Objavljeno

Moja 2015. godina u stripu

Ono u čemu se slažu gotovo svi pregledi ovoga tipa je da 2015. bila uistinu dobra godina za stripove i grafičke romane, obuhvativši sve od zanimljivih noviteta indie pridošlica, pa do velikih izdavača kao što su DC Comics i Marvel, koji su svoje poznate naslove konačno odlučili pogurnuti u novim smjerovima.

Rezultat toga je velik broj odličnih i žanrovski raznovrsnih naslova koji su, što je još važnije, namijenjeni raznolikim tipovima čitatelja, nešto što je možda najbolje utjelovljeno u liku muslimanske tinejdžerice Kamale Khan, poznatije kao nove nositeljice titule Ms. Marvel.

Zato je iz ovogodišnje riznice grafičkih narativa izuzetno teško izdvojiti listu najboljih primjera, zbog čega je ovo što slijedi prilično osoban i (skrušeno priznajem) ograničen popis radova koji su obilježili moju stripovsku 2015. godinu, uz nadu da će ih sljedeće godine biti još i više!

 

Big Hard Sex Criminals

Matt Fraction i Chip Zdarsky autori su stripa Sex Criminals, čijih je dosadašnjih deset nastavaka u ožujku izašlo u ovom tvrdo-ukoričenom izdanju. Priča prati prosječni mladi par Suzie i Johna, koji imaju iznadprosječnu sposobnost da zaustave vrijeme svaki put kad dožive orgazam, a nakon što svoje moći odluče iskoristiti kako bi opljačkali banku i tim novcem spasili staru knjižnicu u kojoj radi Suzie, njihove plemenite planove poremeti seksualna policija koja patrolira Cumworldom, svijetom koji je svršavanjem ostao zamrznut u vremenu… Vizualno izuzetno atraktivan, ovaj strip nadasve humoristički pristupa manje i više ozbiljnim temama, uz želju da seks vrati u svijet stripa kao središnju temu koja nije tretirana na eksploatacijski način.

 

Step Aside, Pops

Velika je šansa da ste već negdje naletjeli na radove kanadske stripašice Kate Beaton, ali možda niste bili sigurni o čemu se točno radi. Prava je prilika da to promijenite sa Step Aside, Pops, već drugom zbirkom najboljih stripova s njezinog webcomica Hark! A Vagrant, ali i potpuno novog materijala. Beaton je majstorica kratkog formata, koja svojim jednostavnim crtežom u svega nekoliko scena reinterpretira povijesne, književne i pop-kulturalne sadržaje na nevjerojatno smiješan i pronicljiv način, pri tome se često baveći i feminističkim temama.

 

Lumberjanes

Iako je tehnički započeo još 2014. godine, strip Lumberjanes autorica Noelle Stevenson, Grace Ellis i Shannon Watters ove je godine doživio dva sabrana izdanja te puno novih brojeva, što su u biti samo izlike da ga uvrstim na ovaj popis kao jednu od najboljih stvari koje sam do sada pročitala. Razlog za to otkriva kratak pogled na radnju stripa, koja se održava u Miss Quinzella Thiskwin Penniquiqul Thistle Crumpet’s Camp for Hardcore Lady Types, ljetnom kampu u kojem se pet super izviđačica Jo, April, Mal, Molly i Ripley istodobno bore protiv magičnih čudovišta, otkrivaju svoje queer identitete i slave djevojačko prijateljstvo.

Ova kombinacija „Buffy, Darie, Adventure Timea i Tumblra“, kao što je u jednom tekstu opisano, je uz to začinjena i brojnim grrrl pwr referencama na, primjerice, bell hooks ili Joan Jett.

 

Nimona

Za slučaj da vam to nije dovoljno, odlična Noelle Stevenson je ove godine srca young adult publike (ili one koja žali što to više nije) osvojila i sa svojim prvim grafičkim romanom Nimona, temeljenom na webcomicu kojeg je započela kao studentica. U njegovu središtu nalazi se glavna junakinja Nimona, koja se zbog svoje sposobnost da mijenja oblik uplete u sukobe unutar neobičnog svijeta vitezova, zmajeva i znanstvene fantastike.

Ono što ovaj rad čini posebnim je, za Stevenson karakterističan, pristup priči i oblikovanju likova koji teži razbijanju rodnih stereotipa i uloga, a o njegovoj uspješnosti govori i činjenica što je Nimona ove godina bila jedan od rijetkih grafičkih romana nominiranih za prestižnu američku National Book Award u kategoriji književnosti za mlade, s 23-godišnjom Stevenson kao najmlađom autoricom u povijesti te nagrade.      

Bitch Planet

Kelly Sue DeConnick važan je feministički glas u svijetu mainstream stripa, posebice zato što je zahvaljujući njoj i njezinoj preobrazbi Marvelovog klasika Captain Marvel, unatoč (bezveznom) negodovanju dijela čitateljstva, došlo do pozitivnog pomaka u prikazivanju ženskih superjunakinja. Usprkos tome što je u međuvremenu prestala s radom na Captain Marvelu, krajem prošle godine je s Valentine De Landro započela novi feministički strip Bitch Planet, smješten u svijet kojim upravlja hrpa bijelih muškaraca (prigodno nazvanih „očevi“), koji ženama govore što smiju i ne smiju raditi.

Iako jezivo podsjeća na sadašnjost, vrijeme radnje je u biti distopijska budućnost u kojoj su „neposlušne“ žene smještene u zatvor na drugom planetu. Oda eksploatacijskim filmovima o zatvorenicama iz sedamdesetih godina, s likovima koji problematiziraju rasne i klasne reprezentacije, strip Bitch Planet predstavlja spoj crnog humora i oštre kritike društvenog tretmana žena, a svako izdanje prati i zanimljiv esej neke od suvremenih feminističkih autorica.

 

Femicomix

Za kraj treba spomenuti Femicomix, odličan projekt na domaćem terenu kojeg je pokrenula platforma alternativnog stripa Komikaze sa željom da afirmira ženski strip. Koncipiran kao putujuća izložba, ovaj je projekt obuhvatio 17 domaćih i stranih autorica koje su otprije bile predstavljene u izdanjima Komikaza, poput Nine Bunjevac, Ene Jurov ili Ivane Pipal, te prezentirao njihove radove na nekoliko izložba, od kojih je najduža bila održana u kolovozu u ljubljanskom Kinu Šiška. Kartu Femicomix možete pronaći uz četrnaesto izdanje godišnjaka Komikaza, koji je prošli mjesec izašao iz tiska.


Povezano