Objavljeno

Prvi transrodni lik u mainstream stripu Batgirl

Alysia Yeoh, cimerica popularne Batgirl u istoimenom strip-serijalu, u travanjskom je izdanju otkrila kako je trans-žena.

Spisateljica serijala, Gail Simone, u interviewu za portal Wired ističe kako je inspiracija za lik Alysie potekla iz razgovora s kolegom Gregom Ruckom, koautorom verzije megapopularne Batwoman, u kojem je ista portretirana kao lezbijka i njihove zajedničke želje da svijet stripa nastavi slaviti različitost.

Strip kao medij kombinira brojne vidove umjetnosti i oduvijek privlači vrlo široku publiku; među njima i LGBTQ populaciju. Zašto ne prikazati ljude, čitatelje takvima kakvi jesu, pitala se Simone, poznata i po svojoj web-stranici Women in Refigerators na kojoj se nalazi lista svih strip junakinja koje su ozlijeđene, ubijene ili lišene svojih moći.

Simone također kaže kako nije bilo potrebe za raspravom oko novog detalja s izdavačem DC-comicsom; prema njenim riječima, sve što ih je zanimalo je mogući utjecaj na daljnju radnju samog stripa. Naglašava i da je Alysino outanje dio priče koja se nastavlja, a ne samo javni istup same autorice.

Svijet mainstream stripa prešao je dug put prema prihvaćanju LGBTQ populacije, od Comics Code Authorityja, zakona koji je branio spominjanje i prikazivanje homoseksualnosti  i sličnih „seksualnih abnormalnosti“ u stripovima, do nedavnog izdanja X-mena u kojem je portretirano gay vjenčanje superheroja Northstara i njegova dugogodišnjeg partnera. [L.B.] Salon


Povezano