Objavljeno

Preporuke filmova ZagrebDox-a

Ovogodišnji, osmi po redu međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, održat će se od nedjelje 26. veljače do 4. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol s više od 150 projekcija dokumentiranih filmova iz raznih zemalja.

U natjecateljskom programu, za glavne festivalske nagrade, natječe se 50 dokumentaraca u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, dok se uz njih prikazuje još šest službenih filmskih programa: Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Majstore Doxa i Teen Dox.

Popratni programi uključuje retrospektive baltičkih dokumentarca, Danske filmske škole i Mondo-a dok će se u autorskoj retrospektivi prikazivati filmovi američkog neovisnog filmaša Jaya Rosenblatta i Fade In-a. Autorska večer posvećena je redatelju Tomislavu Radiću.

Donosimo vam našu listu zanimljivih filmova, a vi izaberite. Počinjemo sa premijerom novog filma Dane Budisavljević!

Nije ti život pjesma Havaja 50′, r. Dana Budisavljević

Službena regionalna konkurencija

Pet godina nakon zadnjeg susreta, rođendanska proslava ponovno okuplja članove obične četveročlane obitelji. Počinju se pitati zašto su okrenuli leđa jedni drugima, može li im razgovor o zakopanim obiteljskim tajnama pomoći da ubuduće jedu bez grča u želucu? Film preko rituala obiteljskih objeda govori o tome koliko je važno osjećati se prihvaćenim od onih koje volimo.

29.02. / Srijeda, 18h Dvorana 2
01.03. / Četvrtak, 13h Dvorana 1
02.03. / Petak, 19h Dvorana 3

 

 

Sixty and the city, 70′, r. Nili Tal

Happy Dox

Izraelska redateljica Nili Tal donosi svoju priču. Navršivši šezdesetu, odlučila je da više neće biti sama. No ne može pronaći ljubav ni preko interneta, te mijenja strategiju – kreće na putovanje života te diljem Europe i upoznaje muškarce i žene koji su u jednakoj poziciji kao i ona.

03.03. / Subota, 21h Dvorana 3

 

Djevojčice Modeli, 78′, r. Ashley Sabin, David Redmon

Teen Dox

Film portretira dvije žene uključene u modni žrvanj: Ashley je bivši model, a danas modna agentica koja putuje po Sibiru u potrazi za svježim licima za japansko modno tržište. Njezina trinaestogodišnja “investicija” Nadya, drugi glavni lik, ostavljena je u centru Tokija s obećanjima o uspješnoj karijeri..

01.03. / Četvrtak, 19h Dvorana 1

 

Loše vrijeme 82′, r. Giovanni Giommi

Službena međunarodna konkurencija

Film o zajednici prostitutki koje žive i rade na 100 metara dugom i 10 metara širokom otočiću Banišanta u Bengalskom zaljevu, otoku javnih kuća. Osim teške situacije u kojoj se nalaze, tu je i još jedan ozbiljni problem: otok je tako malen da se žene bore za opstanak na prvoj liniji klimatskih promjena.

29.02. / Srijeda, 15h Dvorana 3
01.03. / Četvrtak, 20h Dvorana 2
02.03. / Petak, 20h Dvorana 4

Uspavanka u Phnom Penhu 98′, r. Pawel Kloc

Službena međunarodna konkurencija

Intimni prikaz disfunkcionalnog  odnosa alkoholičarke i njezinog partnera koji žive u glavnom kambodžanskom gradu Phnom Penhu. Živeći na margini i zarađujući novac proricanjem budućnosti turistima, ovaj par ujedno podiže i dvoje djece. Oni žive okruženi drogom, kriminalom i prostitucijom.

