Objavljeno

Deset princeza koje ne trebaju spasitelja

Urraca od Zamore

Obično ih percipiramo kao nježne, bespomoćne dame u nevolji. Ipak, ove povijesne i fikcijske princeze razbijaju predrasude i utjelovljuju snažne žene. 

Gloria Cheng Epstein Takahara de la Garza Champion

The Princess Who Saved Herself naziv je nove dječje knjige koja progovara upravo o mitu o princezama. Gloria je princeza koja svira gitaru, a kućni ljubimac joj je zmija. Samopouzdana i multikulturalna, Gloria je tip princeze koju trebamo.  

Urraca od Zamore 

Bila je jedna od petero djece španjolskog osvajača Ferdinanda I. Velikog. Prije smrti, kralj je djeci podijelio svoju zemlju, no najstariji Sancho želio je prisvojiti sve. Krenuo je s trona zabacivati jednog po jednoga, a Urraca je prva koja mu se uspjela suprotstaviti. Isplanirala je njegovo ubojstvo i uspjela zaštititi svoju grad-državu Zamoru.  

Alfhild

Jedan je gotički kralj iznimno pazio na svoju kćer. Zaštitnički nastrojen, od nje je zahtijevao da pokriva lice, a zainteresiranim muškarcima prijetio je odrubljivanjem glave. Jedan je momak uspio savladati kraljeve zapreke, no Alfhild je odlučila odabrati drukčiju sudbinu. Umjesto života s njim, postaje gusarica i osniva svoju žensku piratsku družinu.

Brynhildr

Prema norveškoj mitologiji, ona je bila princeza valkira, pratilja boga Odina. Razbjesnivši ga, on ju šalje da živi u tornju i spava među vatrom, sve dok ne bude spašena. No, čarobnica koja se poigrala s osjećajima njezinog spasitelja i ljubavnika pokrenula je lanac osvete koji je rezultirao samo smrću. Brynhildr je svoj život okončala bacivši se na lomaču koju je priredila sinu svoga ljubavnika.

Princeza Pingyang

Pomogla je svom ocu u osvajanju kineskog prijestolja 617. godine. Vodila je vojsku sastavljenu od čak 70.000 pripadnika oružanih snaga i pobunjenika, i to potpuno sama, a to je bilo ključno za njegovu pobjedu. Bilo joj je tek 19 godina.

Princeza Cimorene

Prema knjizi Patricie C. Wrede Dealing with Dragons, Linderwall je razvijeno i uspješno mjesto, a Cimorene ga je mrzila. Potaknuta dosadom, pametna i tvrdoglava princeza bježi iz kraljevstva u pratnji zmaja, uči magiju i latinski, i odbija vitezove i prinčeve koji ju žele spasiti. Naposljetku, mlada heroina sama spašava cijelo carstvo.

Princeza Khutulun

Mongolska princeza (potomkinja Džingis Kana) borila se u bitkama svoga oca, i najviše od svega voljela je hrvanje. Odrastajući s petnaestero braće, nije ni čudo da se u tome usavršila. Izjavila je da će se udati tek za onog koji ju pobijedi u hrvanju. Iako poraz nije doživjela, svejedno se sretno udala.  

Nausicaä iz Doline Vjetra

Junakinja iz mange Hayaa Miyazakija, mudra princeza iz post-apokaliptičnog svijeta posvećena je istraživanju i učenju o svom okruženju. Radi eksperimente i razgovara s neobičnim stvorenjima. Kao sposobna ratnica, teži miru i znanju te u tome uspijeva.

Princeza Alice iz Ujedinjenog Kraljevstva

Ova feministkinja zalagala se za žensko obrazovanje i zastupljenost u radu. Vodila je bolnice i bila medicinska sestra za vrijeme Austro- Pruskog rata, i to u stanju visoke trudnoće.

Princeza Eilonwy

Zaboravite neslavnu Disneyevu verziju. U Kronikama iz Prydaina Alexandera Lloyda, ova čarobnica voli trčati bosa i vikati na Tarana, navodnog glavnog junaka knjige, i zbunjivati ga još i više. Ona je sarkastična i odvažna djevojka koja se u bitkama zna obraniti sama. Flavorwire


Povezano