Objavljeno

Tri generacije žena: Iskustva odrastanja u Britaniji posljednjih 100 godina

Digitalni arhiv Tri generacije žena bilježi stvarne priče o životima Britanki posljednjih 100 godina, a radi se o projektu Broken Leg kazališta, koji bi trebao poslužiti stvaranju nove predstave sljedeće godine.

Priče o ženi koja je željela postati golmanica Arsenala, ali je u tome obeshrabrena, o majci koja je bila toliko niska da ja morala sjediti na jastucima dok je u Drugom svjetskom ratu vozila kola hitne pomoći i o toreadorici koja je rođena kao sluškinja u veličanstvenoj palači, samo su neke od onih koje je arhiv prikupio.

U arhivu se nalazi već više od 500 priča, a kako službena web stranica postavlja niz različitih pitanja, poput, ‘Kada ste prvi put postali svjesni svog roda?’ ili ‘Koja je najčuvanija tajna među ženama vaše obitelji?’, moguće je da će ovaj projekt nadići svoju primarnu svrhu.

Odgovori žena svih dobi, omogućuju nam zanimljiv uvid u njihove stavove o položaju žena u društvu i feminizmu, a osim toga stranica je nekim ženama poslužila kako bi progovorile o proživljenom zlostavljanju.

Ljudi koji misle da je feminizam nepotreban ili nevažan, sigurno nikad nisu iskusili zlostavljanje, piše jedna 27-godišnjakinja, koja je silovana tijekom djetinjstva i adolescencije. „Feminizam je itekako potreban i za mene znači da mogu živjeti u miru, bez straha od nasilja i uznemiravanja, bez stigmi, i s uvjerenjem da će ovakve zločine stići pravda“, dodaje.

Umjetnički direktor kazališta Greenwich, James Haddrell, podupire projekt i smatra da ima potencijal postati trajni zapis društvenih iskustava tri generacije žena, stvarajući od osobne usmene povijesti pisani trag.

Ovaj projekt, autorica Alice Trueman i Anna Jefferson, dio je niza umjetničkih projekata koji se zanimaju za žene, a koji su se do sada uglavnom fokusirali na prikaz žena u medijima. Laura Bates, osnivačica projekta Everyday Sexism, izjavila je da je divno vidjeti ovakvu eksploziju zanimanja za ženske priče i iskustva izrečena njihovim vlastitim riječima. [Ž.V.] TheIndependent


Povezano