Objavljeno

Vodič za posjet ginekologu/ici za trans muškarca

Govor o intimnim organima još uvijek je tabuiziran, pa se takva vrsta shaminga ponekad naziva i „negiranjem seksualnosti“, a osobito je izraženo kod osoba koje se ne uklapaju u binarne rodne kodove.

Kao da je cisgender društvo sklopilo konsenzus o diskursu o reproduktivnim organima trans osoba: to je nešto o čemu se jednostavno ne govori. No upravo nedostatak zdrave, otvorene rasprave onemogućava trans osobama normalan odnos prema vlastitom tijelu, ali i potencijalno ugrožava njihovo zdravlje. Primjerice, zbog izostanka papa testa koji otkriva potencijalne maligne promjene.

Naime, pred svakim trans muškarcem koji nije prošao genitalnu rekonstrukciju, odnosno histerektomiju, ovarijektomiju i vaginektomiju, stoji ginekološki pregled, a sram zbog vlastitog tijela i strah od transfobnog odnosa liječnika smanjuju spremnost trans osoba da se odvaže na isti.

Mitch Kellaway stoga, poučen vlastitim iskustvom, donosi kratki vodič za trans muškarce:

1. Zahtijevajte odgovarajuće rodno oslovljavanje ili upotrebu rodno neutralnih termina

2. Prođite s liječnikom/icom kroz postupke prije njihovog obavljanja

3. Koristite ‘pomagače’ – nešto što će umanjiti stres prilikom ginekološkog pregleda: neobavezni razgovor, pratnju, glazbu ili univerzalni lijek, humor.

4. Povedite pratnju – odnos između liječnika i pacijenta obilježen je neravnopravnim odnosima moći. Prijatelj koji vas prati može vratiti dio te moći, verbalno intervenirati, biti svjedok ili naprosto podrška.

5. Znanje je moć – informirajte se prije pregleda. Danas je dostupan i priručnik Trans Bodies, Trans Selves, nastao prema djelu Our Bodies, Our selves koji su 60-ih napisale žene kojima je dozlogrdilo uskraćivanje informacija o vlastitom zdravlju od strane medicinskih stručnjaka. EverydayFeminism


Povezano