27.02. / Ponedjeljak, 19h Dvorana 3
28.02. / Utorak, 16h Dvorana 2
29.02. / Srijeda, 13h Dvorana 3

 

Zavjera oko žarulje 52′, r. Cosima Dannoritzer

Stanje stvari

Zašto se milijuni kompjutera širom svijeta bacaju umjesto da se poprave? Postoji li doista žarulja koja nikad ne pregori? Kako su dva njujorška umjetnika pomoću interneta produljila vijek trajanja milijuna iPoda? I kakve veze sve to ima s ‘planiranim zastarijevanjem’? Planirano zastarijevanje namjerno je kraćenje vijeka trajanja proizvoda da bi se zajamčila potražnja. Priča počinje u 1920-im godinama, kada je osnovan tajni kartel koji će ograničiti vijek trajanja sijalice sa žarnom niti. Od tog doba planirano zastarijevanje predstavlja temelj našeg gospodarstva i utječe na vijek trajanja širokog raspona proizvoda, od najlonskih čarapa preko automobila pa do najsuvremenije elektronike.

29.02. / Srijeda, 19h Dvorana 1

 

Žene svijeta 110′, r. Gualtiero Jacopetti / Franco Prosperi

Mondo Dox

Ovaj film želi braniti i napadati naše predodžbe o ženama. Vidimo izraelske vojnikinje kako treniraju. Modeli poziraju za časopise koji pišu o stvarnim zločinima, a istražuje se i ‘ritual’ sunčanja u toplesu. Širom svijeta, seks je i dalje glavni predmet trgovine, a žene su eksploatirane. Pratimo prostitutke dok rade na ulicama i u izlozima posebnih četvrti, a ulazimo i u noćne klubove sa skandaloznim programom.

28.02. / Utorak, 23h Dvorana 1

 

Nevidljive strune: talentirane sestre Pusker 70′, r. Agnes Sos

Glazbeni globus

Júlia i Ágnes, dvije sestre tinejdžerke, od rođenja žive uz glazbu. Obje sviraju violinu, ali samo jedna od njih postiže spektakularan uspjeh. No nije nadmetanje ono što određuje njihov odnos. Odnos između dvije sestre dublji je i složeniji nego što se čini, u velikoj ga mjeri određuju bolni događaji iz prošlosti s kojima se svaka od njih nosi na svoj način. Starija i manje darovita sestra Pusker strahuje da bi se tragična priča jednog dana mogla ponoviti.

28.02. / Utorak, 22h Dvorana 5

 

Udri jako 103′, r. Peter David Ebersole

Glazbeni Globus

Film je o Patty Schemel, žestokoj bubnjarici značajnog rock-sastava ‘Hole’ pjevačice Courtney Love na vrhuncu njihove slave. Kao tipična pripadnica buntovne generacije svojeg prijatelja Kurta Cobaina, i Patty je upoznala tamnu stranu. Film daje dosad neviđen i neustrašiv pogled na jednu od najvažnijih i najkontroverznijih rock-grupa 90-ih.

02.03. / Petak, 23h Dvorana 3

 

Jajašca za kasnije 50′, r. Marieke Schellart

Kontroverzni Dox

Redateljica Marieke Schellart ima 35 godina. Biološki sat joj otkucava i želi dijete. Dosad je uvijek pazila da ne ostane trudna sa svojim dečkima, a sada se boji da neće naći pravoga na vrijeme. Jedno je moguće rješenje zamrznuti svoja jajašca za kasnije, no u Nizozemskoj to je protuzakonito. Marieke vrlo otvoreno razgovara s prijateljima i roditeljima i vodi nas u svoju vrlo osobnu potragu za rješenjem problema koji muči mnoge žene danas.

29.02. / Srijeda, 22h Dvorana 4

 

Recesionirajte se! Za zabavu i profit! 56′, r. Jamie Kastner

Happy Dox

Crnohumorno putovanje po Kaliforniji, Europi i Dubaiu na kojem redatelj upoznaje ljude koji su uspjeli dobro iskoristiti svjetsku gospodarsku krizu; od djece u Camp Millionaireu gdje uče kako gospodariti novcem kada odrastu preko berlinskih prostitutki koje nude ekološki popust.

28.02. / Utorak, 21h Dvorana 3

 

 

Izbor iz kratkih filmova:

Zaboravit ću ovaj dan 25′, r. Alina Rudnitskaya

Službena međunarodna konkurencija

Film koji proučava ponašanje žena  u ruskoj klinici nakon što su bile prisiljene donijeti tešku odluku, uglavnom zbog nedostatka novca.

