Objavljeno

Umjetnice koje sam ove godine pratila na instagramu

Moja novogodišnja lista je kolaž slika i sličica koje su mi ilustrirale gužvovita jutra u tramvajima, izležavanja koja prethode obvezama i poneko manje zanimljivo predavanje. Radi se o radovima mladih umjetnica koje pratim na instagramu i ponekad lajkam, a ponekad isprintam i zalijepim negdje na zid dok istovremeno sama sebi obećavam kako ću ih već idući mjesec i financijski podržati i kupiti pravi print.

To mi ne uspijeva onoliko često koliko bih voljela stoga ovdje i sada (jer znam da neću prestati večerati u pekari, prestati se praviti da je normalno da sve biljke žive tjedan dana ili prestati čitati internet komentare) svečano donosim svoju novogodišnju odluku – svaka dva mjeseca podržat ću nečiji rad. Možda mi to pomogne i da se osjećam manje krivom zbog jala koji me ispunjava jer nikad nisam bila pretjerano likovno nadarena. Sretna Nova 2016.!

 

@yokopium (Yoko Honda)

Japanska umjetnica Yoko Honda je svoju karijeru započela na instagramu gdje je redovito postavljala fotke svojih grafita, a interes za njen rad je sa svakom novom objavom rastao pa tako danas, osim što objavljuje u raznim časopisima, surađuje i s nekoliko modnih brendova.  Njene ilustracije su nadahnute kičastim povjetarcem idealiziranih 80-ih, a svoja viđenja idealizirane Amerike nedavno je uobličila u knjigu.

Pjesma koja opisuje ovaj instagram:

Zašto mi se sviđa: Zig-zag uzorci, motelski bazeni, neon , omot Thrillera i svi ostali savršeni označitelji 80-ih i osunčane Americane pobuđuju u meni nostalgiju za vremenom koje nikad nisam proživjela ali za kojim mi je žudnju vjerojatno usadila sveprisutna popularna kultura. Svoju idiotsku saudade pokušavam zaliječiti jednako banalnim sredstvima pa tako Yoko Hond krasi ne samo pozadinu, već i screensaver mog mobitela.

{gallery}yoko{/gallery}

@saraandreasson (Sara Andreasson)

Sara Andreasson je svestrana umjetnica iz Gothenburga (Švedska) koja se uz ilustracije bavi izradom namještaja i skulptura, slikarstvom i fotografijom. Relativno je uspješna u mainstream vodama pa su tako njene ilustracije objavili mediji poput Guardiana i New York Times-a, iako su izostavili one na kojima se djevojke drpaju u grmlju nakon ugodnog dana na plaži. Bez obzira na odabrani medij svaki njen rad donosi svojevrsnu sočnu puninu prikazanog, a Sara pri tome ne propušta kontrirati klasičnom muškom promatraču pa tako njene djevojke velike, dlakave, mišičave i snažne.

Pjesma koja opisuje ovaj instagram: 

Zašto mi se sviđa: Da se bavim poviješću umjetnosti sad bih nešto nadrobila o linijama i formi, ali s obzirom na to da se ne bavim time, reći ću samo da mi sve što radi izgleda kao tropsko voće nagurano u prozirnu foliju za zamatanje koje se može lizati izvana.

{gallery}saraan{/gallery}

@kliuwong (Kristen Liu-Wong)

Kako sama kaže, Kristen je odabrala baviti se umjetnošću zato što joj se činilo da joj ide ok, a bilo je lakše od medicine. Njeni radovi često prikazuju bizarne situacije u kojima se isprepliću seks, nasilje i likovi koji izgledaju pomalo kao da su izašli iz ilustracija za hibrid porno stripa i narodne bajke (jedan od ciklusa ilustracija i tematizira Ezopove bajke ). Kaže da joj je seks jedna od čestih tema zato što pokušava razumjeti tabu koji ga okružuje, pogotovo kada razgovaramo o fetišističkim praksama. Radi u raznim tehnikama, pa tako uz slike i ilustracije izrađuje i staklenke, knjige, slikovnice i filmove.

Pjesma koja opisuje ovaj instagram:

Zašto mi se sviđa: Zato što njeni radovi prikazuju situacije koje se čine kao jedina moguća metafora za  bizarne situacije koje nam se ponekad dogode u stvarnom životu. Zato što tako jako želim imati Tracy iznad kreveta i/ili biti Tracy kojoj je rad posvećen.

{gallery}kristen{/gallery} 

@sundaylosangeles (Adi Rajkovic and Teryn Brown)

Iako zaslužuju poseban članak, uvrstila sam i Sunday koji ću ovdje pokušati opisati opisati u najkraćim crtama. Iza tog imena stoje umjetnice Adi Rajković i Teyn Brown koje vode mini galeriju (u svom stanu u Los Angelesu) i okupljaju  oko sebe kolektiv mladih umjetnica koje o feminizmu raspravljaju  vizualnim sredstvima. Iako do Sunday-a redovito navraćaju i etabliranije internet umjetnice kao što su Arvida Bystorm i Molly Soda, galerija je prvenstveno tu kako bi promovirala rad onih koje tek dolaze, a sve skupa izgleda kao neprekidna girls-only ekskurzija čije je vrhovno božanstvo internet.

Pjesma koja opisuje ovaj instagram:

Zašto mi se sviđa: Sve skupa izgleda kao neprekidna girls-only ekskurzija čije je vrhovno božanstvo internet.

{gallery}sunday{/gallery}  

@sara_cath (Sara Catherine Pierce)

Sara Catherine Pierce je jedna od članica kolektiva Sunday iz Los Angelesa. Sara  Cath uzima sve boje koje nam padaju na pamet kada razmišljamo o Kaliforniji i u njih smiješta razne objekte među kojima se često nađu i sporadični udovi njenih prijatelja. Kaže kako je kao djevojčica uspijevala izdržati odlaske u ljetne kampove tako što je fotografirala ljude oko sebe, a meni je drago što je odabrala formu terapije koju mogu beskonačno skrolati.

Pjesma koja opisuje ovaj instagram:

Zašto mi se sviđa: Zato što dok gledam njene fotografije beskrajno uživam, dok istodobno osjećam jal prema tamošnjim tinejdžerima i mjehuriću savršene estetike unutar kojeg odrastaju.

{gallery}saracat{/gallery}


Povezano