Objavljeno

Skandal – topla priča o rađanju LGBT zajednice i pokreta u Albaniji

Tijekom diktature u Albaniji, u drugoj polovici 20. stoljeća, Članak 137 Kaznenog zakona predviđao je do deset godina zatvora za istospolne seksualne odnose. Broj osuđenih nikada nije službeno objavljen jer bi samo potvrdio brojnost tada nevidljive gej i lezbijske zajednice.

Mnogi su bili prisiljeni voditi dvostruke živote i sklapati lažne heteroseksualne brakove. Nakon sloma komunizma nije bilo značajnog pokreta za LGBT prava, no neki su pojedinci i pojedinke ipak bili dovoljno odvažni da fragmentirano krenu djelovati.

Albanija je jedna od onih zemalja koju su građanski rat, a potom raširena korupcija nakon privatizacije, društvo i ljudska prava unazadili do krajnjih granica totalitarizma. Međutim, gledajući film SkaNdal nešto starijim aktivistima i podržavateljima ljudskih prava situacija bi mogla biti jako nalik jednoj Hrvatskoj prije petnaestak godina.

SkaNdal je prvi dugometražni dokumentarni film o LGBT pokretu u Albaniji te u njemu članovi albanske LGBT zajednice po prvi put imenom i prezimenom govore svoje osobne i aktivističke priče pred kamerom.

Priča LGBT pokreta u Albaniji nije, dakle, posebno drugačija od one u kojoj je nastala zagrebačka i hrvatska. Film kronološki govori o prvim pokušajima organizacije zajednice, brojnim uličnim akcijama koje su angažirane pojedinke i pojedinci provodili kako u svrhu kritike društva tako i osnaživanja zajednice koja je do nedavno bila u potpunom strahu izaći iz ormara – što zbog homofobnog društva, što zbog represije policije i sustava općenito.

SkaNdal, premda ne najbolji dokumentarni film ikad, uspijeva u jednoj bitnoj stvari, a to je osnaživanje te iste zajednice putem prvog značajnog i kolektivnog coming outa svih koji su u izradi filma sudjelovali.

Posebno je emotivna priča jedne od aktivistkinja koja se spontano odlučila na medijski coming out u jeku javne rasprave o pravima LGBT osoba. Stoga priču o SkaNdalu ne treba gledati kao vrhunsko dokumentarno ostvarenje, već film koji je djelomično rađen upravo za zajednicu, da osnaži njihov izlazak iz ormara te prikaže pokret u nastajanju.

Upoznati situaciju unutar jedne LGBT zajednice, svega nekoliko stotina kilometara južnije, koliko poražavajuće prilikom uvida u stvarno stanje stvari, toliko ostavlja i jedan pozitivan osjećaj – renesanse koja i ovoj zajednici kada se dodatno umreži i aktivira tek prethodi.

Skandal prikazuje priču o rađanju jednog društvenog i političkog pokreta, na koji način može aktivirati društvo i medije – te još važnije, kako isti taj pokret intimno djeluje na one koji se aktivirali te se prvi morali zauzeti za svoja prava.

Režiju filma potpisuju Elton Baxhaku i Eriona Cami, studenti filmske akademije u Tirani, koji su svoja prethodna iskustva u novinarstvu i aktivizmu spojili s ljubavlju prema filmu.

Film Skandal možete pogledati u sklopu queer temata na 8. VoxFeminae festivalu, u Kinu Europa, 11.11. s početkom u 17h.

Povezano