Objavljeno

SAD: Srednjoškolska natjecanja iz robotike i pobjede ženskih timova

Podatak o malenom broju žena zaposlenih u području prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike nije tajna, no ono što je slabo poznato jest proboj ženskih timova na natjecanja iz robotike.

Članice Century High School Robotics Team-a i The SciTech Bolt skupine kvalificirale su se na VEX Robotics World Championship, natjecanje u kojem se traži izgradnja i programiranje robota koji će najbolje izvršiti dane zadatke. Grupa Double X, koju čine 12 djevojaka, će sudjelovati u New York City FRC Regional Competition-u.

Tako se prvi put u području u kojem dominiraju muškarci pojavilo više ženskih timova. Na pitanje kako se osjećaju u vezi toga, djevojke iz Century High School Robotics Team-a se isprva nisu htjele hvaliti, no na kraju im je ipak pobjegao smiješak i priznale su da se osjećaju „poprilično dobro“.

Alandra Wiliams, glavna programerka skupine The SciTech Bolt, rekla kako se ovim bavi jer joj je zabavno stvarati igre, no važni su joj i neki drugi interesi: „Volim ovo raditi jer mi pomaže naučiti stvari o budućnosti i morat ću znati kako programirati.“

Na pitanje razmišlja li o robotici kao o prvenstveno muškom području Williams je izjavila kako to ne bi bilo pošteno jer bi se djevojke trebale tretirati jednako kao i muškarci.

Članica Century High School tima, 17-godišnja Sara Sakowitz, smatra da se mnoge djevojke u mladosti zainteresiraju za tehnologiju, ali s vremenom izgube volju, na što u velikoj mjeri utječi rodni stereotipi koji ih okružuju u medijima. Djevojke se u tom smislu ne bore protiv neke genetske slabosti, nego protiv iskrivljenog predstavljanja znanstvenica u medijima, kao i protiv prešutnog pravila da samo muškarci trebaju zauzimati liderske pozicije.

„Pogledavši prema tribinama, gledala sam djevojke koje paradiraju kao maskote, koje podupiru svoje timove, ali nisam vidjela djevojke među natjecateljima. Možda se u sljedećih nekoliko godina ta rodna neuravnoteženost promjeni i bojažljive djevojke s tribina postanu neustrašive žene neometane društvenim očekivanjima.“ [M.B.] BaltimoreSun/WashingtonPost


Povezano