Objavljeno

Danska prva u svijetu transrodnost briše s liste mentalnih bolesti

Danska je najavila da će iz službene liste mentalnih bolesti ukloniti ‘transrodnost’, navodeći kako više nisu mogli čekati da se na taj potez odluči Svjetska zdravstvena organizacija.

Od siječnja 2017. riječ ‘transrodno’ neće više biti dio liste mentalnih bolesti tamošnjeg Ministarstva zdravlja, čime će Danska postati prva zemlja koja je donijela ovakvu odluku.

“WHO trenutno radi na novom sustavu utvrđivanja dijagnoza. Radi na tome jako, jako dugo. Mi više nismo mogli čekati, želimo poslati jasnu poruku da će Danska sama pokrenuti promjenu ako se ista ne dogodi do kolovoza.”, kazao je Flemming Møller Mortensen, glasnogovornik za zdravstvena pitanja iz redova socijaldemokrata.

Isto je ustvrdila ministrica zdravlja Sophie Løhde, kazavši da će Kopenhagen odluku WHO-a pričekati do jeseni, kada će definiciju promijeniti sami ako to bude potrebno.

Mortensen je naglasio da je uvrštavanje transrodnih osoba među osobe s mentalnim bolestima izrazito stigmatizirajuće i ne reflektira način na koji Danska pristupa transrodnim osobama, te da bi se stoga trebalo raditi o neutralnoj dijagnozi.

Glasnogovornica zagovaratelja/ica trans prava, Linda Thor Pedersen, ovo je nazvala ‘velikim korakom naprijed’, pojasnivši da transrodnost predstavlja prirodnu varijaciju, a ne bolest, te da ova odluka može učiniti puno u promjeni opće percepcije transrodnih osoba. [Ž.V.] RT


Povezano