Objavljeno

Valeria Napoleone: I dalje postoji teška borba s tržištem i sistemom koji ženama u umjetnosti ne vjeruje

Valeria Napoleone je jedna od vodećih kolekcionarki suvremene umjetnosti u Velikoj Britaniji. Ne samo da se radi o ženi koja djeluje u svijetu kojim uvelike dominiraju muškarci kolekcionari i vlasnici galerija, ona kupuje isključivo radove umjetnica.

Napoleone je pokroviteljica brojnih organizacija, od South London Gallery do Studio Voltaire, neprofitnog centra za umjetnost koji pruža potporu novim umjetnicima/cama u ključnim trenucima njihove karijere.

Suvremena umjetnost za nju predstavlja “bijeg od ograničenja konvencionalno dobrostojećeg životnog stila”, stoga svoju stručnost i utjecaj koristi u svrhu promocije i ohrabrenja umjetnica.

Sve je započelo na Manhattanu radnih 90-ih. Kolekciju je započela sakupljati nakon dvije godine diplomskih studija iz administracije umjetničke galerije na Fashion Institute of Technology u New York Cityju.

Provela je dvije godine učeći o tome kako svijet suvremene umjetnosti funkcionira; susretala se sa čelnicima galerija, umjetnicima/cama, kolekcionarima/kama te konzervatorima/cama. Na kraju magisterija je kupila fotografiju umjetnice Carol Shadford.

 

O počecima svoje kolekcije kaže:

“Počela sam sakupljati umjetničke radove u periodu kada su žene glasno upućivale na svoj položaj u društvu. Privukao me njihov izričaj. Guerrilla Girls su tada bile poprilično aktivne, što je bilo veoma uzbudljivo. Žena sam, feministkinja sam, stoga sam pomislila ‘to je to.’ “ kaže Napoleone.

 “Bila sam itekako svjesna manjka potpore ženama umjetnicama od strane muzeja i galerija, kao i diskriminacije kojoj su bile podvrgnute. Kao ženu, takva stvarnost me je pogodila. No, stvaranje kolekcije fokusirane na radove umjetnica nije bila strategija nego prirodan razvoj događanja,“ dodaje.

Za sebe kaže da je netipični kupac na izložbi s obzirom da svoju kolekciju skuplja tijekom cijele godine. Djela koja posjeduje, više od 200tinjak, izložena su u njenom domu ili sačuvana u skladištu.

“Izmjenjujem djela, no ne mijenjam cijelu postavu svaki put. Promjene daju osjećaj dinamike mjesta.”

Smještena u elitnoj enklavi Kensington u Londonu, Valerijin dom sadrži provokativna djela Goshkae Macuga, Lily van der Stokker i Lise Yuskavage.

“Umjetnice čija djela kupujem pokrivaju široki spektar, od filma do fotografije i instalacija: neka su agresivna, neka opuštena, neka su ženstvena i krhka, a neka ‘macho’.”

Prije otprilike mjesec dana lansirala je globalni projekt Valeria Napoleone XX kojim želi unijeti djela umjetnica u engleske i američke muzeje. S namjerom ravnopravne reprezentacije muških i ženskih umjetnika/ca u muzejskim kolekcijama, ovaj projekt imat će dvije inicijative – Valeria XX SculptureCenter i Valeria Napoleone XX Contemporary Art Society.

 

Za ART News je izjavila da je započela projekt jer je htjela nastaviti odnos sa institucijama dok istovremeno radi na ispravljanju rodne nejednakosti u mnogim zbirkama umjetničkih djela.

“Sve više i više žena studira u umjetničkim školama. Sve više žena također postaju konzervatorice i vlasnice galerija. Ako gledate na svijet umjetnosti kao na piramidu sa najvećim institucijama na samom vrhu, žene su vidljive sve do središnje razine, kao direktorice institucija srednje ili manje veličine.

Sam vrh piramide još je uvijek daleko od dohvata za većinu žena. Za umjetnice stvari slično funkcioniraju. Dogodio se pomak prema naprijed, ali i dalje postoji teška borba sa tržištem i sistemom koji ženama u umjetnosti ne vjeruje,” kaže Napoleone

 

Izvori: The Guardian/ART News/The Gentlewoman/ARTPHAIRE… 


Povezano