28.02. / Utorak, 20h Dvorana 2
02.03. / Petak, 21h Dvorana 1
03.03. / Subota, 15h Dvorana 3

Ležeća kolaboracija 13′, r. Ciaran Cassidy

Službena međunarodna konkurencija

‘Ležeća kolaboracija’ izraz je kojim su se u Francuskoj nazivale Francuskinje koje su imale spolne odnose s okupatorskim vojnicima. Polazišna točka ovog filma je poznata fotografija Roberta Cape u čijem je središtu žena obrijane glave koja drži dijete dok joj se ulična gomila ruga zbog odnosa s njemačkim vojnikom i djeteta koje je s njime dobila.

29.02. / Srijeda, 17:00 – 19:00 Dvorana 1
02.03. / Petak, 12:00 – 14:00 Dvorana 2
02.03. / Petak, 16:00 – 18:00 Dvorana 4

Ja sam djevojka! 15, r. Susan Koenen

Teen Dox

Joppe je lijepa trinaestogodišnjakinja koja je rođena kao dječak. Sviđa joj se Brian, Brian ne zna da je ona u stvari dečko, a ona se upravo sprema pitati ga bi li hodao s njom.

27.02 / Ponedjeljak, 18h Dvorana 4

Zemlja snova 35′, r. Laila Pakalnina

Retrospektiva baltičkog dokumentarca

Postoje mjesta o kojima ne želimo ništa znati, jedno takvo je odlagalište otpada. I dok je iz ljudske perspektive to mjesto odbojno, istoremeno je to i gomila puna života. Nevjerojatan broj kukaca, gmazova, ptica i sisavaca u međusobnoj borbi na život i smrt koji tom svijetu daju neku čudnu privlačnost.

02.03. / Petak, 14h Dvorana 5

 

Samo sam htio biti netko 10′, r. Jay Rosenblatt

Autorska retrospektiva Jaya Rosenblatta

U Sjedinjenim Američkim Državama, za pravo na vlastitu vjeroispovijest i prava homoseksualaca djelomično je zaslužna jedna žena: Anita Bryant. Dijelom dokumentarni film, dijelom poema, ‘Samo sam htio biti netko’ vraća nas u 1970-e i reflektira nad životnim putem i utjecajem te žene. Dio ovog dokumentarca pojavljuje se u Gus Van Santovu filmu ‘Milk’.

02.03. / Petak, 18h Dvorana 5

 

Miris gorućih mrava 21′, r. Jay Rosenblatt

Autorska retrospektiva Jaya Rosenblatta

Dokumentarac o mukama i bolima muškog odrastanja koji istražuje emocionalne i fizičke okrutnosti kojima su dječaci podvrgnuti i koje oni sami čine. Kroz cijelo formativno razdoblje uči ih se i potiče da budu emocionalno odsječeni i otuđeni od svoje ‘ženske’ strane. Opća mjesta poput ‘dečki kao dečki’ evoluiraju u spoznaju da dječaci najčešće postaju srditi, destruktivni i emocionalno zakinuti muškarci. ‘Miris gorućih mrava’ rasvjetljava mehanizme socijalizacije dječaka kao što su strah, moć i sramota.

28.02. / Utorak, 18h Dvorana 5

Film o menzesu 30′, r. Jay Rosenblatt, Jennifer Frame

Autorska retrospektiva Jaya Rosenblatta

Pojam menstruacije rijetko se javno spominje, umjesto da slave taj prijelomni trenutak, žene ga parfumiraju, čiste i uklanjaju dokaze njegova postojanja. U filmu žene različitih dobi i podrijetla pričaju o svojim menstruacijama na iskren i duhovit način. Kao kontrapunkt tim pričama pojavljuju se isječci iz edukativnih filmova o menstruaciji iz 50-ih godina prošlog stoljeća.

28.02. / Utorak, 18h Dvorana 5

 

 

Više o programu i rasporedu projekcija pronađite ovdje.


Povezano