Objavljeno

Podrška Alžirki kojoj je zbog ‘prekratke’ suknje zabranjen ulaz na fakultet

U znak solidarnosti sa studenticom kojoj je nedavno zbog prekratke suknje onemogućen pristup polaganju ispita, muškarci i žene diljem Alžira zasuli su društvene mreže fotografijama svojih golih nogu.

Naime, zaštitar je spriječio neimenovanu ženu da uđe u prostore Pravnog fakulteta Sveučilišta u Alžiru, jer je prema njegovoj procijeni suknja studentice, premda do koljena, bila neprimjerena, prenosi news portal TSA Algerie.

Mohamed Tahar Hadjar, dekan Pravnog fakulteta, izjavio je kako je zaštitar donio ispravnu odluku, jer „nošenje kratke suknje unutar sveučilišta nije dopušteno“, dodavši da je slučaj „trivijalan“ te da je „zaštitarev posao pridržavati se pravila fakulteta koja propisuju pristojnu odjeću za žene i muškarce“.

Međutim, mnogi se nisu složili s dekanovim mišljenjem, uključujući studenticu Sophiju Jamu koja je izradila prosvjednu Facebook stranicu pod nazivom ʺMoje dostojanstvo ne leži u dužini moje suknjeʺ i pozvala korisnike/ce da podijele fotografije svojih golih nogu i tako daju podršku studentici. Odaziv je bio brz. Već je više od 100 ljudi poslalo fotografije koje se nalaze u albumu ‘Angry legs’ na spomenutoj stranici.

„Žensko tijelo postalo je predmet oštrih debata u Alžiru. Ako nastavimo šutjeti, mi žene možemo puno izgubiti, uključujući slobodu kretanja na javnim mjestima“, rekla je Jama za France24, a prenosi Buzzfeed.

Referirajući na nedavni slučaj francuske studentice i muslimanke koja je udaljena s nastave jer je nosila ‘predugu’ suknju, Jama naglašava da je incident dio šireg problema imajući u vidu da institucije pokušavaju na sve načine kontrolirati žene. Dodala je kako se nada će stranica biti smatrana „ogledalom onog što se svakodnevno događa ženama“.

Uznemirujuća je činjenica da su incidenti poput ovog u Alžiru postali sve učestaliji. Ženama se svakodnevno oduzima kontrola nad njihovim tijelima brojnim bizarnim zabranama, propisima i modnim diktatima.

Primjerice, jedna se kanadska škola našla na udaru kritika jer je suspendirala studenticu koja je nosila ‘neprimjerenu’  i  ‘preizazovnu’  haljinu otvorenih leđa, dok se Filmski festival u Cannesu našao u fokusu zbog zabrane ženama da se na crvenom tepihu pojavljuju ako ne nose cipele s visokim potpeticama.

Naime, prema časopisu Screen, nekolicini žena zabranjen je ulaz na crveni tepih i odlazak na premijeru filma Carol, s Cate Blanchett u glavnoj ulozi, jer su se pojavile u cipelama s ravnim potplatom, iako prema riječima direktora Thierryja Frémauxa, nisu prekršile pravila odijevanja.

Osim ljutih korisnika/ca Twittera, svoje nezadovoljstvo su iskazale neke filmske zvijezde, kao primjerice Emily Blunt. [A.V.] The Independent


Povezano