Objavljeno

Predstavljanje trans* likova u stripu: The Sandman i Batgirl

Tash Wolfe je započela trodijelnu seriju članaka Visual Representation u kojima će analizirati likove u stripovima, mangama i web inačicama.

U prvome dijelu pozabavila se reprezentacijom ženskih trans* likova i detektirala klišejizirano portretiranje trans* likova u osamdesetima i pozitivno portretiranje likova u Batgirl, gdje se trans* identitet ne eksploatira.

The Sandman

Autoru Neilu Gaimanu, inače poznatom podržavatelju feminizma, spočitava se trans-mizoginija u kultnom mračnom fantasy serijalu Sandman. Naime, u njemu se pojavljuju „mrtve trans osobe“, koje uz „muškarce u haljinama“ čine tipičnu stereotipnu karakterizaciju trans* likova.

U minglanju među članovima skupa serijskih ubojica posjetitelj imena „Connoisseur“ dijeli s drugima informacije o svojoj kolekciji trans* žena koje nisu prošle operaciju promjene spola, a koje ga osobito uznemiruju.

Doduše, u Gaimanovom opusu favorizira se lik Wande, no njezin opis također je niz stereotipa o trans* osobama: ona je viša od drugih,  robusna, odjevena u odjeću koja podsjeća na odjeću seksualnih radnika, izložena podozrivim pogledima okoline. Teta moli za nju, njezini roditelji govore prijateljima da je njihovo dijete mrtvo, a kada Wanda doista umre, obitelj ju pokopa kao muškarca. No, njezina prijateljica Barbie dolazi na njezin grob i crvenim ružem ispisuje „Wanda“ preko nadgrobnog spomenika.

Neil Gaiman je uspješno prikazao izazove s kojima se susreću trans* osobe: neprestana borba za priznanjem i uvažavanjem, veća vjerojatnost nasilja i smrti, „detranzicija“ koju provodi obitelji nakon smrti, no Wanda je ipak upamćena kao još jedna reprezentacija trans* osoba puna stereotipa. Čak i trijumfalni kraj nije Wandin, već jednostavno figura koja ističe Barbie kao saveznika.

Batgirl

Nakon izmjene kreativne ekipe koja stoji iza Batgirl fanovi su se, s razlogom, pribojavali i izmjene lika Alysie, Batgirline cimerice koju je stvorila Gail Simone. Alysia je queer Afroamerikanka, slikarica i aktivistkinja, koja radi kao konobarica, no sanja da postane šefica kuhinje.

Alysijina životna/stripovska priča potpuno je drugačija od Wandine. Prvotno tek Barbarina nova cimerica, ona ubrzo postaje njezin oslonac. To je ujedno i odmak od uobičajenih priča u stripovima koje su centrirane oko bijelog cisgender heteroseksualnog muškarca.

Djevojke gledaju horore u pidžamama, dijele comfort food i detalje iz svojih života, zajednički kupuju odjeću, i to bez referenci na „muškarca u haljini“.

S odlaskom Gail Simone kojoj je iznenadan uručen, odnosno mejlan, otkaz, iz stripa je nestala i Alysia. Gail Simone otvoreno je govorila o nužnosti uvođenja glavnog trans* lika u mainstream strip te su mnogi spekulirali da je upravo to bio razlog njezina odlaska.

No, nakon samo dva tjedna vraćen joj je posao, a u jednom od sljedećih izdanja Alysia otvoreno priznaje Barbari da je transrodna osoba. Ipak Gail Simone ponovno napušta Batgirl, a nova autorica iseljava Barb iz zajedničkog stana te sve ponovno upućuje na to da će lik Alysie postepeno izblijedjeti, iako je fanovima obećano da se lik neće povlačiti.  TheMarySue


Povezano