Objavljeno

Rails Girls: Programerske inicijative za žene imaju moć mijenjati uvriježene rodne podjele

Rails Girls je inicijativa koja je 2010. godine osnovana u Helsinkiju, a za vrlo kratko vrijeme je prerasla u globalnu neprofitnu volontersku zajednicu koja održava besplatne dvodnevne radionice po cijelom svijetu. Njene začetnice su Karri Saarinen i Linda Liukas iz Finske. Kako bi globalno postalo lokalno potrudili su se mnogi mladi timovi od Washingtona do Singapura koji su smatrali da je neophodno predstavljanje ovakvih inicijativa u svom gradu, kao i osnaživanje žena da uđu u svijet IT-a.

U Zagrebu je ova inicijativa 2012. godine održala vrlo zapaženu i posećenu dvodnevnu radionicu, a od tada se proširila i u regiji. Inicijativa Rails Girls je u Srbiji počela svoj razvoj 2013. u Beogradu, a kasnije se proširila i na Novi Sad i Kraljevo. Beogradska inicijativa 2. i 3. srpnja najavljuje svoju šestu radionicu, a tu su i Rails Girls Novi Sad (RGNS) koja je krajem lipnja održala 4. radionicu po redu i koja vrlo progresivno razvija svoj organizacijiski i mentorski tim, dok je u Kraljevu nedavno održana prva radionica.

Kako naša Maja ovih dana boravi u Srbiji za ovaj je razgovor okupila ekipu iz Rails Girls Novi Sad koju čine četiri mlade žene koje se zalažu za osnaživanje žena u svijetu programiranja i informacijiskih tehnologija. Organizacijski tim RGNS čine Aleksandra Vukošić, grafička dizajnerica zaposlena kao game developerica koja se intenzivno bavi glazbom, zatim, Smiljana Mihajlović koja radi kao test inženjerka, Milana Ljubisavljević, po zanimanju psihologinja, no uspješno se bavi freelance recruitment-om duži niz godina i Kristina Stojaković, softver inženjerka.

Kako je došlo do odluke da pokrenete ovakvu inicijativu u Novom Sadu? Što vas je motiviralo i kako ste saznale za nju?

Milana i Kristina su se nezavisno prijavile za sudjelovanje na Rails Girls radionici u Beogradu, koja je postojala već nekoliko godina. Zbog velikog interesa sudionica u Beograda, na ovu radionicu nažalost, ili na sreću, nisu primljene, i tada se rodila ideja da organiziraju radionicu i prenesu inicijativu i u Novi Sad. Aleksandra i Smiljana su prvu radionicu pohađale kao sudionice, a kasnije su se priključile organizacijskom timu.

Sve četiri smo na različite načine dio IT svijeta i na osobnom planu smo se povezale s misijom globalne Rails Girls inicijative, pa nam je cilj da i novosadski Rails Girls traje. Još uvijek nismo prisustvovale Rails Girls radionicama koje se održavaju u inozemstvu, ali svakako imamo želju.

Novosadski organizacijski tim Rails Girls je u usporedbi s drugim timovima (Beograd, Kraljevo) zaista velik. Vas četiri ste u organizaciji, a imate čak sedam mentorica i mentora. Kako funkcionirate?

Kako svaka od nas četiri već ima posao u struci i projekte na kojima radi, usljed manjka vremena tim je proširen na četiri članice radi lakše raspodjele posla vezanog za promociju i organizaciju RGNS radionica. Mentorski tim je drugačiji na svakoj radionici, ali naravno postoji nekoliko mentorica i mentora koji su stalni. Jedan dio mentora dolazi iz novosadskih tvrtki koje koriste Ruby on Rails i kojima je rad u ovom programskom jeziku svakodnevni posao. Freelance programeri/ke koji koriste RoR se također često javljaju radi mentorstva i čine stalnu postavu našeg mentorskog tima iz radionice u radionicu. Posebno nam je drago da jedan dio mentorskog tima čine djevojke koje su bile sudionice na prvim radionicama, a potom nastavile samostalno učiti i raditi.

Možete li mi reći nešto više o programskoj platformi Ruby on Rails? Šta ona pruža?

Ruby on Rails je platforma uz pomoć koje se web aplikacije mogu brzo razvijati, a zasnovana je na programskom jeziku Ruby. Program radionica se održava po službenom planu grobalne Rails Girls inicijative i sudionice tijekom dva dana, koliko radionica traje, rade na aplikaciji koja je preporučena od strane istih. Njihov interes uglavnom ovisi o razini predznanja s kojim dođu na radionicu, tako da svaka grupa polaznica ima svoju dinamiku.

