Ana Radovanović iz Beograda za projekt “Neo-avant-garde artists’ magazines in former Yugoslavia”, druga nagrada pripala je studentici dizajna Lani Grahek iz Zagreba za projekt “Page¦paper platforma”, a treću nagradu zaslužila je grupa studentica sa Studija dizajna u Zagrebu za projekt “Rešetke nisu prepreke”. 

Ana Radovanović (Srbija)

Diplomski projekt “Neo-avant-garde artists’ magazines in former Yugoslavia”  Prikupljeni materijal predstavljen je u formi bibliografskog zbornika. Pored analize s društveno-povijesnom kontekstualizacijom, zbornik sadrži i indeks podataka, te odabrane fotografije. Sljedeći abecedni red, kartice sadrže informacije o svakom časopisu, a kako bi se omogućio plastični prikaz podataka, zbornik sadrži i timeline nastanka časopisa i međusobne odnose časopisa i različitih suradnika.

Lana Grahek (Hrvatska)

Projekt radnog naziva page¦paper platforma je za pretraživanje weba kojoj je cilj spojiti dostupnost sadržaja na webu s prednostima čitanja i korištenja tiskanog medija. Funkcionira tako da se određeni pojam pretražuje, filtrira prema određenim parametrima, odabire željena količina sadržaja, format i layout, te se dobiva pdf file spreman za print. Na ovaj način korisnik kroji svoju osobnu arhivu karakterističnu za taj određeni trenutak, koja je otporna promjenjivosti i nestalnosti digitalnog medija.

Grupa studentica sa Studija dizajna u Zagrebu (Hrvatska)

Studentice / sudionice projekta: Nataša Njegovanović, Petra Vrdoljak, Ivana Hrabar, Laura Mrkša, Maja Jandrić, Viktoria Lea Vavra, Helena Nemec, Katarina Huljev, Iva Udovičić, Monika Močević, Dina Bartolić i Elizabeta Bošnjak
Zatvorenice: Verica, Biserka, Sanja, Vesna, Jasna i Ljerka
Mentorice: Sanja Bencetić, Andrea Hercog, Izvorka Jurić i Ivana Zanze

“Rešetke nisu prepreke”, radionica participativnog dizajna sa zatvorenicama Kaznionice u Požegi, okupila je 12 studentica Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, šest zatvorenica i jednu stručnu voditeljicu šivaonice Kaznionice i zatvora u Požegi. Radionica je rezultirala je zajednički osmišljenim i izrađenim proizvodima, s ciljem ostvarenja dobiti za financiranje putovanja djece u posjet majkama u zatvor. Riječ je o osam proizvoda namijenjenima trudnicama, roditeljima i djeci do tri godine starosti.

U sklopu D – marketa također su, osim Borova, branda Naša posla (Beograd), Bruka notesa (Beograd), Minja Tarle (Beograd) i Nokocepta iz Budimpešte, sudjelovale i hrvatske dizajnerice Vedrana Mastela, Iglaonica, Yelena H., Centar za inkluzivne radne aktivnosti (CIRA), brand Gloopy (iza kojeg stoje utkarica Sunčana Vrtarić i dizajnerica Lara Glavić Končar) te S-TA2, kao novi brend privremenih tetovaža.

Iglaonica je kreativna realizacija ideja samouke dizajnerice Ivane Mamić, koja se pri osmišljavanju modnih komada vodi uglavnom udobnošću i nosivosti u svim situacijama – u svaki komad odjeće koji stvori ulaže prilično pažnje, s obzirom da su i neki od njih i dodatno ručno oslikani ili obojani. Yelena H. ime je i brend iza kojeg stoji mlada dizajnerica Jelena Holec, koja je diplomirala na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu, a može se pohvaliti i brojnim izlaganjima na regionalnim i europskim događanjima. Za odjeću koju proizvodi karakterističnu su digitalni otisci.

Ena Jurov na Danu D predstavila je rad koji se bazira na ilustraciji, stripu i grafičkom dizajnu. Ovom prilikom posjetitelji su imali mogućnost upoznati se s njenim radom pod nazivom Porto pomalo – odnosno, projektom kojim je autorica pokušala objediniti svoje višegodišnje istraživanje o turizmu i njegovom utjecaju na društvene promjene u malim sredinama poput dalmatinskih gradova i otoka.

Riječ je o izmišljenom gradiću na Mediteranu,  koji ima svoj vlastiti vizualni identitet, promotivne materijale i turistički vodič. U Vlaškoj 87 bila je postavljena žuta stolica za plažu koja se nalazila na nakupini pijeska po kojem su bili poslagani morski ježevi, a na zidu se nalazio plakat Porta pomalo. Ena Jurov osvaja izborom boja i pristupom tematici, kao i idejom koja je u najmanju ruku odlična. Mašta je ključan element njenog projekta, ali se vrlo jasno vidi i količina uloženog vremena / truda kako bi se o turizmu učilo i objektivno.

Leila Kasumović je predstavila interdisciplinarni projekt koji u središte stavlja proces imunizacije, odnosno fenomen bakterija, s posebnim naglaskom na dokumentiranje svakodnevice. Predstavila je Petrijeve posudice s uzgojenim bakterijama u njima, dok su uzorci nastali iz različitih izvora – kiše, zatim Pet uzoraka s radionice mikrobiologije, Ruž nakon izlaska, Trepavice s naočala, Začepljeno uho, dio nazvan Neuspjeli eksperimenti – mogao se vidjeti i dio u kojem su bile još aktivne Petrijeve posudice s imenima vlasnika uzoraka i datumom i vremenom kada sui uzorci uzeti (postav je kombinacija fotografija petrijevih posudica i petrijevih posudica).

Leilin je projekt jedan od svakako najzanimljivijih s obzirom da ima oznaku “živo” i s obzirom da su joj uzorci vrstom vrlo višedimenzionalni i nisu uzimani iz jedne klase. Zanimljivo je bilo spoznati, na primjeru aktivnih Petrijevih, kako od ljudi možemo sačuvati i uzgojiti – uspomene u fizičkom obliku.

Sanja Rotter održala je radionicu u nedjelju, 5. srpnja, i to radionicu namijenjenu djeci osnovnoškolskog uzrasta, pod nazivom Dizajnerska početnica – Sanja Rotter: Intarzije. Polaznici/e radionice tako su dobili priliku raditi s različitim vrstama drva, odnosno vidjeti kako izgleda proces izrade.  Od aktivnosti u kojima su mogli sudjelovati ističu se one u kojima je do izražaja dolazila njihova kreativnost, poput slaganja geometrijskih oblika i vlastitih uradaka, dok su se mogli voditi i nekim već poznatim ornamentima, kao što je arapska umjetnost. 

U tri dana koliko je izložba trajala, bivša vojarna u Vlaškoj, postala je centralnim mjestom na kojem su se okupili svi oni željni umjetnosti i kulture, dok su osim razgledavanja imali priliku i uživo popričati s autorima/ca čiji su projekti ondje bili izloženi.

{gallery}dan_d_2015{/gallery}

Stay tuned, uskoro donosimo i razgovore s članicama VOX Info baze koje su sudjelovale na Danu-D!

 

Povezano