Objavljeno

Satirična aplikacija prokazuje političare/ke koji se protive pravu na pobačaj

Lizz Winstead, sukreatorica The Daily Show-a, kreirala je Hinder u namjeri da uključi generacije korisnika/ca aplikacije Tinder u politiku i pokret za reproduktivna prava.

„Odjednom, stvorila se ideja o satiričnoj aplikaciji, na tragu one za povezivanje ljudi, koja vam govori da ako se odlučite povezati s nekim ili živjeti seksualnim stilom života po vašem izboru, pojavit će se netko tko će pod svaku cijenu pokušati spriječiti da to vaše iskustvo bude sigurno, prihvatljivo i još štošta“ rekla je Winstead za The Huffington Post.

Hinder omogućuje korisnicima/ama pregled profila raznih političara/ki iz SAD-a kako bi saznali/e što su rekli/e ili napravili/e u namjeri da povrijede napredak ženskih i reproduktivnih prava, što je u jeku tamošnje predizborne godine itekako zanimljivo.

Aplikacija je nastala kao suradnički trud Winstead i njenih prijatelja/ica pisaca i komičara/ki u namjeri da iskoriste humor kako bi ujedinili mlade ljude oko pokreta za reproduktivna prava.

Aplikaciju opisuju kao središte informiranja o reproduktivnoj pravdi i mjesto koje koristi komediju, kulturu i digitalne medije „u svrhu alarmiranja javnosti o užasavajućem urušavanju pristupa reproduktivnim pravima“.

Dugogodišnja pobornica reproduktivnih prava kaže da je ideja za aplikaciju inspirirana iskustvom koje je imala kao trudna tinejdžerka kasnih 1970-ih. Isprva je pomoć potražila u kriznom centru za trudnice koji se protivi pobačaju, gdje je prošla kroz traumatično iskustvo.

„Bilo je to mjesto gdje sam doživjela najveće poniženje i demonizaciju u životu. Pokazali su mi slikovne prikaze fetusa, a potom mi je žena rekla da se moji izbori svode na izbor majčinstva ili ubojstva“, rekla je Winstead koja se na posljetku odlučila na abortus. Osjeća zahvalnost što joj se pružila prilika da donese tu odluku te kaže kako sada osjeća dužnost prema aktivizmu za reproduktivna prava.

„Želimo li se potruditi da imamo divne roditelje ili pak pretvoriti roditeljstvo u oblik kazne za one koje znaju da to nije nešto u čemu će biti dobre?“, pita Winstead.

Zasad je gotovo 1,000 ljudi downloadalo Hinder, a prema riječima kreatorice ona i njen tim službeno će lansirati aplikaciju sredinom listopada. Nada se da će time potaknuti mlade ljude na politički angažman pred izbornu godinu, kada političari konstantno govore o ograničenju pristupa pobačaju i ukidanju financiranja organizaciji Planned Parenthood. [M.B.]

U ovom kontekstu svakako pročitajte i tekst Lane Perišić – Što republikanski kandidati govore (o) ženama?

Povezano