Objavljeno

Italija opozvala diskriminatornu reklamu koja zaziva povećanje nataliteta

Demografska obnova nije glavna preokupacija samo političarima u Hrvatskoj, slično je i u susjednoj Italiji gdje je vlada pokrenula kampanju kojom poziva mlade da se ‘prime posla’ kako bi popravili natalitet u zemlji, a ista je opozvana nakon negativnih reakcija s društvenih mreža.

Ministrica zdravlja Beatrice Lorenzin kazala je kako je naredila izmjene online kampanje, nakon što su fotografije kojima se promovirao nadolazeći Dan plodnosti proglašene patronizirajućima i seksističkima.

Najviše je negativnih reakcija izazvala slika žene koja dodiruje svoj trbuh držeći u ruci pješčani sat koji ukazuje na brz protok vremena. Sliku prati i natpis ‘Ljepota ne poznaje godine, ali ih plodnost poznaje’, koji je kritiziran jer implicira da su žene koje odgađaju trudnoću same krive ako kasnije ne budu mogle imati djecu.

Ni muškarci nisu tretirani bolje. Slika banane koja truli poručuje: „Plodnost muškaraca ranjivija je nego što mislite.“, a slika muškarca koji drži cigaretu: „Ne dozvolite da vam se sperma pretvori u dim“.

Kritika upućena kampanji fokusirala se na brojne prepreke na koje u Italiji nailaze osobe koje žele imati djecu, uključujući visoku razinu nezaposlenosti, niske plaće, neadekvatna prava majki i nedostatna davanja za brigu o djeci.

Ne čudi zato da je jedan od najpopularnijih tweetova crtež Virgilia Natole koji prikazuje ruku žene koja drži test za trudnoću čiji rezultat glasi: „Odi u inozemstvo i nađi posao“.

Italija inače ima najniži natalitet u Europskoj uniji i jedan od najnižih u svijetu sa samo 8 beba rođenih na 1000 stanovnika u 2015. godini. Ministrica Lorenzin je ranije upozoravala na ovaj pad populacije predlažući udvostručenje bonusa za djecu, koji trenutno iznosi 80 eura mjesečno za obitelji niže i srednje razine primanja, kako bi potaknula rađanje većeg broja djece. [Ž.V.] France24


Povezano