Objavljeno

Voxova selekcija artsy craftsy zanimljivosti artOmata no. 9

Foto: Nina Đurđević

Deveto izdanje artOmata predstavlja 80 pažljivo izabranih autora, dizajnera i umjetnika, čije radove možete pogledati i kupiti na već poznatoj lokaciji Hrvatskog doma likovnih umjetnika do 22. prosinca. Posjetile smo jučerašnje otvorenje ovog nekonvencionalnog umjetničkog sajma i za vas izdvajamo par brendova i izlagača koji su nam se svidjeli na prvi pogled, dodir i zvuk. Nećemo vam naravno otkriti sve, i svakako vam preporučujemo da se izborite s gradskom gužvom i zaputite prema Trgu žrtava fašizma.

Svima vama koji volite dobar izazov mogle bi se svidjeti mozgalice i slagalice brenda WO&WI izrađene ručno, i to od ekoloških i obnovljivih materijala.

„Ovo je brend WO&WI, ručno rađene drvene mogzalice i slagalice. Radi se o hrvatskoj inačici Wood&Wire, odnosno u prijevodu iz drveta i žice. Drveni oblici se slažu po principu slagalica, a žičani se odvajanjem dižu u zrak, odvajaju ili premještaju vezicama s jedne na drugu stranu. Namijenjeni su urzastu od 7 do 107 godina, razvijaju kreativno razmišljanje, didaktiku, motoriku i zanimljivi su kako mlađim, tako i starijim generacijama.“

Foto: Nina Đurđević

Pažnju privlače i taktilne igre OPIP & SHUM studia za arhitekturu i dizajn Armano Linta d.o.o..  Fini, rukom rađeni, drveni predmeti omogućuju da pažnju prebacimo na dodir prsta i “dodir” uha, a dizajnerica Ana Armano Linta dodatno nam je pojasnila koncept igre.

„Ovo su igre koje su inkluzivnog karatkera, dakle radi se prvenstveno o taktilnoj i auditivnoj memori igri, što znači da se parovi u igri ne traže gledanjem sličica nego dodirivanjem različitih taktilnih materijala, odnosno šuškanjem materijala unutar kockica kako bi se otkrio isti zvuk. Sve igre su ručni rad,  proizvedeni su u Hrvatskoj, sirovina je iz Hrvatske te su u proces proizvodnje uključene marginalizirane skupune koje teže nalaze posao. Mislim da trebamo obratiti pažnju na igre i podražaje koji nas okupiraju, pogotovo kada se radi o djeci, jer smo u zadnjih par godina previše usmjereni na ekrane i vizualna hipersimulacija nas potpuno okupira. Lijepo je vratiti se osjetitima i staviti fokus na prirodne podražaje i materijale koje nas okružuju.“

Foto: Nina Đurđević

Nenoslav Bjelan na svom štandu izlaže taktilnu knjigu Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk autorice Nataše Jovićić, koja deset umjetničkih djela pokušava približiti slijepim i slabovidnim osobama, ali i igru kartama namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama.

„Mi radimo proizvode za slabovidne osobe. Ovo su karte za slijepe i slabovidne osobe koje smo mi dizajnirali i izdali u vlastitoj režiji. Njihova specifičnost je da su stopostotno plastične, znači dugotrajne i da nemaju otiske od embosiranja koji bi se vidjeli sa stražnje strane karte, koja je vidljiva protivničkom igraču. To je prvi put izdano kod nas i takošto ne postoji u svijetu, kod papirnatih karata oznaka se izliže i nije toliko čitljiva.”, pojašnjava Bjelan koji će tijekom trajanja artOmata imati sitotiskarsku radionicu na kojoj će se raditi torbe s logotipom atrOmata.

Foto: Nina Đurđević

Čistunci među čistačima kriju se iza brenda Pero  pokrenutog 2016. godine kako bi nas oslobodili od kemikalija prisutnih u klasičnim sredstavima za čišćenje koje mogu biti opasne za naše zdravlje, ali i zdravlje naših kućnih ljubimaca.

„Firma je Hortirviera d.o.o., brend je Pero, imamo prodajni centar u Rijeci gdje imamo i proizvodnju biosredstava za čišćenje i pranje rublja, imamo više prozvoda za svaku prostoriju, za kupaonice su tu sredstva za pločice, za kuhinje odmaščivači za tave i slično. Imamo sredstva za pranje rublja od bosiljka i lavande, sve su potpuno prirodni sastojci na bazi vode, alkohola i sličnih sredstava. Bio i ekološki smo osviješćeni, a kupovinom naših proizvoda podupirete obnavljanje šuma na požarištima Dalmacije.“

Foto: Nina Đurđević

Smetnjak će vam pokazati predmete za dom napravljene od “ničega” kojima pokušavaju utjecati na stanje ljudske svijesti, te pobuditi razmišljanje o stvaranju otpada, a Ekoteka predstaviti proizvode nastale spajanjem otpadnog tekstila, recikliranog papira i organskih materijala. Fierce Women donose edukaciju, zabavu i inspiraciju sadržanu u istoimenoj društvenoj igri koja se sastoji 60 originalnih ilustracija hrvatskih umjetnica i na zabavan ističe postignuća žena, dok animatorica i ilustratorica Ivana Pipal predstavlja seriju svojih crteža s nekoliko proteklih izložbi, te nam ujedno najavljuje skoru premijeru fikcijskog poluanimiranog filma na kojem je radila s Igorom Bezinovićem.

Tu su i Biljkoborci, List living, The All, Zoo Zid, Sestre, Juja i mnogi drugi izlagači čijim zanimljivim predmetima možete nagraditi sebe, ali i uveseliti svoje bližnje originalnim poklonom. Foto galerija Nine Đurđević uvjerit će vas da krenete pravac artOmat 😉


Povezano