Objavljeno

Srpska znanstvenica kreirala software za brzo otkrivanje mjesta primarnog karcinoma

Kompjuterska metoda koja omogućava da se u samo nekoliko sekundi, s prilično velikom preciznošću, utvrdi gdje je lokacija primarnog karcinoma kod pacijenta oboljelog od raka kreirana je na beogradskom Institutu ‘Mihajlo Pupin’, a iza nje stoji dr. Jelena Vasiljević.

Projekt trenutno čeka certifikat nadležnih institucija u Srbiji, prije svega Ministarstva zdravlja, nakon čega će se moći primjenjivati u bolnicama i u mnogočemu olakšati rad patolozima.

Dr. Vasiljević je preuzela ‘open source’ software, kojeg je modificirala, a princip korištenja programa prilično je jednostavan. Uzorak uzet tijekom biopsije se fotografira, ubaci u računalo i za vrlo kratko vrijeme s preciznošću od 70%, a u nekih slučajevima i 80%, moguće je doznati na kojem se organu pojavio karcinom koji je kasnije metastazirao na drugim dijelovima tijela.

Ovo otkriće može pridonijeti bržoj i pouzdanijoj dijagnozi prilikom otkrivanja karcinoma. „Za oboljele od raka osobito je važno vrijeme, da se što prije otkrije primarni tumor kako bi se počelo s liječenjem, a mnogi čekaju na rezultate biopsije vrlo dugo. Uz pomoć ovog softwarea moglo bi se vrlo brzo utvrditi na kojem je organu nastala bolest, a u programu postoji mogućnost za ubacivanje više fotografija odjednom, što znači da bi liječnicima posao bio znatno olakšan i ubrzan“, objašnjava dr. Vasiljević.

Iako je testiranje softwarea provedeno s fotografijama pacijenata koji imaju metastaze na kostima, dr. Vasiljević vjeruje da bi se uz usavršavanje mogao primijeniti i na druge vrste karcinoma. Također, ova metoda bi se mogla koristiti i pri dijagnozi bolesti na temelju slika dobivenih magnetskom rezonancijom.

„Pomoću multifraktalne analize pregledali smo uzorke pacijentica s Instituta za onkologiju oboljelih od raka dojke. Ispitivali smo koliko će kemoterapija biti uspješna kod ovih pacijentica i pokazalo se da su rezultati bili točni u 91% slučajeva“, navodi kreatorica softwarea.

Ponude za kupnju softwarea za sada stižu iz Slovenije, a zainteresirani su i srpski onkološki instituti. Ukoliko se se software nazvan Detection of Cancer on image Microscopic (DECIM) pojavi na tržištu, njegova cijena neće biti visoka, a za korištenje će biti potrebno samo odobrenje nadležnih institucija, kaže dr. Jelena Vasiljević.


Povezano