Objavljeno

Vida Starčević – Najbolje igre autorica koje sam igrala 2014.

Depression Quest

Autorica text-based igre Depression Quest je Zoë Quinn, za čije su ime mnogi prvi puta čuli kada su se njime počeli nabacivati pristaše #GamerGatea. Koliko god #GamerGate bio za svaku osudu, njegova jedina pozitivna strana jest ta da je nehotice osvijestio širu publiku o talentiranim game developericama i njihovom radu.

Depression Quest vrlo je jednostavna igra – oslanja se isključivo na tekst i statične slike, i uz laganu glazbu priča (djelomično autobiografsku) priču o tome kako je živjeti s depresijom. Svaka osoba koja pati od depresije doživljava je drugačije, ali cilj Depression Questa je istodobno približiti onima koji nisu depresivni kako je to biti u depresiji i pritom pokušati otkloniti određene društvene stigme i nesporazume koje se uz nju vežu, te također poručiti onima koji su depresivni da nisu sami.

Depression Quest odigrajte ovdje.

Pick-Up Artist Simulator

Ekipa s UsVsTh3m zaslužna je za Pick-Up Artist Simulator, igru koja simulira “zašprehavanje” djevojaka u baru. Vaš zadatak je naočigled jednostavan – komunikativan ste i otvoren mladić kojemu je zadatak “zašprehati” nepoznatu djevojku u baru, to jest, pokušati je dovoljno šarmirati da vam pristane dati svoj broj. Morate paziti na tri stvari – svoj izgled, koji mora biti što upečatljiviji, negging, što igra definira kao “suptilno vrijeđanje mete tako da se osjeća prisiljenom da te impresionira”, i kino, “naprednu tehniku koja pomoću tjelesnog kontakta zaokupljuje njezinu pažnju”.

Kvaka je u tome – spojleri! – da nitko živ neće pasti na takve tehnike “zavođenja”, kao što vam je djevojka koji pokušavate “zašprehati” vrlo spremna reći, upućujući vam komentare kao “Fuj, ne” ili “Zašto uopće razgovaraš sa mnom?”

Na kraju, nakon što izgubite igru i djevojka vas odbije, nudi se opcije da doznate što ste trebali učiniti. Koja je tajna? Ne postoji nikakav cheat code za uspjeh u ljubavi, osim onog fundamentalnog pravila da sve koje susretnemo tretiramo s poštovanjem, a ne kao trofeje ili komade mesa.

Pick-Up Artist Simulator odigrajte ovdje.

Gone Home

O Gone Home smo već pisali kada smo pisali o impresivnim ženskim likovima u video igrama, tako da je krajnje vrijeme da je isprobate. Igru su zajedno napisali Steve Gaynor i Karla Zimonja iz nezavisnog game development studija The Fullbright Company, a prekrasan i atmosferičan okoliš je dizajnirala Kate Craig.

Gone Home je priča o ženskom prijateljstvu, sestrinstvu, seksualnosti, riot grrrl bendovima i prvoj ljubavi. Kao Kaitlin, igrač/ica mora sastaviti priču pomoću kazeta, fotografija, pisama i dnevnika razbacanih po njezinoj obiteljskoj kući, i doznati što joj se dogodilo s roditeljima i mlađom sestrom Samanthom, te zašto je cijela kuća sasvim pusta dok vani bijesni oluja.

Gone Home možete odigrati na Macu ili PC-ju za oko dva sata – nabavite je na Steamu, ili ako vam je kasica prasica prazna u ovo doba godine, pogledajte cijelu igru na YouTube-u:

Tampon Run 

Tampon Run je posebna igra iz nekoliko razloga – kao prvo, nastala je u sklopu ljetnog programa Girls Who Code, neprofitne organizacije koja se bavi poticanjem srednjoškolki u kreativnom i znanstvenom području, a njezine kreatorice su tinejdžerke Andrea Gonzales i Sophie Houser. Kao drugo, cilj igre je da junakinja eliminira svoje neprijatelje gađajući ih tamponima te usput skupljati bodove i dodatne pakete tampona.

Tampon Run zamišljen je kao način na kojem se progovara o “tabuu” menstruacije na pristupačan način. “Iako se koncept igre čini čudnim,” pišu Sophie i Andrea, “čudnije je što je naše društvo prihvatilo i normaliziralo nasilje i pištolje putem video igara, no i dalje nismo u stanju govoriti o tamponima i menstruaciji.”

Tampon Run odigrajte ovdje.

The Path

Tale of Tales belgijski je studio za game development koji su 2003. osnovali i vode Auriea Harvey i Michaël Samyn. The Path je njihova igra iz 2009. koju je dizajnirala Harvey i stvorila u suradnji sa Samynom.

The Path je igra koja se tipično stavlja u kategoriju “art” video igara, što je možda redundantno, ali nažalost u 2014. godini još uvijek prevladava mišljenje da video igre “nisu umjetnost”, iako se na njima radi s jednakom, ako ne i većom, pažnjom i trudom kao i na drugim oblicima umjetnosti.

Inspirirana pričom o Crvenkapici, The Path je kratka horor igra o šest sestara koje jedna po jedna odlaze iz svog gradskog stana kako bi posjetile svoju baku duboko u šumi. Roditelji ih upozoravaju da svakako ostanu na puteljku, ali hoće li one moći odoljeti iskušenjima tamne šume i izbjeći opasnost? Mogu li spriječiti da se drevna bajka ponovi? Iako svaka od šest sestara ima drugačiju osobnost, hoće li one skrenuti s puta ovisi o igraču/ici, jer je većina aktivnosti u igri sasvim proizvoljna. Ali što dalje ulaze u šumu, svijet oko njih postat će sve opasniji i strašniji. 

The Path možete odigrati na Macu ili PC-ju – nabavite je na Steamu ili direktno od Tale of Tales.


Povezano