Objavljeno

10 eklektičnih dokaza da je 2014. preživjela pesimizam

Budući da je moja dosljednost u praćenju bilo kojeg specifičnog područja poprilično sumnjive kvalitete, a zanimanje mi skače sa starih velikana poput Rilkea ili Godarda na suvremene pop pjesmice i opskurne TV serijale čija je kvaliteta također upitna, došla sam do zaključka kako sam u godini kojoj se bliži kraj sasvim dosljedno, pobožno čak, tragala za optimizmom i evo što sam pronašla:

 
Enver Krivac – Ulica Helen Keller

Roman riječkog autora Envera Krivca čije heroine žive u “svijetu na granici laži i najistinitije istine na svijetu”, a ujedno su lezbijke čiji najveći životni problem ne predstavlja ostvarenje njihove veze već tajanstveno čudovište koje vreba izmišljenim predgrađem Rijeke.  Neobično optimistično, nježno, maštovito, ljubavno-duhovito, topi se u ustima.

“Matilda Sarapin je u dvadeset i pet godina svog života upoznala najrazličitije vrste suza: ledeno krute, peckavo hladne, mlake, vruće kao granica Namibije i Bocvane, voštane, hlapljive i maglene, one koje liče na ajvar, one koje teku sporo, kao mrtve larve po hrapavoj bob stazi, one koje kaplju prema gore i razbijaju se o strop, koje cure kao sjajna smola iz sočne jele, koje teku pod tušem, kreću sasvim nenajavljeno, ostavljaju blistave pužje tragove, osmosmjerke, sudoku, kakuro, hitori, talijanke, prskalice, studence, rukavce, male pritoke s još manjim adama, lužnate, ljekovite, koje smrde kao octeni znoj i mirišljave suze…”

Tiny Houses 

Otkrila sam kako je ideja ‘manje je više’ živa i zdrava, štoviše otjelotvoruje se svakodnevno kroz projekt reduciranja životnog prostora iza kojeg stoji filozofija čišćenja našeg zakrcanog uma, jednostavnosti i ponovnog sastanka sa prirodom i samim sobom.

Bilo da ste jedni/e od onih koji se svako toliko zaklinju da će napustiti užurbane i prljave gradske ulice te ih zamijeniti nekim humanijim predjelima ili pak dijelite moje ushićenje minijaturama i multifunkcionalnim komadima namještaja, upoznavanje sa ovim projektom biti će vjetar u krila vašem maštanju i/ili kovanju planova.

Albumče 

Spoj poezije i glazbe, mini remek-djelo nastalo iz suradnje riječke autorice Tee Tulić i Japanskih Premijera. Za kišne dane ili za dane u kojima vam nedostaje kiša, za sanjanje, umjesto velikog pernatog pokrivača, za one koji prepoznaju ljepotu melaknolije.

Color Me Katie 

Prava živuća Amelie iz Brooklyna čiji blog (iako ga je prestala voditi još 2013.) obiluje kreativnim idejama, pršti bojama i prekrasnim fotografijama, a svaki novi post za sebe je malo slavlje života. Nema mjesta malodušnosti!

 

Undercut 

Jednostavan potez brijaćim aparatom koji je na neopisivo seksi način dodao dašak subverzije dosadnim konceptima ‘ženstvenog’ i ‘muževnog’.

Japanski cheese cake 

Jeste li znali da ako u pećnicu sa svojim kolačem ubacite pleh vode dobijete gurmansko iskustvo out of this world, vatromet u ustima, zvijezde u glavi i najbolji cheese-cake koji ste ikad probali!?

Caroline Criado-Perez 

Strašna žena, novinarka i aktivistica koja je spriječila englesku banku da izbaci poslijednju ženu prikazanu na novčanicama, unatoč brojnim prijetnjama smrću i svim mrziteljima u inat. Žena koja je vrlo brzo tijekom svoje kampanje uvidjela kako glavni problem nije u tome što žene govore, već to da govore uopće. Zbog toga je odlučila istupati i govoriti u svakoj prilici u kojoj to nalaže njena savijest te nas kroz svoja predavanja poziva da činimo to isto.

Harass Map 

Blistavi primjer uspješnog grassroots aktivizma koji je započeo sa borbom protiv seksualnog nasilja na egipatskim ulicama te se postupno širi na sve arapske zemlje. Radi se o mobilnoj aplikaciji putem koje svaka osoba koja je doživjela neki oblik uličnog nasilja može anonimno poslati dojavu te tako sudjelovati u detaljnom mapiranju napada. Također, volonteri rade na mobilizaciji zajednice jednom mjesečno izlazeći na ulice, koristeći se kartom kako bi osvještavali i razbijali mitove o seksualnom nasilju te potakli sugrađane na direktnu akciju.

Art Bazaar 

Još jedan slatkiš za ljubitelje svega lijepog, udruženje umjetnika/ca koji u Rijeci izlažu sve od iznimno primijenjivih, jestivih, mirisnih, odjevnih i inih predmeta, ručno izrađenih, maštovitih i bajkovitih. Gozba za sva osjetila, idealni način da poduprete mlade kreativce u daljnjem radu i poklonite nešto jedinstveno u što je uložena ljubav i trud.

Smile, it confuses people.

Povezano