Nedavno je u Novom Sadu organizirana 4. Rails Girls radionica. Kakav je odaziv i održavate li kontakte s polaznicama koje su završile obuku? Nudite li neke naprednije razine rada?

Odaziv je zaista velik kao i pred svaku radionicu. Mi smo oduševljene što je tako i to nam je motiv da organiziramo i sljedeću radionicu. Nažalost, manjak kapaciteta nas primorava da selekciju suzimo na 35-40 žena. Radit ćemo na tome da u budućnosti bude drugačije i da uspijemo uključiti veći broj žena.

Nakon završene radionice organiziramo follow up okupljanja gdje sudionice svih radionica mogu doći i imaju priliku mentorima/cama postaviti pitanja vezana uz rad u Ruby on Rails-u. Također, sudionice svih radionica nastavljaju kontakt u facebook grupi koja je namenjena podjeli znanja i razmjeni iskustava.

U planu su nam i projekti vezani za napredne razine rada, ali još uvijek ih nismo realizirale.

Što je sve potrebno za pokretanje i registriranje inicijative Rails Girls?

Za pokretanje radionice, potrebno je registrirati se na službenoj stranici Rails Girls globalne inicijative. Tu se može pronaći dosta savjeta i uputstava, a ono što je ključno jest pronaći prostor koji može da primiti velik broj sudionica i mentorsku podršku bez kojih ova radionica ne bi mogla postojati. Mi smo s ovim imale dosta sreće, jer se ispostavilo da postoje ljudi koji su voljni svoje slobodno vrijeme utrošiti tako da pomognu drugima da uplove u programerske vode i na tome smo im veoma zahvalni.

Jeste li povezane s istim inicijativama u Srbiji (Beograd, Kraljevo) i regiji?

Povezane smo s Rails Girls Beograd od samog starta. One su nam i pomogle u realizaciji prve radionice. Od nedavno je pokrenuta inicijativa u Kraljevu što nas izuzetno raduje i s njima smo naravno ostvarile kontakt. Nadamo se da će zajednica i dalje rasti i da će se još neke djevojke odvažiti da donesu ovu inicijativu u svoj grad.

Zašto smatrate da je danas važno osnažiti žene i pružiti im podršku da se okušaju i ostvare u programerskom svijetu?

Izrazito je važno osnažiti žene i pružiti im podršku generalno, ne samo u programiranju. Konkretno u ovom slučaju, predrasude su prisutne kao i mišljenje da je programiranje ‘muški posao’. Mi se našim radom zalažemo da to promjenimo. Kako među polaznicama ima i mladih djevojaka trudimo se da daju dobar primjer i mlađim generacijama. Želimo pružiti motivaciju i mogućnost ženama da uđu u IT svijet kao i da jednog dana možda razviju svoj biznis.

Da IT svijet nije rezerviran samo za muškarce govori i mentor Igor koji u promotivnom videu za RGNS ohrabruje djevojke da se bave programiranjem, i naglašava da upravo žene postanu mnogo bolje programerke od svojih kolega.

Važnost ovakvih inicijativa je neprocjenjiva, a njihova djelotvornost i moć očituju se na lokalnoj razini gdje je moguće utjecati na promjenu uvriježenih rodnih podjela i osvijestiti javnost da kategorije kao što su muški i ženski poslovi ne postoje. Podrška programera u ovom procesu jako je važna te i oni sami naglašavaju da je među njima potrebno više programerki, pa je i to jedan od motiva zašto svoje slobodno vrijeme posvećuju ovakvoj vrsti edukacije.

O značaju ovakvih inicijativa, njihovoj održivosti i velikoj potražnji govori i primjer Zagrebačkog inkubatora poduzetništva koji je ove godine pokrenuo besplatne radionice programiranja za žene, na radost svih budućih programerki.

Bilo da se nalazite u Zagrebu, Novom Sadu, Koprivnici ili Beogradu, a zanima vas programiranje, izrada aplikacija i sl., podržavamo vas da se prijavite na ove programe i proširite svoja znanja i vještine, ili da ovu inicijativu dovedete u svoje okruženje i okupite dobar tim mentorica i mentora te započnete ovu sjajnu edukaciju.

 

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano